Μπορεί η υπόθεση της Huawei να επηρεάσει την Apple;

Μπορεί η υπόθεση της Huawei να επηρεάσει την Apple;
ired.gr

Σε θεωρητικό επίπεδο, η σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της Huawei και κόρης του ιδρυτή της εταιρείας, Meng Wanzhou, δεν έχει καμία άμεση σχέση με την Apple. Είναι έτσι, όμως, η κατάσταση και στην πραγματικότητα;    

Η Wanzhou κρατήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στον Καναδά, αφού οι αρμόδιες Αρχές των ΗΠΑ εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης. Το υψηλόβαθμο στέλεχος της Huawei κατηγορείται ότι διέπραξε απάτη, προσφέροντας ψευδείς πληροφορίες για την υποτιθέμενη σχέση της τεχνολογικής εταιρείας με μια εταιρεία κέλυφος, που χρησιμοποιείται για να την πραγματοποίηση πωλήσεων στο Ιράν, παραβιάζοντας έτσι τις αμερικανικές κυρώσεις. Τις προηγούμενες ώρες αφέθηκε ελεύθερη, αλλά με αρκετά σκληρούς περιοριστικούς όρους.

Διαβάστε επίσης: Huawei: Οι ΗΠΑ διέταξαν τη σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας

Φαινομενικά, τίποτα από όλα αυτά δεν έχει κάποια σχέση με την Apple, η οποία νωρίτερα φέτος έμεινε πίσω από την Huawei στις αποστολές smartphone σε όλο τον κόσμο. Γιατί λοιπόν η σύλληψη της Wanzhou θα μπορούσε να βλάψει την αμερικάνικη εταιρεία; Τα κινεζικά κρατικά μέσα  ενημέρωσης έχουν αρχίσει ήδη να παρουσιάζουν την πρόσφατη εξέλιξη, σαν την τελευταία προσπάθεια των ΗΠΑ να βλάψουν μια κινεζική τεχνολογική εταιρεία. Και ως εκ τούτου διαδίδει, αόριστα, απειλές.

"Η επιβολή ποινών σε κινέζικες εταιρείες όπως η Huawei θα απομονώσει τις ΗΠΑ από την ψηφιακή οικονομία του μέλλοντος", ανέφερε πρόσφατο κρατικό δημοσίευμα στην Κίνα.  

Εάν η Κίνα πιστεύει ότι οι Η.Π.Α. φέρονται με άδικο τρόπο έναντι των δικών της τεχνολογικών εταιρειών, τότε η άμεση απάντηση από τη δική της πλευρά, θα έχει σαν στόχο να πλήξει τις αντίστοιχες εταιρείες των ΗΠΑ. Με δεδομένο πως η Apple είναι (έμμεσα) ένας μεγάλος εργοδότης στην Κίνα μέσω της κατασκευής των συσκευών της, η στοχοποίησή της δεν θα είχε νόημα. Όμως, ακόμα κι αν προκύψει κάτι τέτοιο, δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Κίνα βλάπτει την Apple με τις αποφάσεις της.

Προηγουμένως, η Apple έχει αναγκαστεί να αποδεχθεί τα αιτήματα της κινεζικής κυβέρνησης να εκτελεί αξιολογήσεις ασφάλειας δικτύων σε όλα τα προϊόντα της, προτού να εισαχθούν στη χώρα. Έχει επίσης δει τα προϊόντα της να αφαιρούνται από τον κρατικό κατάλογο εγκεκριμένων αγορών υπέρ των κινεζικών προϊόντων. Επιπλέον, αναγκάστηκε να κλείσει το iBooks Store και το iTunes Movies στη χώρα - μόλις έξι μήνες μετά το πρώτο λανσάρισμά τους.

Διαβάστε επίσης: Stop στην πώληση συγκεκριμένων iPhone στην Κίνα βάζει δικαστική απόφαση

Φέτος, η Apple απέσυρε το Skype και αρκετές άλλες φωνητικές εφαρμογές από το App Store στην Κίνα, επειδή δεν συμμορφώθηκαν με τον τοπικό νόμο. Στη συνέχεια, η Apple συμφώνησε να μεταβιβάσει λογαριασμούς iCloud, που έχουν καταχωρηθεί στην Κίνα,  σε κρατικούς διακομιστές της χώρας.

Παρ΄όλα αυτά, ο Tim Cook ανέφερε πριν μερικές εβδομάδες πως η Κίνα θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη μελλοντική αγορά της Apple, η οποία βασίζεται, επί του παρόντος, στη συγκεκριμένη χώρα για το 20% των εσόδων της. Σε μια εποχή που οι πωλήσεις smartphone παραμένουν, γενικά, στάσιμες, η Apple σίγουρα δεν θέλει να αντιμετωπίσει περισσότερα προβλήματα σε μία από τις κορυφαίες αγορές της.