Έχει αξία και πόσο επικίνδυνη είναι η καταγραφή της Τοποθεσίας σας στο iPhone;

Έχει αξία και πόσο επικίνδυνη είναι η καταγραφή της Τοποθεσίας σας στο iPhone;
ired.gr

Είναι γνωστό σε όλους σας (έτσι θέλουμε να πιστεύουμε) πως οι εφαρμογές που χρησιμοποιείτε στο iPhone σας, καταγράφουν στοιχεία για την τοποθεσία στην οποία βρίσκεστε. Μια εφαρμογή καιρού, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί την τοποθεσία σας για να σας προσφέρει ακριβείς προγνώσεις που σας ενδιαφέρουν ή μια άλλη εφαρμογή γυμναστικής προχωρά σε απλή καταγραφή των μέτρων που διανύετε και των θερμίδων που “καίτε”. Η πραγματικότητα είναι πως οι περισσότερες από αυτές τις εφαρμογές δεν καταγράφει στοιχεία για την τοποθεσία σας για να τα πουλήσει.

Πώς θα απενεργοποιήσετε την καταγραφή της τοποθεσίας σας 

Αν έχετε λίγο χρόνο και θέλετε να το διαπιστώσετε, αρκεί μονάχα να διαβάσετε τις πολιτικές απορρήτου κάθε εφαρμογής που καταγράφει τέτοιου τύπου στοιχεία, ωστόσο οι περισσότεροι από εσάς (κι εμάς…) παραλείπετε να το κάνετε. Έτσι, αν σας δημιουργηθεί η παραμικρή αμφιβολία, μπορείτε πολύ απλά να απενεργοποιήσετε τη συγκεκριμένη δυνατότητα της κάθε εφαρμογής, απλά, γρήγορα και εύκολα. Αναλυτικές λεπτομέρειες για την απενεργοποίηση ή μερική ενεργοποίηση της δυνατότητας των εφαρμογών να καταγράφουν στοιχεία για την τοποθεσία σας, μπορείτε να βρείτε στον σχετικό Οδηγό για τη χρήση του GPS που σας έχουμε ήδη παρουσιάσει, με ΚΛΙΚ ΕΔΩ.

Εφαρμογές που πωλούσαν τα στοιχεία

Πρόσφατο δημοσίευμα των New York Times, ανέφερε πως κατά τον έλεγχο αρκετών εφαρμογών σε iOS και Android συσκευές, ανακάλυψε πως ορισμένες εξ αυτών δεν χρησιμοποιούσε στοιχεία τοποθεσίας μονάχα για την εξυπηρέτηση του χρήστη, αλλά φρόντιζαν ταυτόχρονα να “ανεβάζουν” τις κινήσεις του και στη συνέχεια να τις πωλούν σε εταιρείες για διαφημιστικούς σκοπούς. Σύμφωνα με αυτή τη λογική, βέβαια, ακόμα και νόμιμες υπηρεσίες που χρησιμοποιούν στοιχεία τοποθεσίας με την άδειά σας, μπορεί να προκαλέσουν κινδύνους. Και μπορεί το όνομα ή η ταυτότητά σας να μην εμπλέκονται στις καταχωρήσεις, ωστόσο δεν χρειάζεται και πολλή σκέψη για να καταλάβει κάποιος πως μια γραμμή που ξεκινά κάθε πρωί από το σπίτι σας και καταλήγει σε έναν συγκεκριμένο χώρο εργασίας, αντιπροσωπεύει ένα υπαρκτό πρόσωπο.

Με βάση τα παραπάνω, το πρώτο πράγμα που καλείστε να κάνετε, είναι να αποφασίσετε εσείς ο ίδιος αν θέλετε κάποια (ή κάποιες εφαρμογές) να χρησιμοποιεί την τοποθεσία σας. Σε αυτό το σημείο, πρέπει βέβαια να σκεφτείτε πως μια εφαρμογή χαρτών δεν έχει καμία χρησιμότητα σε εσάς χωρίς αυτή την καταγραφή. Τι χρησιμότητα όμως, μπορεί να έχει η τοποθεσία σας για μια εφαρμογή καιρού; Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο των New York Times, η εφαρμογή WeatherBug στο iOS διέθετε ακριβή στοιχεία τοποθεσίας σε 40 εταιρείες! Κατά συνέπεια, αν θέλετε να είστε σίγουρος, μπορείτε να απενεργοποιήσετε (με βάση τον Οδηγό μας) τη συγκεκριμένη ρύθμιση στην εφαρμογή καιρού που χρησιμοποιείτε και να επιλέξετε χειροκίνητα τις πόλεις για τις οποίες θέλετε να βρίσκετε μετεωρολογικά στοιχεία.

Και το iPhone καταγράφει την τοποθεσία σας!

Βέβαια, αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε (το καλό για το τέλος!) είναι πως και το ίδιο το iPhone καταγράφει στοιχεία όχι μονάχα για την τρέχουσα τοποθεσία σας, αλλά διατηρεί και αρχείο με τις τοποθεσίες στις οποίες έχετε βρεθεί παρελθοντικά! και αυτές βρίσκονται σε ειδικό section των Ρυθμίσεων, στις Σημαντικές Τοποθεσίες του Απορρήτου! Αναλυτικές οδηγίες για την εύρεση, την ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση των Σημαντικών Τοποθεσιών μπορείτε να βρείτε σε παλαιότερο Οδηγό μας, με ΚΛΙΚ ΕΔΩ, ωστόσο σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε πως οι συγκεκριμένες πληροφορίες είναι κρυπτογραφημένες (σύμφωνα με την Apple) και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για πιθανή διαρροή τους σε αναγνώσιμη μορφή. Επιπλέον, αν θέλετε ακόμα κι εσείς να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτές εντός της συσκευής, θα σας ζητηθεί Touch ID ή Κωδικός Πρόσβασης. Κατά συνέπεια, οι όποιες ανησυχίες σας, μειώνονται ακόμα περισσότερο.

Ολοκληρώνοντας, πρέπει να αναφέρουμε πως το ζήτημα καταγραφής της Τοποθεσίας σας, μέσα από την συσκευή σας, είναι πολύ σημαντικό και χρειάζεται να δείξετε λίγη περισσότερη προσοχή και υπευθυνότητα. Πρέπει να είστε πάντα υποψιασμένοι για πιθανή διαρροή των στοιχείων σας από κάποια εφαρμογή του App Store, ωστόσο η επιλογή ενεργοποίησης ή απενεργοποίησης της συγκεκριμένης δυνατότητας είναι δική σας. Αξιοποιήστε τη κατά το δοκούν…