Νωρίτερα από το αναμενόμενο πέφτει η "αυλαία" του Google+

Νωρίτερα από το αναμενόμενο πέφτει η "αυλαία" του Google+
ired.gr

Τέσσερις μήνες νωρίτερα από αυτό που είχε ανακοινώσει αρχικά, θα προχωρήσει τελικά η Google στη διακοπή λειτουργίας του μέσου κοινωνικού δικτύωσης, Google+, καθώς η απήχησή του στο κοινό ήταν κατά πολύ χαμηλότερη του αναμενόμενου. 

Συγκεκριμένα, η αυλαία θα πέσει τον Απρίλιο του 2019, έπειτα από την απόφαση που έλαβε η τεχνολογική εταιρεία μετά την αποκάλυψη ότι το Google+ επλήγη από ένα σφάλμα λογισμικού, που είχε σαν συνέπεια να εκτεθούν σε τρίτους στοιχεία για 52,5 εκατομμύρια χρήστες, μεταξύ των οποίων και επιχειρήσεις που διέθεταν λογαριασμό στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης!

Διαβάστε επίσης: Αυτοί είναι οι ελληνικοί δήμοι που θα παρέχουν δωρεάν WiFi

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά μέσα στο 2018 που ένα σφάλμα στο λογισμικό είχε σαν συνέπεια να εκτεθούν τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών, χωρίς να το γνωρίζουν, σε εφαρμογές τρίτων, ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες τα στοιχεία αυτά μπορούσαν να τα δουν μονάχα επιλεγμένοι "φίλοι" μέσα στο κοινωνικό δίκτυο.

Η Google έσπευσε, πάντως, να ξεκαθαρίσει ότι δεν βρήκε ενδείξεις πως κάποιοι κακόβουλοι τρίτοι εκμεταλλεύτηκαν το συγκεκριμένο σφάλμα και απέκτησαν πρόσβαση στα στοιχεία των χρηστών. «Κανένα τρίτο μέρος δεν παραβίασε τα συστήματά μας και δεν έχουμε ενδείξεις ότι οι δημιουργοί εφαρμογών, οι οποίοι άθελά τους απέκτησαν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών για έξι μέρες, είχαν επίγνωση αυτού του πράγματος ή έκαναν κατάχρησή του», ανέφερε η εταιρεία, μέσω εκπροσώπου.

Το σφάλμα ενεργοποιήθηκε το Νοέμβριο στη διάρκεια μιας αναβάθμισης λογισμικού, ενώ χρειάστηκε διάστημα μιας εβδομάδας μέχρι να εντοπιστεί με ακρίβεια και να διορθωθεί. 

Διαβάστε επίσης: Google: Αφαίρεσε εφαρμογές από το Play Store για ψεύτικα διαφημιστικά clicks

Θυμίζεται πως η Google είχε ανακοινώσει από τον Οκτώβριο ότι σκοπεύει να διακόψει τη λειτουργία του Google+ μέσα στον Αύγουστο του 2019, καθώς τότε αποκάλυψε ότι προσωπικά δεδομένα περίπου 500.000 χρηστών ενδέχεται να είχαν εκτεθεί σε εφαρμογές τρίτων εξαιτίας ενός bug που δεν είχε γίνει αντιληπτό για περισσότερα από δύο χρόνια! Η κατάσταση περιπλέχθηκε ακόμα περισσότερο, όταν έγινε γνωστό πως η Google γνώριζε για το bug αυτό από τον Μάρτιο του 2018, ωστόσο είχε προτιμήσει να το κρατήσει... στα ενδότερά της, για να μην προκαλέσει τη διεξαγωγή ευρύτερων ερευνών από τις αρμόδιες Αρχές. 

Το Google+ είχε δημιουργηθεί το 2011 και η μητρική εταιρεία ήλπιζε πως θα αναπτύξει τον μεγάλο αντίπαλο του "κατεστημένου" Facebook, ωστόσο η προσπάθειά της έπεσε στο κενό. Πληροφορίες αναφέρουν πως η Google σκοπεύει να λανσάρει εκ νέου τη social πλατφόρμα της, η οποία όμως θα λειτουργεί μονάχα σαν "εργαλείο" που θα επιτρέπει την εύκολη επικοινωνία μεταξύ υπαλλήλων επιχειρήσεων.