Emails 13 ετών έχασε το Υπουργείο Εξωτερικών λόγω έλλειψης backup!

Emails 13 ετών έχασε το Υπουργείο Εξωτερικών λόγω έλλειψης backup!
ired.gr

Μια είδηση που προκαλεί κλαυσίγελο, στην “ψηφιακή”, δήθεν, Ελλάδα του 2018, έγινε γνωστή τις τελευταίες ώρες, αποδεικνύοντας πόσο “τεχνολογικά αναλφάβητες” είναι ορισμένες υπηρεσίες στη χώρα, οι οποίες - θεωρητικά πάντα - θα έπρεπε να αποτελούν υπόδειγμα σε αυτό το κομμάτι.

Διαβάστε λοιπόν και κρίνετε… Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταδόθηκε από τον ΣΚΑΪ και την Καθημερινή, στις 13 Απριλίου του 2018 οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών ενημέρωσαν τους υπαλλήλους, πρέσβεις και προξένους, πως το σύστημα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας είχε τεθεί εκτός λειτουργίας.

Διαβάστε επίσης: Νέο πρόβλημα σύνδεσης παρουσίασε το Facebook (και στην Ελλάδα)

Λόγω της βλάβης αυτής «εξαφανίστηκε» το σύνολο της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του Υπουργείου Εξωτερικών από το 2005 και μετά με μοναδική εξαίρεση τα απόρρητα μηνύματα. Στο περιεχόμενο που χάθηκε, περιλαμβάνονταν επικοινωνίες με προμηθευτές, διεθνείς οργανισμούς και υλικό, σχετικό με δικαστικές υποθέσεις.

Το ίδιο ρεπορτάζ, ανέφερε πως η ζημιά αυτή θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αν είχε εγκριθεί κονδύλι των 15.000 ευρώ για την ανανέωση - αντικατάσταση των σκληρών δίσκων που χρησιμοποιούσε το Υπουργείο. Μάλιστα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου είχαν τονίσει την αναγκαιότητα αυτή και είχαν αιτηθεί το κονδύλι από το… μακρινό 2015.

Διαβάστε επίσης: Πόσες ώρες αφιερώνουν στο internet οι Έλληνες - Ποια apps προτιμούν

Όταν η ζημιά έγινε γνωστή, αποφασίστηκε να μην ενεργοποιηθεί η τεχνική διαδικασία ανάκτησης της αλληλογραφίας, λόγω του υψηλού κόστους της. Επιπλέον, το ρεπορτάζ ανέφερε πως ο σκληρός δίσκος που παρουσίασε το πρόβλημα δεν είχε συντηρηθεί ποτέ. Επιπρόσθετα, από το 2017 το Υπουργείο έχει μειώσει τα κονδύλια για την προμήθεια υπολογιστών και αναλώσιμων, έχοντας αυξήσει ισόποσα το κονδύλι για την προμήθεια μεταφορικών μέσων.

Τελικά, δύο ημέρες μετά τη βλάβη εγκρίθηκε κονδύλι 150.000 ευρώ για την αγορά νέου εξοπλισμού. Η ζημιά, όμως, είχε ήδη γίνει...