DxO: Το iPhone XR, το κορυφαίο smartphone στον κόσμο με μονό φωτογραφικό φακό

DxO: Το iPhone XR, το κορυφαίο smartphone στον κόσμο με μονό φωτογραφικό φακό
ired.gr

Το iPhone XR της Apple αποτελεί, πλέον, το κορυφαίο smartphone με έναν φωτογραφικό φακό, σύμφωνα με τη ειδική μονάδα ανάλυσης φωτογραφιών DxO του ανεξάρτητου φορέα αξιολόγησης φωτογραφιών συσκευών, DxOMark. Οι εξεταστές τράβηξαν περισσότερες από 1.500 φωτογραφίες video που ξεπέρασε τις 2 ώρες, για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι το XR είναι "εξαιρετικό".

Η συσκευή της Apple άφησε πίσω της το Google Pixel 2 και η DxOMark ανέφερε ότι το οικονομικότερο iPhone της νέας γενιάς, "προσφέρει μια αρκετά κοντινή πρόταση για ποιοτικές φωτογραφίες, όπως η συσκευή - ναυαρχίδα iPhone XS Max". Και αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός πως το XS Max διαθέτει διπλό φωτογραφικό φακό στην πλάτη του.  

Εκεί που το iPhone XR υπολείπεται στη σύγκριση με το ακριβότερο XS Max είναι στο ζουμ και στα bokeh πλάνα. Το iPhone XR προσπαθεί να μιμηθεί το bokeh ενός τηλεφώνου διπλού φακού μέσω αλγορίθμων λογισμικού. Και ενώ η Apple ισχυρίζεται ότι έχει «μετατρέψει το μοντέλο ενός φακού σε μαθηματικά», σε αυτή την περίπτωση το λογισμικό δεν μπορεί να συγκριθεί με τις δυνατότητες του hardware.

Η DxOMark ανέφερε επίσης ότι η Λειτουργία Πορτρέτου στο iPhone XR λειτουργεί πολύ καλά σε περιβάλλοντα με χαμηλό φωτισμό, προσφέροντας καλύτερη λεπτομέρεια στα πρόσωπα από το XS. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η εκτίμηση βάθους του XR είναι σχετικά χαμηλή, κάνοντας το συνολικό αποτέλεσμα να μοιάζει σα να έχει δεχτεί επεξεργασία μέσω Photoshop.  

Η DxOMark σημειώνει ότι οι δοκιμές bokeh αφορούν τόσο ανθρώπους όσο και αντικείμενα. Χρησιμοποιώντας την ενσωματωμένη εφαρμογή φωτογραφικής μηχανής της Apple, το bokeh του iPhone XR ενεργοποιείται μόνο όταν εντοπιστεί ένα πρόσωπο. Εκτός από αυτά τα σενάρια, οι χρήστες που επιθυμούν να προσθέσουν bokeh σε εικόνες πρέπει να βασίζονται στη στοίβα φυσικών φακών του iPhone, η οποία παράγει ελάχιστα εφέ θόλωσης λόγω σχετικά μικρού εστιακού μήκους.

Διαβάστε επίσης: Άνοιξε ο δρόμος για οικονομικότερα καλώδια USB-C to Lightning

"Η Apple κατάφερε να βελτιώσει λιγάκι το φλας στο XR, κάτι που εντοπίσαμε ως αδύναμο σημείο για το XS Max κατά τη διάρκεια των δοκιμών μας",  πρόσθεσε η DxOMark.

Οι αδυναμίες αυτές του iPhone XS Max με το φλας, το εμπόδισαν να λάβει κορυφαίες τιμές σε προηγούμενο γύρο δοκιμών μέσα στο 2018.  Το DxO αναγνώρισε τελικά το P20 Pro της Huawei ως το smartphone με το καλύτερο σύστημα κάμερας στον κόσμο.

Σύμφωνα με το σύστημα αξιολόγησης της DxOMark, το iPhone XS Max αξιολογήθηκε με σκορ 110 στις φωτογραφίες και 96 στο βίντεο. Σε ότι αφορά στα πρόσφατα ανακοινωθέντα αποτελέσματα για το iPhone XR, είναι 103 για τις φωτογραφίες και 96 για το βίντεο, με την DxOMark να επικροτεί το βίντεο του XR λέγοντας ότι προσφέρει: "Εξαιρετική απόδοση σε συνθήκες έντονου φωτισμού".