Σταδιακή εξάπλωση για την eSIM - Τι ισχύει στην Ελλάδα

Σταδιακή εξάπλωση για την eSIM - Τι ισχύει στην Ελλάδα
ired.gr

Για αρκετά χρόνια, οι χρήστες και οι fans του iPhone αναρωτιούνταν γιατί η Apple δεν κυκλοφορούσε κάποιο μοντέλο με υποστήριξη λειτουργίας dual SIM, στο πρότυπο των Android συσκευών.

Ο κύβος ερρίφθη φέτος, με τον τρόπο της Apple πάντα, η οποία λάνσαρε τις συσκευές iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR και μαζί τους έφερε στις ζωές μας την έννοια “eSIM”. Με τη συγκεκριμένη και σύμφωνα με τις προδιαγραφές, ο χρήστης μιας εκ των παραπάνω συσκευών μπορεί να διαθέτει δύο προγράμματα κινητής τηλεφωνίας, ένα με τη χρήση της κλασικής nano-SIM κι ένα άλλο με τη χρήση της eSIM. Η κάρτα eSIM είναι μια ψηφιακή κάρτα SIM, που επιτρέπει την ενεργοποίηση ενός προγράμματος κινητού δικτύου, χωρίς την απαίτηση για χρήση μιας nano-SIM.

Διαβάστε επίσης: Tip: Ενεργοποιήστε, εύκολα και απλά, την Προώθηση Κλήσεων στο iPhone σας

Έτσι, και οι κάτοχοι των νέων iPhone (που πρέπει να είναι ενημερωμένα και με το iOS 12.1 ή τη νεότερη έκδοσή του) θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν δυο αριθμούς στην ίδια συσκευή, για τους σκοπούς που εκείνοι επιθυμούν, ενώ και οι δύο αριθμοί που υποστηρίζουν οι κάρτες, έχουν τη δυνατότητα πραγματοποίησης και λήψης φωνητικών κλήσεων, αποστολής και λήψης μηνυμάτων SMS και MMS.

Πέρα από τα παραπάνω όμως, η λειτουργία της eSIM απαιτεί και έναν κωδικό QR ή μια εφαρμογή φορέα κινητής τηλεφωνίας, από κάποιον φορέα κινητής που την υποστηρίζει. Και εδώ αξίζει να σταθούμε, καθώς η υποστήριξη της eSIM εξαπλώνεται σταδιακά και δεν έχει φτάσει ακόμα σε μεγάλο αριθμό χωρών (ούτε και στην Ελλάδα). Μόλις τις προηγούμενες ημέρες, οι τρεις μεγάλοι πάροχοι στις Ηνωμένες Πολιτείες (AT&T, T-Mobile USA, Verizon Wireless) ανακοίνωσαν πως θα ξεκινήσουν την υποστήριξη της eSIM στο αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ στην Ευρώπη η eSIM βρίσκει εφαρμογή σε Αυστρία (T-Mobile), Ουγγαρία (Magyar Telekom), Κροατία (Hrvatski Telekom), Ισπανία (Vodafone Spain), Τσεχία (T-Mobile), Ηνωμένο Βασίλειο (EE) και Γερμανία (Telekom, Vodafone).  Εκτός Ευρώπης, η eSIM έχει βρει υποστήριξη σε Καναδά (Bell, Virgin) και Ινδία (Airtel και Reliance Jio).

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η eSIM δεν υποστηρίζεται ακόμα από κάποιο πάροχο και το ακριβές χρονοδιάγραμμα παραμένει ασαφές, καθώς απαιτείται η ανάπτυξη σχετικών υποδομών από τους εγχώριους παρόχους. Έτσι, αν και οι μητρικές εταιρείες μεγάλων ελληνικών εταιρειών (Vodafone και T-Mobile) έχουν ήδη ξεκινήσει την υποστήριξη της eSIM σε χώρες του εξωτερικού, οι αντίστοιχες ελληνικές εταιρείες (Vodafone Ελλάδας και Cosmote) βρίσκονται ακόμα σε φάση επεξεργασίας και προετοιμασίας. Σύμφωνα με όσα έχουν κυκλοφορήσει, σε ανεπίσημο πάντα επίπεδο, τόσο η Vodafone όσο και η Cosmote αναμένεται να προχωρήσουν στις απαραίτητες αναβαθμίσεις υποδομών και να προσφέρουν τη δυνατότητα χρήσης της eSIM στους πελάτες τους μέσα στο 2019. Αναμένουμε λοιπόν…