Huawei: Οι ΗΠΑ διέταξαν τη σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας

Huawei: Οι ΗΠΑ διέταξαν τη σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας
ired.gr

Μπορεί πριν από μερικές ημέρες, κατά τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, να αποφασίστηκε το “πάγωμα” της απόφασης της Κυβέρνησης των ΗΠΑ να επιβάλει δασμούς σε εισαγωγές προϊόντων από την χώρα της Ασίας (η συζήτηση αφορούσε και συσκευές της Apple που κατασκευάζονταν στις ΗΠΑ), ωστόσο η τελευταία εξέλιξη, με πρωταγωνιστή σημαντικό στέλεχος της Huawei, ρίχνει εκ νέου λάδι στη φωτιά.

Διαβάστε επίσης: Τον Απρίλιο του 2019 ξεκινά η μεγάλη δίκη της Apple με την Qualcomm

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η οικονομική διευθύντρια της κινέζικης τεχνολογικής εταιρείας (που τυγχάνει να είναι και… κόρη του ιδρυτή), Meng Wanzhou, συνελήφθη στον Καναδά και έχει ζητηθεί η έκδοσή της στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς θεωρείται ύποπτη για παραβίαση των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στο Ιράν. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το σημαντικό στέλεχος της Huawei συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Βανκούβερ, έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ και την ημέρα που οι Τραμπ - Τζινπίνγκ αποφάσιζαν την ανακωχή στην επιβολή δασμών.    

Η Huawei, στην ανακοίνωσή της για το συμβάν, γνωστοποίησε τα ακόλουθα: Πρόσφατα, η CFO της εταιρείας, κ. Meng Wanzhou, κρατήθηκε προσωρινά από τις καναδικές αρχές για λογαριασμό των ΗΠΑ, οι οποίες ζητούν την έκδοσή της για απροσδιόριστες κατηγορίες της Ανατολικής Περιφέρειας της Νέας Υόρκης. Η εταιρεία μας έχει λάβει πολύ μικρή ενημέρωση σχετικά με αυτές τις κατηγορίες και δεν έχει την παραμικρή ιδέα για ποιον λόγο κρατείται η κ. Meng. Έχουμε εμπιστοσύνη στο Καναδικό και Αμερικανικό σύστημα Δικαιοσύνης για μια δίκαιη απόφαση”.

Διαβάστε επίσης: Huawei: Παρουσιάζει μέσα στον Δεκέμβριο το smartphone “με την οπή”

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης του Καναδά, Ian McLeod, ανέφερε: "Η Meng Wanzhou συνελήφθη στο Βανκούβερ την 1η Δεκεμβρίου. Ζητείται η έκδοση της στις ΗΠΑ και έχει οριστεί ακρόαση με εγγύηση για την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου. Υπάρχει απαγορευτικό για τη δημοσίευση περισσότερων πληροφοριών, το οποίο ζητήθηκε από την ίδια την κ. Meng".

Πέρα από τα παραπάνω, η κινεζική κυβέρνηση έχει καταδικάσει την ενέργεια και ζητά την άμεση απελευθέρωσή της.