Apple: Σκληρή στάση στους ανταγωνιστές του "Χρόνου επί Οθόνης"

Apple: Σκληρή στάση στους ανταγωνιστές του "Χρόνου επί Οθόνης"
ired.gr

Η κυκλοφορία του iOS 12 και του “Χρόνου επί Οθόνης” (Screen Time) τον Σεπτέμβριο, οδήγησε την Apple στην υιοθέτηση σκληρής στάσης απέναντι σε κάποιες ανταγωνιστικές εφαρμογές «ψηφιακής υγείας», οι οποίες έχουν υποβληθεί σε επανεξέταση, αποκλεισμό ή και απομάκρυνση από το App Store, ακόμα κι αν βρίσκονταν σε αυτό για μερικά χρόνια.

Διαβάστε επίσης: Προσοχή στις εφαρμογές που ζητούν χρήση Touch ή Face ID

Ένα παράδειγμα όσων αναφέρουμε παραπάνω, είναι η εφαρμογή Space, η οποία αφαιρέθηκε το Νοέμβριο παρά το γεγονός ότι είχε ήδη συμπληρώσει τρία χρόνια ζωής, σύμφωνα με όσα αναφέρει το TechCrunch. Ένα άλλο παρόμοιο παράδειγμα, είναι αυτό της εφαρμογής Mute, η οποία αφαιρέθηκε από το App Store τον Οκτώβριο, την ίδια περίοδο που αρκετοί developers ίδιων εφαρμογών είχαν μπει στο στόχαστρο της Apple ή είχαν λάβει προειδοποιήσεις για επανεξέταση.

Μεταξύ των ειδοποιήσεων που έστειλε η Apple σε προγραμματιστές εφαρμογών, αναφερόταν πως “παραβίασαν μια κατευθυντήρια οδηγία του App Store” και προχώρησαν σε “κατάχρηση του mode τοποθεσίας φόντου για σκοπούς διαφορετικούς από τα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τη γεωγραφική περιοχή". Άλλοι, πάλι, ενημερώθηκαν πως χρησιμοποιούσαν δημόσια API με μη εγκεκριμένο τρόπο.

Οι εφαρμογές Space and Mute έχουν επιστρέψει στο App Store, ωστόσο για να συμβεί αυτό, έπρεπε πρώτα οι προγραμματιστές τους να δημοσιοποιήσουν τις διαμαρτυρίες τους για την κατάργησή τους. Μάλιστα, αυτές οι δημόσιες διαμαρτυρίες, οδήγησαν εκπροσώπους της Apple σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους συγκεκριμένους developers για την παροχή πρόσθετων εξηγήσεων. Οι προγραμματιστές ερωτήθηκαν για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται την ιδιωτικότητα των δεδομένων και τους ζητήθηκε να υιοθετήσουν πελατοκεντρικά χαρακτηριστικά, τα οποία θα απαιτούν δεδομένα γεωγραφικής θέσης.

Διαβάστε επίσης: Κακόβουλη εφαρμογή στο App Store για τη μέτρηση καρδιακού ρυθμού

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του TechCrunch, η Apple ενδέχεται να επικεντρώνεται σε screen time εφαρμογές ή εφαρμογές γονικού ελέγχου, οι οποίες βασίζονται σε VPNs ή MDM (Mobile Device Management, για την απομακρυσμένη διαχείριση φορητών συσκευών). Η εφαρμογή “Χρόνος επί Οθόνης” που ενσωματώνει το iOS 12 έχει πρόσβαση σε δεδομένα, που οι third party developers  δεν μπορούν να λάβουν, κάτι που τους έχει οδηγήσει στην εύρεση άλλων λύσεων.