Λιγότερα από τον μέσο Ευρωπαίο πληρώνει ο Έλληνας για υπηρεσίες κινητής

Λιγότερα από τον μέσο Ευρωπαίο πληρώνει ο Έλληνας για υπηρεσίες κινητής
ired.gr

Στον ευρωπαϊκό μέσο όρο ή και χαμηλότερες είναι οι τιμές των κινητών υπηρεσιών στην Ελλάδα σύμφωνα με μελέτη του διεθνούς οίκου OVUM, που βασίστηκε σε συγκριτική ανάλυση των αγορών Κινητής Τηλεφωνίας σε 21 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε επίσης: Πόσες ώρες αφιερώνουν στο internet οι Έλληνες - Ποια apps προτιμούν

Η OVUM μελέτησε τις τιμές των κινητών υπηρεσιών, εκτιμώντας τις πραγματικές τιμές που έχει πληρώσει ο καταναλωτής ανά χώρα για φωνή, μηνύματα και δεδομένα και τον όγκο των λεπτών ομιλίας, των sms και των δεδομένων που καταναλώθηκαν σε κάθε χώρα.

Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η έρευνα, για λογαριασμό της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) είναι τα εξής:

  • Στις συνολικές τιμές προ φόρων, η Ελλάδα είναι μεταξύ των πιο φθηνών χωρών στην ΕΕ, με τιμές κατά 11% χαμηλότερες από τον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο.
  • Στις συνολικές τιμές μετά φόρων, η Ελλάδα βρίσκεται στον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο, παρά το γεγονός ότι η φορολογία είναι σχεδόν διπλάσια από τον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο.
  • Το μηνιαίο προ φόρων κόστος του μέσου πακέτου υπηρεσιών που χρησιμοποιεί ο Έλληνας Καταναλωτής είναι στα 10,71 ευρώ, αρκετά χαμηλότερα από τον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο (12,07 ευρώ).
  • Οι τιμές στην Ελλάδα μειώνονται σταθερά: Μόνο την περίοδο 2014-2017, η μείωση έφτασε το 24%.
  • Η ποιότητα των δικτύων αντανακλά τις συνεχείς επενδύσεις των παρόχων παρά την οικονομική ύφεση, με την ταχύτητα download στα 36,9Mbps, όταν ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι τα 35,9Mbps.

Σύμφωνα με την μελέτη «οι χρήστες κινητών επικοινωνιών στην Ελλάδα απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας δίκτυα» με βάση τη μέση ταχύτητα κατεβάσματος δεδομένων. Τα δεδομένα αντλήθηκαν για την περίοδο 2014-2017 από τις οικονομικές καταστάσεις των παρόχων, οι οποίες είχαν κατατεθεί στις Ευρωπαϊκές Ρυθμιστικές Αρχές. Συνεπώς, η μεθοδολογία της μελέτης διαφοροποιείται από τις σχετικές μελέτες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για τις αγορές Κινητών Επικοινωνιών που βασίζονται σε μη αντιπροσωπευτικά πακέτα, καθώς δεν συμπεριλαμβάνουν καταναλωτικά κοινά με ευρύτατη διείσδυση στη Ελληνική αγορά.

Διαβάστε επίσης: Σημαντικά ταχύτερες οι συνδέσεις των mobile δικτύων από το WiFi στην Ελλάδα

Εσείς τι πιστεύετε; Είναι όντως οι υπηρεσίες κινητής στη χώρα μας οικονομικότερες από τις αντίστοιχες σε αρκετές χώρες της Ευρώπης; Σας ικανοποιούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες σε σύγκριση με τα χρήματα που δίνετε ή πιστεύετε πως πρέπει να υπάρξουν μειώσεις στις τιμές;