Προσοχή στις εφαρμογές που ζητούν χρήση Touch ή Face ID

Προσοχή στις εφαρμογές που ζητούν χρήση Touch ή Face ID
ired.gr

Η υποστήριξη της λειτουργίας Touch ID και Face ID στα iPhones νεότερης γενιάς, αποτελεί αναμφίβολα έναν αξιόπιστο τρόπο για την ασφάλεια των πληροφοριών που διατηρείτε μέσα σε αυτά.

Ωστόσο, απαιτείται μεγάλη προσοχή στη χρησιμοποίησή τους, καθώς έχουν κάνει την εμφάνισή τους διάφορες εφαρμογές στο App Store, οι οποίες προσπαθούν να “σας πιάσουν στον ύπνο” και να σας αποσπάσουν σημαντικά χρηματικά ποσά, εκμεταλλευόμενα την αναγνώρισή σας μέσω των συγκεκριμένων λειτουργιών.

Σε προηγούμενο άρθρο σας είχαμε γράψει για εφαρμογή μέτρησης του καρδιακού ρυθμού, η οποία κατάφερε να περάσει από τη διαδικασία αναθεώρησης του App Store, ωστόσο έγινε τελικά αντιληπτή και τελικά αφαιρέθηκε. Με παρόμοιο τρόπο ενεργούσαν άλλες δύο fitness εφαρμογές, οι “Fitness Balance app” και “Calories Tracker app”. Αμφότερες ζητούσαν από τον χρήστη δακτυλική αναγνώριση για να “καταγράψουν προσωπικά στοιχεία γύρω από τη λήψη θερμίδων και να προτείνουν σχετικές δίαιτες”. Κι αφού την εξασφάλιζαν, το λογισμικό των εφαρμογών ενημέρωνε τους χρήστες πως θα προχωρούσε σε in-app αγορές 119,99 και 139,33 δολαρίων αντίστοιχα. Προφανώς, πόνταραν πως οι χρήστες θα “πιάνονταν στον ύπνο” και θα επέτρεπαν την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Το ευτύχημα είναι πως η δόλια λειτουργία τους αναγνωρίστηκε και αφαιρέθηκαν κι εκείνες από το App Store.

Παρά το γεγονός πως οι εφαρμογές για τις οποίες σας κάναμε λόγο αφαιρέθηκαν από το online app κατάστημα της Apple, φανερώνουν μια τάση που πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα: το αίτημα από third-party εφαρμογές να σας “αναγνωρίσουν” μέσω του Touch ID ή του Face ID.  Οι πληροφορίες που ο χρήστης θέλει να διατηρήσει σαν ιδιωτικές, μπορούν να “κλειδωθούν” και να “ξεκλειδωθούν” μέσω του βιομετρικού συστήματος ασφαλείας της Apple. Τι θα μπορούσε, στην πραγματικότητα, να κερδίσει από αυτό μια fitness εφαρμογή;

Διαβάστε επίσης: Instagram: Τώρα μπορείτε να προβάλλετε τα Stories σε μερικούς μόνο φίλους σας

Ένα iPhone ή ένα iPad με υποστήριξη Face ID θα αναγνωρίσουν τον χρήστη τους, αν αυτός φανεί έστω και λίγο απρόσεκτος. Ωστόσο, καμία οικονομική συναλλαγή δεν θα λάβει χώρα, αν δεν πατήσετε το κουμπί που θα σας ζητηθεί εκείνη τη στιγμή.

Επίσης, μην “μετράτε” πάντα σαν σωστές τις αξιολογήσεις στο App Store, καθώς υπάρχουν δόλιες υπηρεσίες που προσφέρουν θετικά reviews χρηστών έναντι καλής αμοιβής.