Κίνηση κατά Google για παραπλανητική παρακολούθηση τοποθεσίας χρηστών

Κίνηση κατά Google για παραπλανητική παρακολούθηση τοποθεσίας χρηστών
ired.gr

Οι Αρχές Προστασίας των Καταναλωτών από επτά ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ τους και η Ελλάδα) υπέβαλαν καταγγελίες κατά της Google για φερόμενη παρακολούθηση της τοποθεσίας "εκατομμυρίων χρηστών", παραβιάζοντας κατά αυτό τον τρόπο τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Οι συγκεκριμένες οργανώσεις καταναλωτών προτρέπουν τους ρυθμιστές προστασίας ιδιωτικού απορρήτου να αναλάβουν δράση εναντίον της Google και των "παραπλανητικών πρακτικών" της σχετικά με την παρακολούθηση των τοποθεσιών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Διαβάστε επίσης: Η Google ανοίγει τη δυνατότητα Σχολιασμού στην Αναζήτηση

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Google κατηγορείται για πρακτικές κρυφής παρακολούθησης  της τοποθεσίας χρηστών. Νωρίτερα μέσα στο 2018, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ψηφιακών Δικαιωμάτων NOYB κινήθηκε κατά της Google, με τον ισχυρισμό ότι η τεχνολογική εταιρεία πίεζε έμμεσα για «καταναγκαστική συγκατάθεση», όταν έφτανε στο σημείο να ζητά από τους χρήστες να αποδεχτούν τις πολιτικές της. Ωστόσο, οι νέοι ισχυρισμοί αναφέρουν ότι η Google παρακολουθεί τους χρήστες, χωρίς να τους δίνει την επιλογή να απεμπλακούν από αυτή την πρακτική.

Μάλιστα, τον Αύγουστο είχε ανακαλυφθεί πως ακόμα κι αν ο χρήστης θέσει σε παύση την παρακολούθηση του "Ιστορικού τοποθεσίας" στον λογαριασμό του στο Google, αυτό εξακολουθεί να μην εμποδίζει την Google να συλλέγει δεδομένα θέσης από τις συσκευές του. Όπως αποδείχθηκε, πρέπει να απενεργοποιηθεί μια ξεχωριστή ρύθμιση, που ονομάζεται "Δραστηριότητα Ιστού και εφαρμογών" (Web and App activity), η οποία είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή, για να αποτρέψει ουσιαστικά την παρακολούθηση τοποθεσίας.

Διαβάστε επίσης: Χρήστες "κατέβασαν" malware αντί για driving games από το Play Store

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Καταναλωτών (BEUC) υποστηρίζει τώρα ότι η Google χρησιμοποιεί διάφορες αφανείς μεθόδους με στόχο να ενθαρρύνει τους χρήστες να διατηρούν ενεργοποιημένες τις ρυθμίσεις "Ιστορικό τοποθεσίας" και "Δραστηριότητα Ιστού και εφαρμογών".

Οι Αρχές Προστασίας καταναλωτών που έχουν ζητήσει τη λήψη μέτρων εναντίον της Google προέρχονται από τη Δημοκρατία της Τσεχίας, την Ελλάδα, τη Νορβηγία, τη Σλοβενία, τη Σουηδία, την Πολωνία και την Ολλανδία.