iPhone: Η υψηλή τεχνολογία μειώνει τα περιθώρια κέρδους

iPhone: Η υψηλή τεχνολογία μειώνει τα περιθώρια κέρδους
ired.gr

Αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε η TechInsights και παρουσίασε η The Information, αποκαλύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία με βάση την τιμολογιακή πολιτική της Apple στα iPhone τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα, παρά το γεγονός πως το Apple iPhone X έγινε, κατά την παρουσίαση και κυκλοφορία του την περσινή χρονιά, το πρώτο handset που τιμολογήθηκε στα 1.000 δολάρια, τα περιθώρια κέρδους της διάσημης συσκευής συρρικνώνονταν ολοένα και περισσότερο από το 2009, χρονιά κυκλοφορίας του iPhone 3GS. Το γεγονός πως η Apple τοποθετεί περισσότερη τεχνολογία και ποιοτικότερα συστατικά στις συσκευές της, εξηγεί την πτώση στα περιθώρια αυτά.

Διαβάστε επίσης: iPhone: Μια ιστορία γεμάτη πρωτοπορία και καινοτομίες

“Η Apple προσπαθεί να ενσωματώσει όλο και περισσότερα πράγματα μέσα σε ένα τηλέφωνο. Καθώς το κάνει αυτό, ο σχεδιασμός μιας συσκευής καθίσταται ολοένα και πιο περίπλοκος, αλλά και πιο ακριβός” επισήμανε σχετικά ο manager ανάλυσης κόστους της TechInsights, Al Cowsky.

Τα ανεξάρτητα iPhones με τα μικρότερα περιθώρια κέρδους ήταν, κατά το παρελθόν, αυτά με τις χαμηλότερες προδιαγραφές (συγκριτικά με τα υπόλοιπα της “οικογένειας”), όπως το Apple iPhone SE. Με την τιμή του να ανέρχεται σε 399 δολάρια, όταν κυκλοφόρησε στην αγορά τον Μάρτιο του 2016, κάθε μονάδα έφερε πάνω της 186,70 δολάρια σε αξία συστατικών, αφήνοντας στην Apple περιθώριο κέρδους 53%. Έτσι, από την κορυφή των 74 σεντς ανά δολάριο, με τις πωλήσεις του 3GS του 2009, βρέθηκε στο χαμηλότερο σημείο της, επτά χρόνια αργότερα, με το SE.

Τα τελευταία χρόνια, ο τεχνολογικός κολοσσός έχει καταφέρει να κερδίζει, κατά μέσο όρο, 60 σεντς από το κάθε ευρώ που της αποδίδεται από τις πωλήσεις των iPhone, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει κιόλας πως τα έχουν… βάψει μαύρο στο Κουπερτίνο. Όπως επισημαίνει, εξάλλου, το επενδυτικό τραπεζικό ίδρυμα Canaccord Genuity, μπορεί σήμερα η Apple να είναι υπεύθυνη για λιγότερο από το 20% των αποστολών συσκευών της βιομηχανίας smarthpones, ωστόσο καταφέρνει να αποσπά το 87% των κερδών από το σύνολο της βιομηχανίας!

Διαβάστε επίσης: iPhone: Ζωή γεμάτη... αριθμούς!

Το στοιχείο, πάντως, που δεν καταγράφει η έρευνα, είναι πως η Apple κερδίζει περισσότερα χρήματα από τα μοντέλα εκείνα που προσφέρουν μεγαλύτερη αποθηκευτική μνήμη. Η TechInsights υποστηρίζει πως η διαφορά κόστους ανάμεσα στην έκδοση των 512 GB του iPhone XS Max και αυτής των 64 GB φτάνει στα 70 δολάρια. Παρ’ όλα αυτά, η συνολική διαφορά της λιανικής τιμής πώλησης ανάμεσα στις δύο εκδόσεις αγγίζει τα 350 δολάρια.