iPhone: Μια ιστορία γεμάτη πρωτοπορία και καινοτομίες

iPhone: Μια ιστορία γεμάτη πρωτοπορία και καινοτομίες
ired.gr

Αποτελεί για παραπάνω από μια δεκαετία, την κορυφαία επιλογή των καταναλωτών στα smartphones, καθώς ενσωματώνει ξεχωριστό design και πρωτοποριακές λειτουργίες. Το iPhone της Apple ήρθε για πρώτη φορά στις ζωές μας σαν όρος τον Ιανουάριο του 2007 από τον Steve Jobs κι από τότε, έμελε να τις αλλάξει... για πάντα!

Η ιδέα του iPhone γεννήθηκε όταν o CEO της Apple, Steve Jobs, ζήτησε από τους μηχανικούς του τεχνολογικού κολοσσού να ερευνήσουν λεπτομερώς τη χρήση των touchscreen συσκευών και των tablet computers. Όταν πρωτοεμφανίστηκε, αρκετοί παρατήρησαν σημαντικές ομοιότητες με την προηγούμενη touchscreen φορητή συσκευή της Apple, τον ψηφιακό προσωπικό βοηθό (PDA) Newton MessagePad, που είχε ήδη κάνει την εμφάνισή του από το 1993. Ακριβώς όπως εκείνη η συσκευή, η βασική επιφάνεια του iPhone καλυπτόταν σχεδόν ολοκληρωτικά από οθόνη, ενώ η μορφή με την οποία κυκλοφόρησε, πιστώνεται στον Chief Design Officer της Apple, Jonathan Ive.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα: Η Apple άλλαξε τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τα κινητά μας

Ας δούμε, όμως, συνοπτικά την ιστορία της διάσημης συσκευής της Apple ανά μοντέλο και τη σημαντική του εξέλιξη στο πέρασμα των χρόνων…

iPhone 2G (1st Generation)

Η συσκευή με την οποία “η Apple εφηύρε εκ νέου το τηλέφωνο”, όπως τόνισε ο ίδιος ο Jobs, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Macworld Conference & Expo που πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2007 στην Καλιφόρνια. Σύμφωνα με τον εμβληματικό CEO της Apple, το iPhone αποτελούσε συνδυασμό τριών συσκευών: ένα widescreen iPod με έλεγχο touch, ένα επαναστατικό κινητό τηλέφωνο και ένα, επίσης επαναστατικό, σύστημα πρόσβασης στο Internet. Συνολικά, πωλήθηκαν περισσότερα από 6,1 εκατομμύρια κομμάτια, οι διαστάσεις του ήταν 115 mm (ύψος), 61 mm (πλάτος) και 11,6 mm (βάθος), ενώ ζύγιζε 135 γραμμάρια. Το λειτουργικό του σύστημα ήταν το iPhone OS 1 (iOS 1) με τελευταία αναβάθμιση το iPhone OS 3.1.3 και κυκλοφόρησε, αρχικά σε εκδόσεις 4 και 8 GB, ενώ τον Φεβρουάριο του 2008 ήρθε και η έκδοση 16 GB. Η οθόνη του ήταν 3,5 ιντσών, με ανάλυση pixels 320Χ480 και διέθετε κάμερα 2 MP στο πίσω μέρος και ένα ηχείο. Αρχικά, η συσκευή επρόκειτο να κυκλοφορήσει με οθόνη από πλαστικό, ωστόσο στις δοκιμές που έκανε ο ίδιος ο Jobs, διαπίστωσε πως όταν την είχε στην τσέπη του, γρατζουνιζόταν εύκολα από τα κλειδιά του. Έτσι, έξι εβδομάδες πριν την επίσημη κυκλοφορία, άλλαξε τον σχεδιασμό κι αποφάσισε την τοποθέτηση οθόνης από γυαλί.  Εσωτερικά, το iPhone έφερε επεξεργαστή 412 MHz RISC ARM 1176JZ(F)-S, μνήμη 128 MB RAM και επεξεργαστή γραφικών PowerVR MBX Lite 3D, η μπαταρία ήταν Li-ion 1400 mAh, ενώ δεχόταν Mini-SIM. 

iPhone 3G

Η δεύτερη γενιά του αυθεντικού iPhone, που προκάλεσε επανάσταση το 2007, παρουσιάστηκε στις 9 Ιουνίου του 2008 στο Apple Worldwide Developers Conference, στο Σαν Φραντσίσκο των Ηνωμένων Πολιτειών με των ονομασία iPhone 3G. Στην επίσημη παρουσίασή του, χαρακτηρίστηκε σαν “το πρώτο τηλέφωνο που κατάφερε να κερδίσει το iPhone”,  ενώ σε πολλά σημεία του, εσωτερικά, ήταν όμοιο με τον προκάτοχό του. Οι σημαντικές διαφορές (και καινοτομίες) εντοπίζονταν στην υποστήριξη GPS και 3G data, ενώ η συσκευή λανσαρίστηκε με το λειτουργικό iPhone OS2 (τελευταία ενημέρωση το iOS 4.2.1).  Ο επεξεργαστής ήταν ίδιος με του προκατόχου του, η μνήμη ήταν 128 MB RAM και κυκλοφορούσε σε εκδόσεις 8 και 16 GB. Η οθόνη ήταν 3,5 ίντσες με ανάλυση 320Χ480 px, οι διαστάσεις 115.5 x 62.1 x 12.3 mm και η κάμερα είχε ανάλυση 2 MP. Σε αντίθεση με την πλάτη από αλουμίνιο του iPhone 2G, το 3G πλάτη από πολυανθρακικό πλαστικό, ενώ και τα πλήκτρα άλλαξαν, από πλαστικά σε μεταλλικά, ενώ εισήγαγε για πρώτη φορά δυο χρωματικές επιλογές για την έκδοση των 16 GB: λευκό και μαύρο. Σημαντική καινοτομία του λειτουργικού συστήματος του 3G ήταν η παρουσίαση του App Store, της πλατφόρμας ψηφιακής διανομής της Apple, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να “κατεβάζουν” εφαρμογές, ανεπτυγμένες με το development software kit της εταιρείας, από third party δημιουργούς. Η συσκευή κατάφερε να πουλήσει 1 εκατομμύρια κομμάτια στο πρώτο, κιόλας, σαββατοκύριακο κυκλοφορίας της, ενώ σε αντίθεση με την προηγούμενη, κυκλοφόρησε επίσημα και στην ελληνική αγορά.

iPhone 3GS

Η τρίτη γενιά του iPhone, το 3GS, παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2009 στο WWDC 2009 του Σαν Φραντσίσκο. Αρχικά, λανσαρίστηκε σαν 3G S, με το γράμμα S να παραπέμπει στην ταχύτητα (Speed), λόγω των βελτιωμένων επιδόσεών του. Πέραν του ταχύτερου επεξεργαστή (Apple A6 στα 600 MHz), το 3GS είχε μνήμη DRAM 256 MB,  κάμερα 3,15 MP με καλύτερη ανάλυση (3 Megapixels) και δυνατότητα video, ενώ το λειτουργικό σύστημα ήταν το iOS 3 (τελευταία αναβάθμιση σε iOS 6).  Κυκλοφόρησε σε εκδόσεις 8, 16 και 32 GB, σε άσπρο και μαύρο χρώμα, ενώ στους αισθητήρες που έφερε, περιλαμβάνονταν η ψηφιακή πυξίδα, ο μετρητής επιτάχυνσης και εγγύτητας. Η LCD οθόνη, που σχεδιάστηκε από την Apple και αναπτύχθηκε από την LG, ήταν 3,5 ιντσών, με πιο πλούσια χρώματα από τους προκατόχους του. Όπως ακριβώς και τα προηγούμενα μοντέλα, το σύνολο των data αποθηκευόταν στην εσωτερική flash μνήμη και όχι στην κάρτα mini-SIM. Ένα αποκλειστικό χαρακτηριστικό που παρουσίασε το συγκεκριμένο μοντέλο, ήταν το Voice Cotrol, που παρείχε στον χρήστη τη δυνατότητα, μέσω του Home button, να ελέγχει το τηλέφωνο και την αποθηκευμένη μουσική του με τη χρήση της φωνής. Άλλο ένα αποκλειστικό χαρακτηριστικό ήταν το Text Zoom, που έδινε στον χρήστη τη δυνατότητα να ζουμάρει σε ένα κείμενο στην οθόνη. Η συσκευή κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα.

iPhone 4

Ο διάδοχος του 3GS, το iPhone 4, αποκαλύφθηκε στις 7 Ιουνίου του 2010 και κυκλοφόρησε στην αγορά στις 24 του ίδιου μήνα. Το συγκεκριμένο μοντέλο έφερε νέο design στην οικογένεια των iPhone, με τον Steve Jobs να το χαρακτηρίζει σαν το πιο λεπτό smartphone στον κόσμο εκείνη την περίοδο. Το πλαίσιο της συσκευής ήταν κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ατσάλι, ενώ το iPhone 4 εισήγαγε για πρώτη φόρα την οθόνη υψηλής ανάλυσης Retina, που είχε τις ίδιες φυσικές διαστάσεις με τους προκατόχους της, ωστόσο υποστήριζε 326 pixels ανά ίντσα, σε όρους πυκνότητας pixel. Επιπλέον, το τηλέφωνο παρουσίασε το system-on-a-chip A4, με επεξεργαστή ARM Cortex-A8, που ήταν ήταν αναβαθμισμένος και χρονισμένος στα 800 Mhz. Ο χώρος αποθήκευσης παρέμεινε ο ίδιος σε εκδόσεις 16 GB και 32 GB, ενώ η ποσότητα μνήμης RAM αυξήθηκε στα 512 MB.  Το iPhone 4 εισήγαγε επίσης την υπηρεσία FaceTime που επέτρεπε το video chatting μεταξύ χρηστών, ενώ διέθετε και μπροστινή κάμερα 0,3 MP (η πίσω αναβαθμίστηκε στα 5 MP, διαθέτοντας και LED flash). Το λειτουργικό σύστημα ήταν το iOS 4  (με τελευταία αναβάθμιση το iOS 7.1.2). Η συσκευή έγινε δεκτή με ενθουσιασμό, καθώς οι προπαραγγελίες έφτασαν στις 600.000 το πρώτο 24ωρο κυκλοφορίας της, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ για οποιαδήποτε συσκευή της Apple μέχρι εκείνο το σημείο.

iPhone 4S

Μια ιδιαίτερη έκδοση στην οικογένεια των iPhone, είναι αυτή του 4S και ο λόγος είναι συγκεκριμένος, καθώς μια μέρα μετά την επίσημη παρουσίασή του (4 Οκτωβρίου 2011), “έφυγε” από τη ζωή ο επικεφαλής της Apple, Steve Jobs. Οι προπαραγγελίες ξεκίνησαν να τοποθετούνται στις 7 Οκτωβρίου του ίδιου έτους και ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο μέσα στις πρώτες 24 ώρες και ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια στις πρώτες 4 ημέρες λιανικής κυκλοφορίας. Το γράμμα “S” που προστέθηκε στον τίτλο ονομασίας του τηλεφώνου (4S) προερχόταν από τον Siri, έναν αποκλειστικό “έξυπνο” προσωπικό βοηθό της συσκευής, ο οποίος ενσωματώθηκε στη συνέχεια και στις λοιπές mobile συσκευές της Apple. Το iPhone 4S, που χαρακτηρίστηκε σαν “το πιο συναρπαστικό iPhone μέχρι εκείνη τη στιγμή”, διατήρησε τα βασικά χαρακτηριστικά του iPhone 4, ωστόσο φιλοξένησε σημαντικές εσωτερικές βελτιώσεις, όπως το Apple Α5 chipset, την πίσω κάμερα των 8 MP με δυνατότητα καταγραφής video στα 1080p, ενώ έκανε το ντεμπούτο του με το λειτουργικό iOS 5, το οποίο παρουσίασε μια σειρά από νέα χαρακτηριστικά, όπως τα iCloud, iMessage και Reminders. Το 4S ήταν επίσης το τελευταίο τηλέφωνο της οικογένειας iPhone, που έφερε την αυθεντική υποδοχή σύνδεσης 30 pin, η οποία αντικαταστάθηκε στις επόμενες εκδόσεις από τη digital υποδοχή Lighting των 8 pins. Σε σχέση με τα προηγούμενα, το iPhone 4S κυκλοφόρησε, για πρώτη φορά, και σε έκδοση 64 GB.

Διαβάστε επίσης: Πόσο κοντά είμαστε σε ένα αναδιπλούμενο iPhone;

iPhone 5

Η έκτη γενιά του εμβληματικού smartphone, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, στις 12 Σεπτεμβρίου του 2012 και τέθηκε σε κυκλοφορία στις 21 του ίδιου μήνα. Αυτό ήταν το πρώτο τηλέφωνο της σειράς που ανακοινώθηκε τον μήνα Σεπτέμβριο και καθιέρωσε τη συγκεκριμένη τάση για τις επερχόμενες γενιές. Ακόμη, ήταν το πρώτο iPhone που ολοκλήρωσε την ανάπτυξή του υπό το βλέμμα του νέου CEO της Apple, Tim Cook και το τελευταίο που ξεκίνησε να επιβλέπει ο Steve Jobs, πριν φύγει από τη ζωή. Το iPhone 5 παρουσίαζε σημαντικές αλλαγές στο design σε σύγκριση με τους προκατόχους του, καθώς διέθετε σκελετό με βάση το αλουμίνιο, που ήταν πιο λεπτό (7,6 mm) και ελαφρύτερο (112 γραμμάρια) από τα προηγούμενα μοντέλα, είχε μεγαλύτερη οθόνη Retina (4 ίντσες), παρουσίασε το Apple A6 system-on-chip και την υποδοχή σύνδεσης Lighting των 8 pins. Επιπλέον, είχε ενσωματωμένη (όπως και το 4S), την πίσω κάμερα των 8MP με αναγνώριση προσώπου (Face Recognition), που είχε αναπτύξει η Sony και βελτιωμένη μπροστινή κάμερα 1,2 MP με υποστήριξη video. Το βασικό λειτουργικό σύστημα ήταν το iOS 6, με τελευταία αναβάθμιση το iOS 10.3.3. Οι προπαραγγελίες για τη συσκευή ξεκίνησαν στις 14 Σεπτεμβρίου, ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια μέσα σε 24 ώρες και, όπως ήταν φυσικό, ήταν περισσότερες από αυτές που μπορούσε να διαθέσει η Apple σαν προμηθευτής εκείνο το διάστημα!     

iPhone 5S - 5C

Η συσκευή που αντικατέστησε το iPhone 5, το iPhone 5S, αποκαλύφθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου του 2013 στα κεντρικά της Apple, στο Κουπερτίνο. Κυκλοφόρησε στην αγορά στις 20 του ίδιου μήνα, μαζί με το low-cost “αδερφάκι” του, το iPhone 5C. Το εξωτερικό design είναι σχεδόν ίδιο με το iPhone 5, αν και το νέο μοντέλο κυκλοφόρησε επίσης σε χρωματικές εκδόσεις λευκό/χρυσό, σε συνδυασμό με με το λευκό/ασημί και space γκρι/μαύρο του προκατόχου. Εκεί που διέφερε σημαντικά το 5S ήταν στις εσωτερικές λειτουργίες και στο hardware, με τη βασικότερη να βρίσκει εφαρμογή στον A7 dual-core επεξεργαστή, τον πρώτο 64-bit επεξεργαστή που έβρισκε εφαρμογή σε smartphone και συμπεριλάμβανε τον συνεπεξεργαστή Μ7, ο οποίος λειτουργούσε για τη συλλογή δεδομένων που σχετίζονται με τους αισθητήρες της συσκευής. Επιπλέον, είχε ανασχεδιαστεί το Home button, που υποστήριζε το Touch ID, ένα σύστημα δακτυλικής αναγνώρισης για το ξεκλείδωμά του. Το iPhone 5S κυκλοφόρησε με το λειτουργικό iOS 7 (τελευταίο update το iOS 12.1), το οποίο είχε πιο βαθιά χρώματα από και διαφορετική σχεδίαση από τα προηγούμενα λειτουργικά, ενώ έφερνε και μια σειρά από νέα χαρακτηριστικά, όπως την wi-fi πλατφόρμα διαμοιρασμού αρχείων AirDrop, το Control Center (ένα panel ελέγχου που ενσωμάτωνε κοινές λειτουργίες) και την υπηρεσία ιντερνετικού ραδιοφώνου iTunes Radio. Επιπλέον, η συσκευή κυκλοφόρησε με τα ακουστικά EarPods.

Ταυτόχρονα με το 5S, παρουσιάστηκε και κυκλοφόρησε στην αγορά το 5C, το οποίο ουσιαστικά αντικατέστησε το iPhone 5. τα χαρακτηριστικά του δεν διέφεραν σε πολλά σημεία από αυτά του iPhone 5, ενώ κυκλοφόρησε με το λειτουργικό iOS 7. Το 5C ξεχώρισε επειδή κυκλοφόρησε σε διάφορες χρωματικές παραλλαγές, ενώ το αλουμίνιο του iPhone 5 αντικαταστάθηκε από σκληρό πολυανθαρακικό περίβλημα. Η συσκευή ήταν βαρύτερη κατά 20 γραμμάρια από το iPhone 5 και το design του παρομοιάστηκε με αυτό των iPod Touch 5ης γενιάς. Όσο για το γράμμα “C”, παρέπεμπε στη λέξη “Cell”.

iPhone 6 - 6 Plus

Η όγδοη γενιά του iPhone, αυτή των iPhone 6 και iPhone 6 Plus, ανακοινώθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 2014 και κυκλοφόρησε στην αγορά λίγες ημέρες αργότερα, στις 19 Σεπτεμβρίου. Τα νέα τηλέφωνα της οικογένειας, περιελάμβαναν μεγαλύτερες οθόνες Retina HD 4,7 και 5,5 ιντσών αντίστοιχα, ταχύτερο επεξεργαστή, βελτιωμένες κάμερες και καλύτερη wi-fi συνδεσιμότητα. Οι συσκευές ενσωμάτωναν επεξεργαστή Apple A8 1,4 GHz dual core με υποεπεξεργαστή Motion M8 και κυκλοφόρησαν με το λειτουργικό σύστημα iOS 8.0 στις εκδόσεις 16, 64 και 128 GB και το iOSA 10.2.1 με την έκδοση 32 GB. Από πλευράς design, ξεχώρισαν οι πλαστικές γραμμές στην πλάτη των συσκευών (“έδειχναν” τη θέση της κεραίας), οι οποίες παρεμβάλλονταν στο λοιπό μεταλλικό περίβλημα. Οι προπαραγγελίες για τα δυο τηλέφωνα, ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια στο πρώτο 24ωρο διάθεσης, περισσότερα από 10 εκατομμύρια πωλήθηκαν τις πρώτες 3 ημέρες, ενώ στη διάρκεια της ζωής τους, πούλησαν περισσότερα από 220 εκατομμύρια, συνολικά, αριθμοί που τα κατέστησαν τις κορυφαίες συσκευές iPhone μέχρι σήμερα. Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί πως, παρά τη θετική υποδοχή, τα δυο τηλέφωνα προκάλεσαν σκεπτικισμό, καθώς λύγιζαν όταν βρίσκονταν υπό πίεση (πχ μέσα σε μια τσέπη). Και τα δυο τηλέφωνα, ήταν κατασκευασμένα από αλουμίνιο 7000 series και η έλλειψη της ακαμψίας του, καθιστούσε πιθανή την απουσία σύνδεσης της touchscreen με την κεντρική πλακέτα της συσκευής. Η συγκεκριμένη δυσλειτουργία έγινε γνωστή στα media σαν Touch Disease.

iPhone 6S - 6S Plus

Οι δυο νέες mobile συσκευές της οικογένειας Apple, ανακοινώθηκαν στις 9 Σεπτεμβρίου του 2015, οι προπαραγγελίες ξεκίνησαν στις 12 Σεπτεμβρίου και η επίσημη κυκλοφορία τους στις 25 του ίδιου μήνα. Αμφότερα τα τηλέφωνα είχαν κοινό design με τους προκατόχους τους, ωστόσο διέφεραν στα hardware χαρακτηριστικά, όπως το αναβαθμισμένο system-on-chip (Apple A9 με επεξεργαστή 1.85 GHz dual-core 64-bit, μνήμη RAM 2 GB κι εκδόσεις 16,32, 64 και 128 GB. Αναβαθμισμένη ήταν και η κάμερα, στα 12 MP, ενώ βελτιώσεις έφερε και η δακτυλική αναγνώριση. Η νέα σειρά iPhone έφερε κι ένα νέο hardware χαρακτηριστικό, το 3D Touch, το οποίο παρουσιάζει συντομεύσεις επιλογών για εφαρμογές της συσκευής, όταν εφαρμοστεί περισσότερη πίεση πάνω στην οθόνη.  Κάτι σαν το “δεξί κλικ” που έχει εφαρμόσει ο καθένας από εμάς σε κάποιον υπολογιστή! Οι νέες εκδόσεις του iPhone παρουσίασαν, επίσης, έναν νέο χρωματικό συνδυασμό, αυτόν του Rose Gold, ενώ η Apple επιχείρησε να “απαντήσει” στο θέμα “bendgate” που δημιουργήθηκε με τις προηγούμενες συσκευές, βελτιώνοντας την ανθεκτικότητα στο σασί, που ήταν κατασκευασμένο από ισχυρότερο κράμα αλουμινίου 7000 series. Οι συσκευές κυκλοφόρησαν με το λειτουργικό σύστημα iOS 9.0. Τέλος, το iPhone 6S έθεσε νέο ρεκόρ στην ιστορία της σειράς, με πωλήσεις 13 εκατομμυρίων συσκευών στο πρώτο σαββατοκύριακο κυκλοφορίας.     

iPhone SE

To iPhone SE (Special Edition) ήταν η 10η γενιά στη σειρά των iPhone, ανακοινώθηκε στις 21 Μαρτίου του 2016 στο Apple Campus, οι προπαραγγελίες άνοιξαν στις 24 Μαρτίου και η επίσημη κυκλοφορία ήταν στις 31 Μαρτίου. Η συσκευή λανσαρίστηκε εκ νέου ένα χρόνιο αργότερα, με μεγαλύτερες αποθηκευτικές δυνατότητες. Το iPhone SE μοιράζεται το ίδιο design και διαστάσεις με το iPhone 5S (η Apple αποφάσισε να περιορίσει ελαφρώς τις διαστάσεις, βασιζόμενη σε αποτελέσματα καταναλωτικών ερευνών), ωστόσο διέθετε αναβαθμισμένο εσωτερικό hardware, όπως το νεότερο Apple A9 system-on-chip, μεγαλύτερη αντοχή μπαταρίας και πίσω κάμερα 12 MP, η οποία υποστήριζε βιντεοσκόπηση σε 4K. Η Apple δεν ανακοίνωσε ποτέ διάδοχο του συγκεκριμένου μοντέλου και το Business Insider έσπευσε να χαρακτηρίσει “λανθασμένη” την απόφαση αυτή, τονίζοντας πως με τον τρόπο αυτό η εταιρεία “αγνοούσε σημαντικό μέρος πελατών της, οι οποίοι ανησυχούσαν για την απώλεια του μικρότερου design του smartphone”. Είναι χαρακτηριστικό πως το μέγεθος της οθόνης του SE έφτανε στις 4 ίντσες με συνολικές διαστάσεις 123,8Χ58,6Χ7,6 mm και βάρος 113 γραμμαρίων. Η συσκευή “έτρεχε” στο λειτουργικό σύστημα iOS 9.3, ωστόσο η οθόνη της δεν υποστήριζε την τεχνολογία 3D Touch, η οποία είχε ενσωματωθεί στις εκδόσεις 6S και 6S Plus.

iPhone 7 - 7 Plus

Tα δυο νέα “παιδιά” της μεγάλης οικογένειας του iPhone, παρουσιάστηκαν από τον CEO της Apple, Tim Cook στις 7 Σεπτεμβρίου και κυκλοφόρησαν στην αγορά στις 16 του ίδιου μήνα. Το design τους είναι όμοιο με αυτό του iPhone 6S, ωστόσο παρουσιάζει νέους χρωματικούς συνδυασμούς (matte black και jet black), αντίσταση στο νερό και τη σκόνη, νέο στατικό Home button, ενώ μετακίνησε την υποδοχή ακουστικών 3,5 mm. Το εσωτερικό hardware των συσκευών είχε δεχτεί, επίσης, ορισμένες αναβαθμίσεις, κυρίως στο system-on-chip (Apple A10 Fusion), που υποστήριζε βελτιωμένες επιδόσεις σε σύστημα (CPU 2,34 GHz quad-core) και γραφικά. Βελτιωμένη ήταν και η πίσω, διπλή κάμερα των 12 MP, με δυνατότητα οπτικής σταθεροποίησης της εικόνας και επιπρόσθετο φακό μακράς εστίασης στο iPhone 7 Plus. Η υποδοχή των συγκεκριμένων μοντέλων προκάλεσε ανάμικτά συναισθήματα. Αρχικά, οι βελτιώσεις στην κάμερα προκάλεσαν θετικές εντυπώσεις, ωστόσο από την άλλη η αφαίρεση της υποδοχής ακουστικών 3,5 mm θεωρήθηκε αμφιλεγόμενη, καθώς υποστηρίχθηκε πως με τον τρόπο αυτό η Apple θέλησε να ενισχύσει τις πωλήσεις των δικών της, wireless ακουστικών. Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία δεν έδωσε στοιχεία για τις πωλήσεις των αναφερόμενων μοντέλων.

iPhone 8 - 8 Plus

Τα μοντέλα που διαδέχτηκαν τα iPhone 7 και 7 Plus παρουσιάστηκαν στις 12 Σεπτεμβρίου του 2017, σαν η 11η γενιά του iPhone, μαζί με το iPhone X. Σε αντίθεση με την γυάλινη πλάτη, το design των iPhone 8 και 8 Plus δεν διαφέρει πολύ από αυτό των προκατόχων. Κάποιες από τις σημαντικές αλλαγές, είναι η προσθήκη της ασύρματης φόρτισης, ο ταχύτερος επεξεργαστής (2,39 GHz hexa-core 64-bit σε system-on-chip Apple A11 Bionic) και οι βελτιωμένες κάμερες, τόσο στο πίσω μέρος (12 MP με φακό 6 στοιχείων και πλήθος πρόσθετων χαρακτηριστικών), όσο και στο μπροστινό (7 MP με αναγνώριση προσώπου). Σημειώνεται πως στις 9 Απριλίου του 2018, η Apple παρουσίασε το iPhone 8 με κόκκινο και μαύρο χρώμα, υποστηρίζοντας έτσι τη συνεργασία της με το πρόγραμμα κατά του AIDS, Product Red. Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί πως στα τέλη Αυγούστου του 2018, η Apple ανακοίνωσε πως ένα “πολύ μικρό ποσοστό” των συσκευών iPhone 8, που κυκλοφόρησαν μεταξύ Σεπτεμβρίου του 2017 και Μαρτίου του 2018, παρουσίασαν δυσλειτουργία στην πλακέτα τους, με συνέπεια αναπάντεχα reboots, “πάγωμα” οθόνης ή αποτυχία στο άνοιγμα. Η δυσλειτουργία αυτή δεν εμφανίστηκε στο iPhone 8 Plus.

Διαβάστε επίσης: iPhone XR: Το δυνατό χαρτί της Apple για τη φετινή χρονιά

iPhone X   

         

To iPhone X παρουσιάστηκε μαζί με τα 8 και 8 Plus, ενώ κυκλοφόρησε στην αγορά στις 3 Νοεμβρίου του 2017, σηματοδοτώντας την δέκατη επέτειο της σειράς iPhone. Με τη συσκευή αυτή, η Apple επιχείρησε να περάσει στην επόμενη γενιά της τεχνολογίας, υιοθετώντας για πρώτη φορά στην ιστορία του smartphone την τεχνολογία OLED στην οθόνη, χρησιμοποιώντας γυαλί και ανοξείδωτο ατσάλι, προσφέροντας wireless φόρτιση και αφαιρώντας το Home button, στο πλαίσιο παρουσίασης ενός νέου bezel-less design. Επιπλέον, παρουσίασε ένα νέο τύπο αναγνώρισης password, το Face ID, το οποίο χρησιμοποιεί προηγμένες τεχνολογίες για το σκανάρισμα του προσώπου του χρήστη και το ξεκλείδωμα της συσκευής. Στην εποχή της κυκλοφορίας του, τον Νοέμβριο του 2017, η τιμή των 999 δολαρίων, το κατέστησε σαν το ακριβότερο iPhone μέχρι τότε, με τις κατά τόπους τιμές να αυξάνονται ακόμη περισσότερο λόγω φόρων. Η συσκευή προσέλκυσε ποικίλες κριτικές (θετικά σχόλια για την οθόνη, τις κάμερες και την ποιότητα κατασκευής και αρνητικά για την εγκοπή στο πάνω μέρος της οθόνης), ενώ το γεγονός πως η παρουσία του στα ράφια των καταστημάτων είχε διάρκεια λίγο μεγαλύτερη των 10 μηνών, το κατέστησε σαν τη flagship συσκευή της Apple με τη  συντομότερη θητεία στην ιστορία των iPhone.      

iPhone XR

Η 12η γενιά των iPhone, το iPhone XR ανακοινώθηκε από τον Tim Cook στις 12 Σεπτεμβρίου του 2018, μαζί με τα ακριβότερα “αδέρφια” του, iPhone XS και iPhone XS Max. Οι προπαραγγελίες ξεκίνησαν στις 19 Οκτωβρίου και η επίσημη κυκλοφορία ήταν στις 26 του ίδιου μήνα. Το τηλέφωνο διαθέτει LCD οθόνη 6,1 ιντσών και είναι η πιο οικονομική έκδοση στη σειρά X (849 ευρώ στις χώρες της Ευρωζώνης). Διαθέτει τον ίδιο επεξεργαστή με τις άλλες δυο συσκευές, τον Apple A12 Bionic chip, που η Apple χαρακτηρίζει σαν το πιο “έξυπνο και ισχυρό chip” που έχει ενσωματωθεί ποτέ σε κάποιο smartphone. Είναι διαθέσιμο σε έξι χρώματα (μπλε, άσπρο, μαύρο, κίτρινο, coral και Product Red), ενώ αποτελεί τη δεύτερη συσκευή της “οικογένειας” που κυκλοφορεί σε κίτρινο και μπλε χρώμα, μετά το iPhone C. Επιπλέον, το XR (όπως και τα XS και XS Max) είναι τα πρώτα iPhone που υποστηρίζουν dual sim λειτουργία, με μια nano-SIM και μια eSIM (ψηφιακή SIM η οποία επιτρέπει στον χρήστη να ενεργοποιήσει ένα πρόγραμμα κλήσεων, χωρίς να χρειαστεί η χρήση πρόσθετης nano-SIM). Η συσκευή έχει μνήμη RAM 3 GB και κυκλοφορεί σε εκδόσεις 64, 128 και 256 GB. Επιπλέον, η οθόνη του είναι γνωστή σαν Liquid Retina (αντί για τις OLED οθόνες στα λοιπά τηλέφωνα της σειράς X. Το XR κυκλοφορεί με το λειτουργικό σύστημα iOS 12.

iPhone XS - XS Max

Οι διάδοχοι της σειράς X παρουσιάστηκαν, μαζί με το iPhone XR, στις 12 Σεπτεμβρίου από τον Tim Cook στο Κουπερτίνο, οι προπαραγγελίες ξεκίνησαν στις 14 Σεπτεμβρίου και η επίσημη κυκλοφορία ήταν στις 21 Σεπτεμβρίου. Το XS Max αποτελεί την πρώτη plus-sized έκδοση iPhone (157.5X77.4X7.7 mm και οθόνη 6,5 ιντσών) στη νέα bezel-less μορφή που έχει καθιερώσει η Apple. Από πλευράς design, το XS μοιάζει εξωτερικά με το X, ωστόσο διαθέτει βελτιωμένα hardware χαρακτηριστικά, με το A12 Bionic chip να ξεχωρίζει. Επιπλέον. έχει OLED οθόνη 5,85 ιντσών και περιλαμβάνει διπλή κάμερα 12 MP στο πίσω μέρος και κάμερα 7 MP στο μπροστινό. Με εξαίρεση τη μεγαλύτερη οθόνη και μπαταρία (3.174 mAh), το XS Max περιλαμβάνει κοινό hardware και κάμερες. Σύμφωνα με την Apple, η τεχνολογία Face ID λειτουργεί με μεγαλύτερη ταχύτητα από προηγούμενες συσκευές, ενώ με βάση τις προδιαγραφές, μπορούν να αντέξουν στο νερό σε μέγιστο βάθος 2 μέτρων.  Επιπλέον, σε αντίθεση με το XR, τα XS και XS Max διαθέτουν οπτικό ζουμ και υποστηρίζουν την ίδια λειτουργία dual SIM με το iPhone X. Στο μεταξύ, ένα πρόβλημα φόρτισης που αναφέρθηκε από χρήστες, όταν το τηλέφωνο βρισκόταν σε μορφή αδράνειας, επιδιορθώθηκε από την Apple με το αναβαθμισμένο λειτουργικό iOS 12.1.