Πόσο κοντά είμαστε σε ένα αναδιπλούμενο iPhone;

Πόσο κοντά είμαστε σε ένα αναδιπλούμενο iPhone;
ired.gr

Η Apple έχει καταθέσει μία ακόμα πατέντα για μια αναδιπλούμενη οθόνη - η πιο πιθανή χρήση για την οποία θα ήταν ένα “πτυσσόμενο” iPhone ...

Η Apple εργάζεται πάνω σε διάφορα σενάρια για εύκαμπτες και πτυσσόμενες οθόνες για πολλά χρόνια. Παρόλο που δεν έχει ακόμα δημιουργήσει τίποτα με εμφανή καμπυλωτή εμφάνιση, τα iPhone X, XS και XS Max χρησιμοποιούν όλα μια εύκαμπτη οθόνη που λυγίζει πίσω στο εσωτερικό του περιβλήματος, επιτρέποντας την σχεδόν από άκρη σε άκρη οθόνη.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές φήμες που λένε ότι η εταιρεία εργάζεται επίσης σε μια αναδιπλούμενη οθόνη, που θα επέτρεπε σε κάτι στο μέγεθος ενός iPhone να αναδιπλώνεται έχοντας μέγεθος οθόνης παρόμοιο με ένα iPad mini.

Μια αναφορά σχεδόν ακριβώς πριν από ένα χρόνο υποδεικνύει ότι η εταιρεία συνεργάζεται με την LG σε ένα αναδιπλούμενο iPhone, καθώς δεν θέλει να διακινδυνεύσει τη μυστικότητα του project, κάτι που πιθανότατα θα συνέβαινε αν εμπλεκόταν η Samsung, δεδομένων των σχεδίων για μία πτυσσόμενη συσκευή της τελευταίας που περιγράφονται παρακάτω.

Διαβάστε επίσης: Νέα οχήματα της Apple στους δρόμους του Los Angeles

Μια πατέντα που δημοσιεύθηκε στα τέλη του περασμένου έτους περιέγραψε μια οθόνη που μπορεί να «ανοίξει και να κλείσει σαν ένα βιβλίο» και η σημερινή ευρεσιτεχνία είναι για διάφορες επιλογές για τη διαχείριση του μεντεσέ. Είναι, φυσικά, γραμμένο στη συνηθισμένη πυκνή γλώσσα που χρησιμοποιείται πάντα στις πατέντες.

“Μπορεί να υπάρχουν ηλεκτρονικές συσκευές που περιέχουν πολλαπλά κομμάτια. Τα τμήματα του περιβλήματος μπορούν να ενωθούν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας μεντεσέδες. Οι μεντεσέδες μπορεί να περιλαμβάνουν αυτούς που βασίζονται σε μια σύνδεση τριών ράβδων, μεντεσέδες με βάση μια σύνδεση τεσσάρων ράβδων και μεντεσέδες που σχηματίζονται από εύκαμπτες δομές στήριξης. Εύκαμπτες οθόνες μπορούν να τοποθετηθούν στα τμήματα περιβλήματος που επικαλύπτουν τους μεντεσέδες. Όταν τα τμήματα περιβλήματος μιας συσκευής περιστρέφονται το ένα προς το άλλο, η ευκαμψία της οθόνης είναι εφικτή. 

Ο μεντεσές μπορεί να διαμορφωθεί έτσι ώστε να επιτρέπει την τοποθέτηση της οθόνης για να επιτευχθεί η κατάλληλη ευκαμψία με την απρόσκοπτη προβολή του περιεχομένου. Οι μεντεσέδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν το περίβλημα να σφίξει τα εξωτερικά μέρη συγκρατώντας τα τμήματα του περιβλήματος μαζί. Οι μεντεσέδες μπορεί να είναι εφοδιασμένοι με περιστροφικές ασφάλειες για να κρατήσουν την εύκαμπτη οθόνη στις επιθυμητές θέσεις.”

Όπως συμβαίνει συχνά με τις πατέντες, η Apple προσπαθεί να καλύψει όλες τις βάσεις. Η πατέντα περιγράφει - και απεικονίζει - ένα πτυσσόμενο σχέδιο ενός iPhone με την οθόνη διπλωμένη μέσα του σαν να είναι βιβλίο, ένα σχέδιο όπου η οθόνη αναδιπλώνεται γύρω από το εξωτερικό της συσκευής, όπως συμβαίνει και πάλι με ένα κάλυμμα βιβλίου.

Έχουμε ήδη δει αναδιπλούμενα τηλέφωνα Android, αν και μέχρι στιγμής αυτά έχουν χρησιμοποιήσει δύο ξεχωριστές οθόνες παρά μια εύκαμπτη οθόνη. Εάν η Apple δημιούργησε ένα iPhone με δυνατότητα αναδίπλωσης, πιθανότατα θα χρησιμοποιούσε μία και μόνο οθόνη.

Προβλέφθηκε νωρίτερα αυτή την άνοιξη ότι η Samsung θα ανακοινώσει ένα αναδιπλούμενο τηλέφωνο φέτος, ακόμα κι αν αυτό δεν πουληθεί. Η εταιρεία όντως το έκανε πράξη τον Σεπτέμβριο, σε μια φαινομενική προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή από τη φετινή σειρά iPhone. Η εταιρεία υπαινίχθηκε ότι θα εμφανίσει τη συσκευή στη διάσκεψη των προγραμματιστών τον Νοέμβριο, αλλά δεν έχει δώσει καμιά ένδειξη για το πότε θα μπορούσε να προχωρήσει σε πώληση. Λαμβάνοντας υπόψη ότι για πρώτη φορά δημιούργησε ένα concept video το 2013, δεν έχει πείσει προς το παρόν για το αν όντως η παρουσίαση μίας τέτοιας συσκευής είναι κοντά.

Το νόημα είναι το πότε, και όχι το αν, η Apple θα κατασκευάσει ένα αναδιπλούμενο iPhone. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε σε μία εποχή που οι όλο και μεγαλύτερες σε μέγεθος συσκευές κερδίζουν έδαφος. Κάποια στιγμή θέλοντας και μη, είτε θα υπάρξει στασιμότητα στα μεγέθη, αφού πλέον συσκευές πάνω από 7 ίντσες δεν είναι διαχειρίσιμες, είτε θα πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές, που μάλλον θα είναι τα αναδιπλούμενα smartphones.

Διαβάστε επίσης: Ακόμη καλύτερη διαχείριση ενέργειας στα επόμενα iPhone: Συμφωνία ύψους 600$ εκατ.

Το αν η τεχνολογία στις οθόνες κ.λπ. έχει στην παρούσα φάση είναι τόσο προηγμένη για να γίνει ένα τέτοιο βήμα, είναι κάτι που δεν μπορεί να απαντηθεί με απόλυτη ακρίβεια. Ωστόσο, αν όχι τώρα, οι αναδιπλούμενες συσκευές είναι το μέλλον αν όντως θέλουμε να κρατάμε στο χέρι μας μία πραγματικά μικρή συσκευή, με μεγάλο μέγεθος.