Πώς μπορείτε να δείτε αν έχουν υποκλαπεί τα προσωπικά σας στοιχεία στο Facebook μετά την πρόσφατη παραβίαση;

Πώς μπορείτε να δείτε αν έχουν υποκλαπεί τα προσωπικά σας στοιχεία στο Facebook μετά την πρόσφατη παραβίαση;
ired.gr

Πριν από δύο εβδομάδες, το Facebook ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε μια παραβίαση ασφαλείας που επέτρεψε στους χάκερ να κλέψουν τα δεδομένα από εκατομμύρια λογαριασμούς. Σήμερα το Facebook μοιράστηκε περαιτέρω δεδομένα σχετικά με την παραβίαση. 

Για να αποκτήσουν τα δεδομένα του Facebook, οι hackers εκμεταλλεύτηκαν ένα κενό ασφαλείας στον κώδικα που αφορούσε τη λειτουργία "Προβολή ως" του κοινωνικού δικτύου, ένα χαρακτηριστικό που έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει στους χρήστες να δουν το πώς φαίνεται το προφίλ τους σε άλλους χρήστες. Τα tokens που εκλάπησαν είναι βασικά ψηφιακά κλειδιά που επιτρέπουν στους χρήστες να παραμένουν συνδεδεμένοι στο Facebook. 

Σύμφωνα με το Facebook, οι hackers χρησιμοποίησαν μια αυτοματοποιημένη τεχνική για να μεταφερθούν από λογαριασμό σε λογαριασμό, συλλέγοντας με αυτό τον τρόπο τα tokens πρόσβασης τον Σεπτέμβριο του 2018. 

Οι hackers ήταν σε θέση να αποκτήσουν πρόσβαση στα posts του χρονολογίου, στις λίστες φίλων, στις ομάδες και στα ονόματα των πρόσφατων συνομιλιών στο Messenger από αρχικά 400.000 άτομα. 

Διαβάστε επίσης: Πόσο αδιάβροχα είναι το iPhone XS και το iPhone XS Max;

Μετά την κλοπή δεδομένων από τα 400.000 άτομα στα οποία επιτέθηκαν πρώτα, οι hackers χρησιμοποίησαν τη λίστα φίλων για να υποκλέψουν τα στοιχεία πρόσβασης για περίπου 30 εκατομμύρια ανθρώπους. 

Σε 15 εκατομμύρια άτομα, οι επιτιθέμενοι είχαν πρόσβαση στα ονόματα και τα στοιχεία επικοινωνίας που περιλαμβάνουν τον αριθμό τηλεφώνου και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. 

Σε άλλα 14 εκατομμύρια άτομα, οι hackers είχαν πρόσβαση στις ίδιες πληροφορίες καθώς και σε άλλα δεδομένα που περιελάμβαναν όνομα χρήστη, φύλο, τοποθεσία, κατάσταση σχέσης, θρησκεία, τρέχουσα πόλη, ημερομηνία γέννησης, τύπους συσκευών που χρησιμοποιούνται για πρόσβαση στο Facebook, εκπαίδευση, εργασία, τα τελευταία 10 μέρη στα οποία είχαν βρεθεί, ιστοσελίδες, άτομα, σελίδες που ακολουθούν καθώς και τις 15 πιο πρόσφατες αναζητήσεις. 

Σε ακόμα 1 εκατομμύριο χρήστες είχαν κλαπεί τα αναγνωριστικά πρόσβασης, αλλά δεν είχαν αποκτηθεί προσωπικές πληροφορίες. 

Σύμφωνα με το Facebook, οι χρήστες μπορούν να μάθουν αν έχουν επηρεαστεί ή όχι από το Κέντρο βοήθειας του Facebook πατώντας εδώ. Κατά τη διάρκεια των "ερχομένων ημερών", το Facebook σχεδιάζει να στείλει προσαρμοσμένα μηνύματα στα 30 εκατομμύρια χρήστες που επηρεάστηκαν εξηγώντας τους ποιες πληροφορίες θα μπορούσαν να έχουν αποκτήσει οι hackers. 

Κλείνοντας

Αναμφίβολα, η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη των χρηστών προς το Facebook έχουν πληγεί. Η τελευταία παραβίαση καθώς και το σκάνδαλο με την Cambridge Analytica, ήταν αρκετά ώστε να γεννήσουν αρκετά ερωτηματικά σχετικά με την ασφάλεια των προσωπικών μας δεδομένων στο Facebook.

Διαβάστε επίσης: Πρέπει η Apple να συνεργαστεί περισσότερο με την Google;

Αν το Facebook τελικά λαμβάνει σοβαρά την ασφάλεια των χρηστών θα φανεί στο προσεχές μέλλον μιας και θα πρέπει να φροντίσει να επανακτήσει και να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με τους χρήστες.