Πόσο αδιάβροχα είναι το iPhone XS και το iPhone XS Max;

Πόσο αδιάβροχα είναι το iPhone XS και το iPhone XS Max;
ired.gr

Όπως ήδη γνωρίζουμε το iPhone XS και το iPhone XS Max έχουν υποστεί ορισμένες αναβαθμίσεις  ως προς την ανεκτικότητά τους στο νερό. Το περσινό iPhone X είχε πιστοποίηση αδιαβροχοποίησης IP67 με τις φετινές συσκευές να παίρνουν το IP68. Τι σημαίνει όμως αυτό; Σε κανονικούς όρους, σημαίνει πως ποτέ δε θα πρέπει να ανησυχείτε όταν τύχει η συσκευή σας να πέσει στην τουαλέτα ή όταν έρθει σε επαφή με μεγάλες ποσότητες νερού. Ωστόσο, δε σημαίνει μόνο αυτά αλλά και πολλά άλλα.

IP68 σημαίνει πλήρης ανθεκτικότητα

Το IP68 είναι ένας κωδικός και κάθε γράμμα ή αριθμός κάτι σημαίνει. Και όχι, δεν αφορά μόνο τα iPhones αλλά είναι παγκόσμιες ορολογίες και βαθμολογίες θα έλεγε καλύτερα κάποιος. Το IP είναι η συντομογραφία του International Protection και δημιουργήθηκαν από την IEC (International Electrotechnical Commission), σε μία προσπάθεια να διευκρινιστούν οι όροι “waterproof” και “water resistant”.

iphone αδιάβροχο

Ο κωδικός IP μπορεί να περιέχει μέχρι και τέσσερα ψηφία μετά το “IP”-είναι τρία νούμερα και ένα γράμμα. Η εξήγηση των κωδικών γίνεται ως εξής:

  • Το πρώτο νούμερο αφορά την αντοχή στα σωματίδια (σκόνη στη δική μας περίπτωση)
  • Το δεύτερο νούμερο δείχνει την αντοχή στα υγρά
  • Το τρίτο νούμερο δε χρησιμοποιείται συχνά, αλλά δηλώνει την αντοχή στις πτώσεις
  • Το τέταρτο γράμμα είναι προαιρετικό και δηλώνει την αντοχή στο λάδι, στην υψηλή τάση του ρεύματος κ.λπ.

iphone αδιάβροχο

Διαβάστε επίσης: Instagram guide: Φτιάξτε το δικό σας Instagram Nametag για να σας βρίσκουν οι φίλοι σας… πανεύκολα

Dust-tight και Waterproof

Στην περίπτωση του IP68, το νούμερο 6 δηλώνει την πλήρη αντοχή της συσκευής στη σκόνη. Η αντοχή είναι τέτοια που ακόμα και μετά από 6 ώρες προσπαθειών, η σκόνη δεν καταφέρνει να εισέλθει στο εσωτερικό της συσκευής.

Το 8 από το IP68 σημαίνει πως το iPhone XS βαθμολογήθηκε για τη συνεχόμενη βύθισή του, εν αντιθέσει με τη μη συνεχόμενη βύθιση του iPhone X το οποίο έμεινε στο 67. Το χρονικό διάστημα αλλά και το βάθος της βύθισης καθορίζονται από τον κατασκευαστή (Apple) οπότε δε θα πρέπει να συγκριθεί το iPhone XS με μία αντίστοιχη συσκευή της Samsung που έχει λάβει την ίδια πιστοποίηση (IP68).

Τι σημαίνουν όλα αυτά για το iPhone;

iphone αδιάβροχο

Όλα αυτά σημαίνουν πως τα iPhones της νέας γενιάς είναι πιο ανθεκτικά σε σχέση με τις προηγούμενες συσκευές. Προφανώς, οι δοκιμές που έγιναν ήταν πιο απαιτητικές από αυτές που αφορούσαν το IP67. Έτσι λοιπόν, διαβάζουμε από την Apple πως:

  • iPhone XS - IP68 (maximum βύθιση στα 2 μέτρα για 30 λεπτά)
  • iPhone X - IP67 (maximum βύθιση στο 1 μέτρο για 30 λεπτά)

Το iPhone XR έχει πιστοποίηση IP67.

Διαβάστε επίσης: Πρέπει η Apple να συνεργαστεί περισσότερο με την Google;

Θεωρητικά λοιπόν μπορείτε να κάνετε μπάνιο (όχι στη θάλασσα) με οποιοδήποτε iPhone από το iPhone 7 και μετά. Ωστόσο, εμείς δε σας το προτείνουμε, αφού ναι μεν οι συσκευές επιτρέπουν την επαφή τους με το υγρό στοιχείο, αλλά δεν παύει ο κίνδυνος να υπάρχει. Αν θέλετε να βγάζετε φωτογραφίες κάτω από το νερό, μάλλον θα πρέπει να καταφύγετε σε μία επαγγελματική αδιάβροχη κάμερα.