Apple Mac: Σημαντική πτώση στις πωλήσεις για το τρίτο τετράμηνο του 2018

Apple Mac: Σημαντική πτώση στις πωλήσεις για το τρίτο τετράμηνο του 2018
ired.gr

Gartner 3Q2018: Apple Mac πτώση στις πωλήσεις. Την ευθύνη για την πτώση των πωλήσεων έχει πιθανόν η έλλειψη αναβαθμίσεων.


Η Gartner ανακοίνωσε τις εκτιμήσεις της για τον αριθμό των υπολογιστών που πωλήθηκαν το τρίτο τετράμηνο του 2018. Ο αριθμός των παγκόσμιων πωλήσεων Mac παγκοσμίως είναι πτωτικός το τρίτο τετράμηνο του 2018. Αυτό το τετράμηνο η Apple υπολογίζεται πως πούλησε 4,9 εκατομμύρια Mac σε σύγκριση με τα 5,4 εκατομμύρια το τρίτο τετράμηνο του 2017. Πρόκειται για πτώση 8,5%. Επίσης πτώση υπήρξε και στο market share της Apple από το 8% στο 7,3%.

Η Apple συνεχίζει να βρίσκεται στην τέταρτη θέση στους κατασκευαστές υπολογιστών παγκοσμίως πίσω από τη Lenovo την HP και την Dell. Ο νούμερο ένα κατασκευαστής σε πωλήσεις κατά τη διάρκεια του τρίτου τετραμήνου το 2018, Lenovo, κατάφερε να πουλήσει 15,8 εκατομμύρια υπολογιστές και κατέκτησε το 23,6% του market share.


Η HP ήρθε δεύτερη με 14,6 εκατομμύρια πωλήσεις υπολογιστών και 21,8% μερίδιο αγοράς. Τρίτη ήρθε η Dell με 10,7 εκατομμύρια πωλήσεων και 16% του market share. Πίσω από την Apple στην πέμπτη και στην έκτη θέση αντίστοιχα, ήρθαν οι Acer και Asus με πωλήσεις γύρω στα 4 εκατομμύρια υπολογιστές η εκάστοτε εταιρία και μερίδιο αγοράς 6,1 με 6%.

iPhone XS Max vs iPhone X: Ποια είναι η καλύτερη οθόνη iPhone

Η πτώση των πωλήσεων για την Apple δεν αποτελεί έκπληξη για κανέναν καθώς δεν έχει υπάρξει κάποια ανανέωση στα μοντέλα των Mac για το 2018. Το μόνο προϊόν το οποίο έχει ανανεωθεί μέχρι στιγμής είναι το MacBook Pro και αναμένουμε το MacBook, το MacBook Air και το Mac mini να ανανεωθούν αυτό το φθινόπωρο. Διαφορετικά οι πωλήσεις υπολογιστών της Apple θα πληγούν ακόμη περισσότερο.

Άλλη μία αξιοσημείωτη παρατήρηση που αφορά το σύνολο των πωλήσεων υπολογιστών παγκοσμίως, είναι η παγωμένη ανάπτυξη στο σύνολο της αγοράς. Στο σύνολό τους έγιναν 67,2 εκατομμύρια πωλήσεις υπολογιστών το τρίτο τετράμηνο του 2018 μόλις 0,1% αύξηση σε σύγκριση με τις πωλήσεις του τρίτου τετραμήνου του 2017.

Οδηγός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα νέα εργαλεία στιγμιοτύπου οθόνης στο macOS Mojave

Τα παραπάνω νούμερα βασίζονται μόνο στις αναφορές της Gartner. Η IDC ανακοίνωσε και εκείνη την δική της αναφορά σχετικά με τις εκτιμήσεις των πωλήσεων για το τρίτο τετράμηνο του 2018. Στην αναφορά της IDC η Apple έρχεται στην πέμπτη θέση πίσω από τις Lenovo, HP, Dell και Acer. Επίσης αντί για αύξηση στις πωλήσεις των υπολογιστών στο σύνολο της αγοράς ύψους 0,1% υπολογίζει πτώση 0,9% σε σύγκριση με πέρυσι.


Να σημειωθεί ότι οι αναφορές της Gartner και της IDC συχνά έχουν αναντιστοιχία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, είναι ξεκάθαρο ότι η αγορά των υπολογιστών έχει παγώσει και ότι η Apple έχει δεχτεί σημαντικό πλήγμα στις πωλήσεις της και είναι απαραίτητη η ανανέωση της σειράς των Mac αυτό το φθινόπωρο.