iPhone XS Max vs iPhone X: Ποια είναι η καλύτερη οθόνη iPhone;

iPhone XS Max vs iPhone X: Ποια είναι η καλύτερη οθόνη iPhone;
ired.gr

iPhone XS Max vs iPhone X: Ποια είναι η καλύτερη οθόνη iPhone;

Το iPhone X είχε την καλύτερη οθόνη iPhone που είχε κυκλοφορήσει ποτέ. Τώρα, το iPhone XS Max έχει μεγαλύτερη και καλύτερη οθόνη.

Όταν κυκλοφόρησε πέρυσι, το iPhone X ήταν η πρώτη πραγματική εξέλιξη της Apple στις οθόνες iPhone από το iPhone 4. Για το 2018, η Apple ακολουθεί τον σχεδιασμό του X με τρία νέα iPhone.

Το iPhone XS είναι μια μικρή αναβάθμιση στο iPhone X, αλλά το iPhone XS Max προσφέρει τη μεγαλύτερη οθόνη που έχει υπάρξει ποτέ σε ένα iPhone. Στις 6,5 ίντσες, προσφέρει 18% περισσότερη οθόνη σε μέγεθος συσκευής σχεδόν πανομοιότυπο με αυτό του iPhone 8 Plus. Η ανάλυση έχει ανέβει στα 1242x2688 pixels, προσφέροντας ικανοποιητική πυκνότητα pixel 458 ppi.

Στα χαρτιά, θα πρέπει να αναβαθμίσετε σίγουρα το iPhone XS Max αν θέλετε την καλύτερη οθόνη, αλλά είναι το iPhone XS Max η καλύτερη οθόνη διαθέσιμη σε ένα iPhone; Είναι πραγματικά το μέγεθος αρκετό να το κάνει καλύτερο;

Δεν μπορείτε να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε το iOS 12; Δείτε μερικές πιθανές λύσεις

Κατανοώντας την τεχνολογία απεικόνισης

iPhone XS Max vs iPhone 8 Plus

Το iPhone XS Max χρησιμοποιεί OLED (αριστερά), το iPhone 8 Plus χρησιμοποιεί LCD (δεξιά).

Η Apple χρησιμοποιεί την τεχνολογία OLED display στα νέα iPhone της (συμπεριλαμβανομένου του iPhone X) σε σχέση με την τεχνολογία LCD που έχει χρησιμοποιήσει στις παλαιότερες συσκευές. Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο τεχνολογιών είναι ότι οι οθόνες OLED είναι σε θέση να ενεργοποιήσουν μεμονωμένα εικονοστοιχεία, ενώ οι οθόνες LCD χρησιμοποιούν οπίσθιο φωτισμό κάτω από την οθόνη. Ως αποτέλεσμα, οι οθόνες OLED προσφέρουν πολύ βαθύτερο μαύρο, πιο ζωντανά χρώματα και υψηλότερο λόγο αντίθεσης, αλλά είναι γνωστό ότι αποδίδουν μια μπλε απόχρωση ή προτιμούν συχνά την μετακίνηση προς το κόκκινο χρώμα.

Οι οθόνες OLED δεν αποτελούν καινοτομία, καθώς η Samsung και άλλες εταιρείες τις έχουν χρησιμοποιήσει σε ναυαρχίδες όπως το Samsung Galaxy Note 9 εδώ και χρόνια, αλλά η Apple τις υιοθέτησε μόλις πέρυσι με το iPhone X. Η τεχνολογία LCD εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην Apple. Το νέο iPhone XR διαθέτει το σχέδιο του iPhone X με οθόνη LCD όμως, για χαμηλότερο κόστος.

Υπάρχουν πολλά ανταγωνιστικά πρότυπα προβολής, αλλά για να δοκιμάσετε τα iPhones, χρησιμοποιήστε το πρότυπο DCI P3. Η Apple αναφέρει ότι οι οθόνες της είναι βαθμονομημένες σύμφωνα με αυτό το πρότυπο - το οποίο προσφέρει μια ευρύτερη γκάμα χρωμάτων από το πρότυπο sRGB που χρησιμοποίησε στο παρελθόν - αλλά το πρότυπο sRGB μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σημείο αναφοράς. Διασφαλίσαμε επίσης ότι η οθόνη True Tone της Apple απενεργοποιήθηκε, καθώς αυτό  προσαρμόζει τη θερμοκρασία της οθόνης ανάλογα με το περιβάλλον.

Instagram guide: Γίνετε αόρατοι στους φίλους σας στο Instagram

Πόσο απολαμβάνετε μια οθόνη είναι υποκειμενικό, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις παρακάτω δοκιμές για να διακρίνουμε ποιο iPhone προσφέρει την καλύτερη εμφάνιση:

Φωτεινότητα οθόνης: Συγκεκριμένα, πόσο φωτεινή είναι η οθόνη; Το δοκιμάζουμε με την παρουσία αλλά και σε απουσία φωτισμού περιβάλλοντος καθώς και με την αυτόματη φωτεινότητα απενεργοποιημένη. Αυτό μας επιτρέπει να δούμε τη μέγιστη φωτεινότητα που μπορεί να επιτύχει το iPhone, η οποία επηρεάζει την ευκρίνεια στο άμεσο ηλιακό φως και την ποιότητα στην αναπαραγωγή περιεχομένου HDR.

Θερμοκρασία χρώματος: Ορισμένες οθόνες είναι λίγο πιο ζεστές από άλλες, ή μερικές έχουν ελαφριά απόχρωση. Αυτό το παρατηρούμε στο λευκό χρώμα το οποίο συχνά είναι διαφορετικό σε κάθε οθόνη - δοκιμάστε να τοποθετήσετε δύο τηλέφωνα το ένα δίπλα στο άλλο και χρησιμοποιήστε ένα άσπρο φόντο, θα παρατηρήσετε ότι είναι ελαφρώς διαφορετικά.

Για να κατανοήσουμε τη θερμοκρασία χρώματος μιας οθόνης, μετράμε πόσο δροσερό ή θερμό είναι το φως, σε βαθμούς Kelvin (όπως κάνουμε με τις λάμπες). Η κανονική θερμοκρασία ημέρας είναι 6500K, η οποία είναι γνωστή και ως D65. Μια θερμοκρασία χρώματος κάτω από 6500K σημαίνει ότι θα έχει μια κίτρινη απόχρωση, ενώ πάνω από 6500K σημαίνει ότι θα έχει μια ελαφριά μπλε απόχρωση. Οι οθόνες σπάνια βαθμονομούνται σε ακριβώς 6500Κ, οπότε θα υπάρχουν κάποιες παραλλαγές, αλλά θα γίνουν εμφανείς μόνο όταν έχετε υπερβολικές θερμοκρασίες χρώματος (2000K απόσταση από το D65).

Γκάμμα: Αυτή η δοκιμή απλά αναφέρεται στο πόσο καλά η οθόνη μπορεί να εμφανίσει όλες τις τιμές φωτεινότητας από το μαύρο στο λευκό. Πρόκειται για μια εξαιρετική δοκιμή αντίθεσης και ενώ δεν υπάρχουν πρότυπα για το γάμμα, αναζητούμε αποτελέσματα μεταξύ 2.1 και 2.2, τα οποία είναι ιδανικά για την αναπαραγωγή ταινιών. Ένας πολύ υψηλός αριθμός σημαίνει ότι δεν εμφανίζει μια μεταβαλλόμενη κλίση χρώματος, αλλά μια σειρά από βήματα, ενώ πολύ χαμηλή τιμή θα οδηγήσει σε έλλειψη αντίθεσης.

Χρώμα: Όταν η Apple (ή οποιαδήποτε εταιρεία) υποστηρίζει ότι υποστηρίζει το iPhone X υποστηρίζει το πρότυπο DCI P3, rec.2020, sRGB (ή οποιοδήποτε άλλο πρότυπο), πόσο ακριβείς είναι αυτές οι αξιώσεις; Η απάντηση επηρεάζει άμεσα τη συνολική εμπειρία: αν προσπαθείτε να παρακολουθήσετε περιεχόμενο HDR στο iPhone σας, θα πρέπει να υποστηρίξετε το 100% αυτού του ισχύοντος προτύπου για να έχετε την πλήρη εμπειρία.

Τώρα καταλαβαίνουμε τα βασικά χαρακτηριστικά που έχουν γενικά οι οθόνες. Ας δούμε πως αποδίδουν οι νέες συσκευές της Apple; Συγκεκριμένα, είναι οι νέες οθόνες πραγματικά καλύτερες;

Το iPhone XS και το iPhone XS Max της Apple

Τα iPhone XS και XS Max έχουν απίστευτες οθόνες. Και οι δύο υποστηρίζουν το πρότυπο HDR 10, είναι πλούσιες σε λεπτομέρειες και προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων. Όταν ανακαλύπτουμε τις λεπτομέρειες, διαπιστώνουμε ότι το XS Max είναι πιο εντυπωσιακό από το μικρότερο αδελφό του και τον προκάτοχό του, παρότι μια μεγαλύτερη οθόνη είναι πιο δύσκολο να κατασκευαστεί σε τόσο μεγάλη κλίμακα.

Απόλυτη φωτεινότητα

Η απόλυτη φωτεινότητα αιχμής είναι συχνά υψηλή στα smartphones, αλλά τις περισσότερες φορές αυτό είναι περιττό, όχι όμως στην Ελλάδα όπου η ηλιοφάνεια είναι συχνή. Η υψηλή φωτεινότητα βοηθάει στην προβολή κατά την διάρκεια άμεσης ηλιακής ακτινοβολίας και όταν έχει ρυθμιστεί η αυτόματη φωτεινότητα, το τηλέφωνο μπορεί να εμφανίσει φωτεινότητα οθόνης έως και 30% (ή περισσότερο) μόλις εντοπίσει παρουσία ηλιακού φωτός. Όλα τα τηλέφωνα το κάνουν αυτό και έχουν σχεδιαστεί να μην μας τυφλώνουν όταν ανάβουμε την οθόνη σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, αλλά να μπορούμε επίσης να διαβάσουμε κείμενο στην οθόνη ακόμη και όταν είμαστε έξω στο φωτεινό ύπαιθρο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμής, βρήκαμε ότι το iPhone XS Max προσφέρει μια μέγιστη φωτεινότητα 547 nits, η οποία ενισχύεται μέχρι 677 lumens σε έντονο φως. Το iPhone XS έχει ελαφρώς χαμηλότερη φωτεινότητα 534 nits max, η οποία αυξάνεται στα 658 nits. Είναι ενδιαφέρον ότι το iPhone X είναι στο ενδιάμεσο των δύο νέων iPhone με μέγιστη φωτεινότητα 540 nits και μέγιστη απόλυτη φωτεινότητα 669 nits. Και οι τρεις συσκευές είναι απίστευτα φωτεινές και η υψηλή απόλυτη φωτεινότητα επιτρέπει την εμβάθυνση του περιεχομένου HDR.

Τι περιμένουμε μέσα στον Οκτώβριο από την Apple;

Θερμοκρασία χρώματος

Τα αποτελέσματα εδώ παρέχουν ορισμένα ενδιαφέροντα δεδομένα, αλλά η απλή διαπίστωση είναι ότι οι οθόνες iPhone XS και XS Max είναι σχεδόν τέλειες. Μια αποδεκτή διακύμανση στην κατασκευή μιας οθόνης με βάση ένα πρότυπο είναι 2% και οι δύο συσκευές υπάγονται σε αυτό το ποσοστό. Το iPhone XS προσφέρει θερμοκρασία χρώματος 6388 Kelvin, ενώ το iPhone XS Max είναι λίγο ψυχρότερο στα 6442 Kelvin. Και οι δύο οθόνες είναι σχεδόν τέλειες, όπως και το iPhone X που προσφέρει θερμοκρασία χρώματος 6597 Kelvin. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι μια λευκή εικόνα θα εμφανίζεται ως λευκή σε οποιοδήποτε από αυτά τα iPhone και όχι με μια ελαφριά πορτοκαλί ή μπλε απόχρωση, όπως μπορείτε να παρατηρήσετε σε άλλα τηλέφωνα.

Gamma

Στις δοκιμές το iPhone X προσφέρει μια βαθμολογία γάμμα 2,13, η οποία είναι στη βάση της απαιτούμενης ποιότητας για την προβολή ταινίας. Το iPhone XS Max έχει γάμμα των 2,21 ενώ το iPhone XS έχει γάμμα 2,18. Και οι δύο οθόνες βρίσκονται μέσα στις σφαίρες σχεδόν τέλειων γάμμα και προσφέρουν μια εξαιρετική συνολική εμπειρία προβολής. Για λόγους σύγκρισης, το Galaxy Note 9 στερείται ελάχιστης αντίθεσης (αν και ανεπαίσθητα) με βαθμολογία γάμμα 2,04 και το OnePlus 6 έχει βαθμολογία 2,29 με αποτέλεσμα μια ελαφρώς high-contrast εμπειρία. Αυτές οι παραλλαγές δεν είναι αισθητές στο ανθρώπινο μάτι καθώς είναι τόσο μικρές, αλλά η δοκιμή γάμμα παράγει ενδιαφέροντα αποτελέσματα όταν εξετάζουμε το ευρύτερο φάσμα των οθονών smartphone (μερικές οθόνες έχουν γάμμα μεγαλύτερη από 2.8 και αυτό δεν είναι πολύ καλό.)

Χρωματική γκάμα και ακρίβεια χρώματος

iPhone XS Max DCI P3 αποτελέσματα ελέγχου χρώματος

Πώς το iPhone XS Max εμφανίζει χρώματα σε σχέση με το πρότυπο χρώματος DCI P3.

Το Gamma, η Θερμοκρασία Χρώματος και η Φωτεινότητα παίζουν ένα ρόλο στην εμφάνιση μιας εντυπωσιακής οθόνης, αλλά εκεί όπου οι οθόνες smartphone μπορούν να διαχωριστούν, είναι η ακρίβεια των χρωμάτων και η ποικιλία χρωμάτων που υποστηρίζουν. Η ακρίβεια χρώματος είναι ένας τρόπος για να μετρήσουμε πόσο ακριβή είναι τα χρώματα που εμφανίζονται στην οθόνη. Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι μια κόκκινη οθόνη (είτε είναι Mac, iPhone ή τηλεόραση) μερικές φορές φαίνεται πορτοκαλί; Ομοίως, το λευκό μπορεί να είναι λίγο υπόλευκο και το μπλε μπορεί να φαίνεται λίγο πράσινο. Αυτό βασίζεται στην ακρίβεια χρώματος της οθόνης σας και το μετράμε αυτό χρησιμοποιώντας τον τύπο Delta E2000.

iPhone αποτελέσματα της δοκιμής χρώματος DCI P3

Το iPhone XS είναι σχεδόν πανομοιότυπο σε αναπαραγωγή χρώματος με τον μεγαλύτερο αδερφό του, αν και ελαφρώς λιγότερο ακριβές.

Το iPhone X προσφέρει ένα μέσο σφάλμα χρώματος 4,9, ενώ το iPhone XS είναι καλύτερο στο 3,6. Το iPhone XS Max είναι το πιο ακριβές iPhone μέχρι σήμερα, με μέσο σφάλμα χρώματος 2,4. Οτιδήποτε κάτω από το 1 είναι αδύνατο να εντοπιστεί από το ανθρώπινο μάτι, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να παρατηρήσουν ένα σφάλμα χρώματος μεταξύ των τιμών 1 και 3. Κοιτάζοντας τα παραπάνω διαγράμματα, το iPhone XS Max και το iPhone XS είναι σχεδόν τέλεια με βάση το πρότυπο sRGB. Οι διαφορές είναι απειροελάχιστες και παρότι είναι πιο αισθητές στο πρότυπο DCI P3, οι οθόνες προσφέρουν εξαιρετική ακρίβεια χρώματος.

Θα πρέπει να κάνετε αναβάθμιση στο iPhone XS ή XS Max;

Το iPhone XS Max είναι σίγουρα η καλύτερη οθόνη της Apple σε iPhone μέχρι στιγμής, και δεδομένου του μεγαλύτερου μεγέθους της, είναι η συνιστώμενη επιλογή αν θέλετε κάτι μεγαλύτερο και καλύτερο από το τρέχον iPhone X. Αν σας αρέσει το μέγεθος του iPhone X, Το iPhone XS δεν προσφέρει αρκετά για να δικαιολογήσει την αναβάθμιση, εκτός αν, φυσικά, άλλα χαρακτηριστικά όπως το dual SIM, ένα νέο χρυσό χρώμα και οι αναβαθμισμένες κάμερες αρκούν για να σας πείσουν.