Οδηγός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα νέα εργαλεία στιγμιοτύπου οθόνης στο macOS Mojave

Οδηγός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα νέα εργαλεία στιγμιοτύπου οθόνης στο macOS Mojave
ired.gr

Για κάποιον που παράγει γραπτά tutorials (οδηγούς) για το Mac, τα screenshots είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας. Το νέο macOS Mojave, προσφέρει κάποια νέα εργαλεία για τα στιγμιότυπα οθόνης, τα οποία θα φροντίσουμε να δούμε παρακάτω.

Τραβήξτε στιγμιότυπα οθόνη χρησιμοποιώντας τις συντομεύσεις πληκτρολογίου

Αν είστε χρήστης Mac για αρκετό καιρό, τότε είναι πολύ πιθανό να έχετε εξοικειωθεί με τις προ-επιλεγμένες συντομεύσεις πληκτρολογίου. Ευτυχώς, αυτές οι συντομεύσεις δουλεύουν και στο macOS Mojave.

  • Για να απαθανατίσετε ολόκληρη την οθόνη, χρησιμοποιείστε τη συντόμευση Command + Shift +3
  • Για να απαθανατίσετε ένα συγκεκριμένο κομμάτι της οθόνης χρησιμοποιείστε τη συντόμευση Command + Shift + 3. Στη συνέχεια με το ποντίκι επιλέξτε την περιοχή της οθόνης που θέλετε να αποθηκεύσετε σε screenshot
  • Για να απαθανατίσετε ένα συγκεκριμένο παράθυρο, πατήστε τον συνδυασμό Command + Shift + 4 και στη συνέχεια το Space Bar. Επιλέξτε το παράθυρο που σας ενδιαφέρει και στη συνέχεια κάντε απλώς ένα click

macbook

Όπως θα παρατηρήσετε, αφού τραβήξετε το screenshot, αυτό δε θα εμφανιστεί απευθείας στο γραφείο εργασίας όπως συνέβαινε στο παρελθόν με τις προηγούμενες εκδόσεις του macOS. Το macOS Mojave έχει υιοθετήσει ένα σύστημα αντίστοιχο του iOS και πλέον εμφανίζεται μία προεπισκόπηση του screenshot στο κάτω δεξιά μέρος της οθόνης, επιτρέποντας στους χρήστες να αλληλεπιδράσουν με αυτό, πριν αποθηκευτεί στην προ-επιλεγμένη τοποθεσία.

Διαβάστε επίσης: Οδηγός: Πώς επαναφέρουμε τη διαρρύθμιση της οθόνης αφετηρίας στο iPhone και στο iPad;

Υιοθετώντας αυτή τη μέθοδο, οι χρήστες μπορούν εύκολα να επέμβουν στο screenshot, να κάνουν drag and drop ή να το διαμοιραστούν.

Τραβήξτε screenshots στο Mojave χρησιμοποιώντας τα “Βοηθήματα”

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τα βοηθήματα για το screenshot στο Mac:

Στο “Finder” επιλέξτε τις “Εφαρμογές” και μπείτε στο φάκελο “Βοηθήματα”.

macos mojave screenshot

Στη συνέχεια πατήστε στο “Στιγμιότυπο οθόνης”.

macos mojave screenshot

Σε διαφορετική περίπτωση πατήστε Command + Shift + 5

macos mojave screenshot

Όπως βλέπουμε εμφανίζεται ένα παράθυρο και κάποιες επιλογές στο κάτω μέρος της οθόνης που αφορούν το screenshot. Με ένα απλό “Enter”, μπορούμε να κάνουμε τα παρακάτω:

  • Να τραβήξουμε ολόκληρη την οθόνη
  • Να τραβήξουμε ένα επιλεγμένο παράθυρο
  • Να τραβήξουμε μία επιλεγμένη περιοχή

Το εργαλείο αυτό, επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν εγγραφή της οθόνης, όπως και με το QuickTime. Οι επιλογές εγγραφής είναι οι ακόλουθες:

  • Εγγραφή ολόκληρης της οθόνης
  • Εγγραφή μίας επιλεγμένης περιοχής

Επιπλέον στις λειτουργίες εγγραφής της οθόνης και σε αυτές που αφορούν το screenshot, υπάρχουν και κάποιες επιλογές για την αλλαγή της τοποθεσίας αποθήκευσης. Υπάρχουν επίσης επιλογές για να απενεργοποιήσετε την εμφάνιση του thumbnail στο κάτω δεξιά μέρος της οθόνης.

Ως προς τα στιγμιότυπα οθόνης, υπάρχουν επιλογές για να κρύψετε ή να εμφανίσετε τον κέρσορα του ποντικιού.

macos mojave screenshot

Οι χρήστες επίσης έχουν τη δυνατότητα να επανατοποθετήσουν τη μπάρα με τα εργαλεία σε οποιοδήποτε σημείο επιθυμούν.

Διαχείριση της προεπισκόπησης

Όποτε τραβήξετε ένα νέο screenshot ή κάνετε εγγραφή οθόνης, θα παρατηρήσετε ότι η προεπισκόπηση που δημιουργείται στο κάτω μέρος της οθόνης μετά από 5 δευτερόλεπτα χάνεται, αν δεν αλληλεπιδράσετε μαζί της.

Μπορείτε επίσης να σύρετε προς τα δεξιά την προεπισκόπηση. Σε αυτή την περίπτωση, θα αποθηκευτεί στην προ-επιλεγμένη τοποθεσία.

macos mojave screenshot

Αν θέλετε να αποστείλετε το screenshot που μόλις τραβήξατε, μπορείτε να το κάνετε σύροντάς το μέσα σε εφαρμογές όπως είναι το “Mail” και τα “Μηνύματα”.

Με ένα δεξί κλικ στο thumbnail θα δείτε πρόσθετες επιλογές, όπως την αποθήκευση σε μία συγκεκριμένη τοποθεσία, άνοιγμα με μία συγκεκριμένη εφαρμογή, προβολή στον Finder, διαγραφή κ.α.

Κλείνοντας

Θεωρητικά οι περισσότεροι χρήστες θα προτιμήσουν να μείνουν στο κλασικό Command + Shift + 3/4, αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσουν τις νέες λειτουργίες. Το νέο UI είναι μία εξαιρετική προσθήκη στο macOS αφού επιτρέπει την καλύτερη διαχείριση και οργάνωση των screenshots.

Διαβάστε επίσης: Οδηγός: Πώς βγάζουμε στιγμιότυπα οθόνης στο Mac;

Επίσης, η δυνατότητα να μπορεί κάποιος να τραβάει video την οθόνη με το εργαλείο για τα screenshots είναι κάτι εύχρηστο.

Εσάς ποια είναι η άποψή σας για τις νέες λειτουργίες σχετικά με τα screenshots που μας έφερε το macOS Mojave; Πείτε μας τη γνώμη σας κάτω στα σχόλια.