Τέλος οι φορτιστές Lightning;

Τέλος οι φορτιστές Lightning;
ired.gr

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πλέον απειλεί ευθέως την Apple και άλλες εταιρείες που υποσχέθηκαν πως θα συμμορφωθούν χρησιμοποιώντας “συμβατικές” θύρες φόρτισης για τις συσκευές τους, αλλά μέχρι στιγμής έχουν αποτύχει παταγωδώς.

Η Apple λοιπόν είναι μία από αυτές τις εταιρείες που υπέγραψαν μία δέσμευση στο μακρινό 2009, η οποία προέβλεπε την εναρμόνιση των θυρών φόρτισης των συσκευών. Η ιδέα στηριζόταν στο γεγονός πως αν όλοι χρησιμοποιούσαν τους ίδιους φυσικούς connectors αλλά και τις ίδιες εισόδους ενέργειας, οι καταναλωτές δε θα χρειαζόταν να αλλάζουν διαρκώς φορτιστές όταν μεταπηδούσαν από τη μία εταιρεία smartphone στην άλλη. Κάτι τέτοιο θα μείωνε το κόστος για τους καταναλωτές μειώνοντας σημαντικά τη μόλυνση του περιβάλλοντος που θα προκαλούσαν οι “περιττοί” φορτιστές.

iphone 6s

Οι εταιρείες λοιπόν υποσχέθηκαν πως θα υιοθετήσουν ένα συγκεκριμένο standard (τη θύρα MicroUSB) από το 2011. Ωστόσο, αυτή η συμφωνία έληξε χωρίς καμία δράση το 2012, όταν η Apple αντικατέστησε τον παλιό connector των 30-pin με το γνωστό μέχρι και σήμερα Lightning, αγνοώντας τη συμφωνία.

Διαβάστε επίσης: Οδηγός: Υποχρεώστε το iPhone να τραβάει φωτογραφίες JPEG αντί HEIC και αποφύγετε προβλήματα συμβατότητας

Το Reuters αναφέρει τώρα πως η Ε.Ε. σκέφτεται πολύ σοβαρά τις επιλογές της για να επιβάλλει, ακόμα και με τη χρήση ειδικής νομοθεσίας, την υιοθέτηση μίας συγκεκριμένης θύρας φόρτισης.

iphone 7

Τη στιγμή που η πρωτοβουλία της Ε.Ε. είχε νόημα στη θεωρία, ο χρόνος που χρειάστηκε για την υλοποίηση τέτοιων πρωτοβουλιών ήταν τέτοιος που απλά πολλές αποφάσεις δεν προχώρησαν ποτέ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η συμφωνία έδινε περιθώριο δύο ετών και ακολούθως έγινε επέκταση. Στο μεταξύ, φυσικά, η τεχνολογία προχωράει. Αν οι εταιρείες είχαν υιοθετήσει από το 2014 το MicroUSB, όταν η συμφωνία ανανεώθηκε για τελευταία φορά, θα μπορούσε να ακυρωθεί η μετάβαση αργότερα στο USB-C.

Η κίνηση της Ε.Ε. φαίνεται πως δεν αποτελείται από ιδιαίτερη τεχνογνωσία. Ήδη, όλες οι εταιρείες έχουν υιοθετήσει τη θύρα USB-C, με την Apple να είναι η μοναδική εταιρεία αυτή τη στιγμή που εμμένει στη χρήση της θύρας lightning.

lightning καλώδιο

Διεγείρονται ερωτήματα

Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι το γιατί η Apple εμμένει στη χρήση της θύρας lightning. Πέρα από την περιβαλλοντική πλευρά του ζητήματος που κανείς δε μπορεί να αγνοήσει, η Apple θα πρέπει να ακολουθήσει τη νομοθεσία και να σεβαστεί τη συμφωνία που έχει υπογραφεί, από τη στιγμή που όλοι οι κατασκευαστές την έχουν ακολουθήσει.

Διαβάστε επίσης: Πώς θα κάνετε τα videos που τραβάτε με το iPhone να μοιάζουν με ταινίες του Hollywood;

Το γεγονός ότι η Apple εμμένει, δηλώνει επίσης και την πρόθεση (ενδεχομένως;) της εταιρείας, να δείξει ότι ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό ακόμα και στη θύρα που επιλέγει για να τροφοδοτεί τις συσκευές της με ενέργεια. Σε κάθε περίπτωση όμως, η Apple θα πρέπει να εναρμονιστεί με το υπάρχον καθεστώς, αν θέλει να αποφύγει πιθανές κυρώσεις από την Ε.Ε.