Πώς το iOS αποφασίζει σε ποιο ασύρματο δίκτυο θα συνδεθεί το iPhone και το iPad;

Πώς το iOS αποφασίζει σε ποιο ασύρματο δίκτυο θα συνδεθεί το iPhone και το iPad;
ired.gr

Έχετε προσέξει προφανώς ότι το iPhone και το iPad, προσπαθούν να συνδεθούν αυτόματα στα ασύρματα δίκτυα που γνωρίζουν. Ωστόσο, οι περισσότεροι από εμάς δε ξέρουμε τον τρόπο με τον οποίο το λειτουργικό σύστημα επιλέγει το δίκτυο στο οποίο θα συνδεθεί.

Γιατί αυτό είναι τόσο σημαντικό;

Το macOS για παράδειγμα προσπαθεί να συνδεθεί αυτόματα στο δίκτυο Wi-Fi που συνδέθηκε πιο πρόσφατα. Απεναντίας, το iOS δε λειτουργεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Κάτι τέτοιο είναι λογικό αφού το iPhone και το iPad είναι συσκευές που χρησιμοποιούμε σχεδόν παντού. Και το κυριότερο; Είναι φορητές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πως θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής ασύρματων δικτύων.

Γνωρίζοντας τον τρόπο που το iOS αποφασίζει ποιο Wi-Fi δίκτυο είναι αυτό στο οποίο θα συνδεθεί αυτόματα το iPhone ή το iPad, έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε τα αγαπημένα μας δίκτυα στα οποία θέλουμε η συσκευή μας να συνδέεται αυτόματα και όχι αυτά στα οποία συνδέθηκε μία φορά στο παρελθόν (π.χ. το Wi-Fi μίας καφετέριας).

iphone wi-fi

Πώς το iOS αποφασίζει το δίκτυο στο οποίο η συσκευή μας θα συνδεθεί αυτόματα;

Όταν έχουμε ενεργοποιημένη την αυτόματη σύνδεση, το iOS προσπαθεί να κατατάξει τα δίκτυα με βάση την παρακάτω σειρά:

  • Τα δίκτυα που προτιμάμε περισσότερο: Εδώ ανήκει το δίκτυο Wi-Fi που χρησιμοποιούμε πιο συχνά
  • Το ιδιωτικό δίκτυο που συνδεθήκαμε πιο πρόσφατα
  • Ένα ιδιωτικό δίκτυο: Τα ιδιωτικά δίκτυα είναι γνωστά και ως VPNs. Η συσκευή μας μπορεί αν έχει συνδεθεί σε ένα ιδιωτικό δίκτυο, αν χρησιμοποιούμε κάποια εφαρμογή για VPN. Εκτός από το VPN, ιδιωτικά δίκτυα είναι επίσης αυτά που έχουν διαμορφωθεί στα σπίτια και στα γραφεία καθώς και το προσωπικό hotspot της κάθε iOS συσκευής
  • Ένα δημόσιο δίκτυο: Αν συνδεθήκαμε σε κάποιο Wi-Fi σε ένα ξενοδοχείο, αεροδρόμιο, καφετέρια ή άλλη δημόσια τοποθεσία, σημαίνει πως συνδεθήκαμε σε ένα δημόσιο δίκτυο. Κάποια άλλα παραδείγματα περιλαμβάνουν το Hotspot 2.0, το Passpoint, το EAP-SIM κ.α.

Ας δούμε όμως γιατί πρέπει όλα αυτά να μας απασχολούν στην καθημερινή χρήση.

iphone wi-fi

Παραδείγματα από την καθημερινότητα

Ας δούμε ένα τυπικό παράδειγμα. Ας πούμε πως το Wi-Fi του σπιτιού μας, είναι το πιο προτιμητέο δίκτυο για το iPad μας. Ας υποθέσουμε πως έχουμε χρησιμοποιήσει το προσωπικό Hotspot πρόσφατα, για να μοιραστούμε τα δεδομένα μας από το iPhone με το tablet μέσω Wi-Fi. Επίσης, φανταστούμε πως εκμεταλλευόμαστε μία υπηρεσία VPN ενίοτε στο iPad για να προσπελάσουμε τους περιορισμούς της χώρας στην οποία ζούμε και να χρησιμοποιήσουμε εφαρμογές για video-streaming.

Διαβάστε επίσης: Λογισμικό iPhone: 5 πράγματα που το iOS κάνει καλύτερα από το Android

Αν είστε εκτός σπιτιού άρα και εκτός εμβέλειας του οικιακού Wi-Fi και δε χρησιμοποιείτε μία υπηρεσία VPN, το iPad θα προσπαθήσει να συνδεθεί στο προσωπικό hotspot του iPhone. Όταν επιστρέψετε στο σπίτι, το tablet θα συνδεθεί αυτόματα στο Wi-Fi του σπιτιού.

Αργότερα την ίδια μέρα, αποφασίζετε να πάτε στο θέατρο, οπότε βγάζετε το iPad από το σακίδιό σας για να δείτε τις κριτικές των έργων που έχετε κατά νου να δείτε. Αν εκεί υπάρχει κάποιο δημόσιο ασύρματο δίκτυο, το iPad παρ’ όλα αυτά θα προσπαθεί να συνδεθεί στο προσωπικό hotspot του iPhone. Αν εσείς απενεργοποιήσετε το hotspot, τότε το iPad θα προσπαθήσει να συνδεθεί στο κοντινότερο δημόσιο δίκτυο που εντοπίζει.

iphone wi-fi

Το iOS αποθηκεύει τα διαπιστευτήρια των δημοσίων δικτύων εκτός από αυτών που ζητάνε εγγραφή, αφού εκεί για να γίνει σύνδεση υπάρχει κάποια ιστοσελίδα.

Το σύστημα βαθμολόγησης

Έχουμε πει πως οι αλγόριθμοι του iOS ξεκινούν με τα πιο προτιμητέα ασύρματα δίκτυα, στη συνέχεια πάνε στα αποθηκευμένα ιδιωτικά δίκτυα και τέλος στα δημόσια.

Για να βελτιωθεί η ακρίβεια και η αξιοπιστία, τα δίκτυα που ξέρετε - όλα αυτά στα οποία έχετε συνδεθεί στο παρελθόν - βαθμολογούνται με βάση τις ενέργειές σας.

  • Το σκορ αυξάνεται: Αν συνδεθείτε χειροκίνητα σε ένα δίκτυο, το σκορ αυξάνεται.
  • Το σκορ μειώνεται: Αν αποσυνδεθείτε χειροκίνητα από κάποιο δίκτυο, το σκορ μειώνεται.

Το σύστημα βαθμολόγησης παρέχει στο iOS την απαραίτητη νοημοσύνη ώστε να μπορεί να επιλέγει με περισσότερη ακρίβεια το δίκτυο στο οποίο θα προτρέψει την συσκευή να συνδεθεί αυτόματα.

iphone wi-fi

Ξέρουμε πως ο αλγόριθμος φροντίζει να δίνει μεγαλύτερα scores στα δίκτυα που προτιμούμε περισσότερο. Με αυτό κατά νου, προκύπτει η παρακάτω ερώτηση: τι συμβαίνει όταν η συσκευή εντοπίσει πολλαπλά ασύρματα δίκτυα μετά την αξιολόγηση των παραπάνω κριτηρίων;

Σε αυτή την περίπτωση, το iOS κρίνει τα δίκτυα Wi-Fi με βάση το επίπεδο ασφαλείας τους:

πίνακας επίπεδο ασφαλείας δικτύων

Τι γίνεται όμως με τα δίκτυα που ανήκουν στην ίδια κατηγορία και φέρουν παρόμοιο επίπεδο ασφαλείας;

Αν τύχει κάτι τέτοιο, το iOS πολύ απλά επιλέγει το δίκτυο που έχει το ισχυρότερο σήμα εκείνη τη στιγμή με βάση τη θέση μας.

Αποφύγετε την αυτόματη σύνδεση

Αν θέλετε η iOS συσκευή σας να μη συνδέεται αυτόματα σε κάποιο δίκτυο Wi-Fi θα πρέπει να ακολουθήσετε τη διαδρομή Ρυθμίσεις > Wi-Fi. Εδώ θα βρείτε τα διαθέσιμα δίκτυα Wi-Fi. Πατήστε στο “i” δίπλα στο δίκτυο. Μέσα στην καρτέλα θα δείτε την επιλογή “Αυτόματη είσοδος”. Απο-επιλέξτε την. Τώρα η συσκευή θα βρίσκει το συγκεκριμένο δίκτυο, αλλά δε θα συνδέεται αυτόματα σε αυτό.

Διαβάστε επίσης: 10 λόγοι για τους οποίους το iPhone είναι καλύτερο από Android συσκευές

Αυτά ήταν τα κριτήρια με τα οποία το iOS ωθεί τις συσκευές μας να συνδέονται στα ασύρματα δίκτυα Wi-Fi. Εσείς έχετε ενεργοποιημένη την αυτόματη είσοδο;