Φορτιστής αυτοκινήτου: 5 tips για να τον χρησιμοποιείτε σωστά

Φορτιστής αυτοκινήτου: 5 tips για να τον χρησιμοποιείτε σωστά
ired.gr

Ένας φορτιστής κινητού για το αυτοκίνητο, μπορεί να κρατήσει το iPhone ή την Android συσκευή σας ενεργειακά ακμαία κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Αυτό σημαίνει πως αν ταξιδεύετε συχνά, ένας φορτιστής αυτοκινήτου είναι ένα must-have αξεσουάρ. Μη ξεχνάμε άλλωστε πως από τη στιγμή που χρησιμοποιούμε τη συσκευή μας και ως πλοηγό στο αυτοκίνητο, είναι δεδομένο ότι η μπαταρία της θα τελειώσει ακόμα πιο γρήγορα.

Όπως έχουμε παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια, ενώ το software και το hardware στα smartphones αποκτούν κάθε χρονιά νέα χαρακτηριστικά, η πρόοδος στον τομέα των μπαταριών είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Αυτό σημαίνει πως έχουμε συσκευές που απαιτούν μεγαλύτερα ποσά ενέργειας με το πέρασμα του χρόνου για τις όλο και απαιτητικότερες διαδικασίες που καλούνται να ολοκληρώσουν.

φορτιστής αυτοκινήτου

Για παράδειγμα, οι εφαρμογές γίνονται μεγαλύτερες και πιο σύνθετες, με την επιρροή τους στη μπαταρία των συσκευών να είναι ακόμα περισσότερη. Επιπλέον η ανάγκη του να χρησιμοποιούμε τα smartphones όλο και περισσότερο είτε για ψυχαγωγία είτε για επαγγελματικούς λόγους έχουν ως αποτέλεσμα οι συσκευές να μην αντέχουν σε πολλές περιπτώσεις ούτε μία ολόκληρη μέρα χωρίς να φορτιστούν.

Έτσι, από τη στιγμή που η πρόοδος στον τομέα των μπαταριών των συσκευών μας είναι απειροελάχιστη, η ανάγκη για φόρτιση είναι ακόμα πιο αναγκαία, οπότε ο φορτιστής αυτοκινήτου είναι πλέον απαραίτητος.

Διαβάστε επίσης: Πώς θα κάνετε τα videos που τραβάτε με το iPhone να μοιάζουν με ταινίες του Hollywood;

Αν και υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί φορτιστές αυτοκινήτου, εμείς θα φροντίσουμε να σας δώσουμε μερικές συμβουλές για τη σωστή χρήση τους.

1. Αποφύγετε την αποφόρτιση της μπαταρίας του αυτοκινήτου

Για να αποτρέψετε την αποφόρτιση της μπαταρίας του αυτοκινήτου, θα πρέπει να αποσυνδέετε τον φορτιστή από την ανάλογη θύρα, όταν το αυτοκίνητο δε βρίσκεται σε λειτουργία. Ακόμα και όταν δε φορτίζετε κάποια συσκευή, το να μην αποσυνδέετε τον φορτιστή αυτοκινήτου, μπορεί να σας οδηγήσει σε εκπλήξεις. Καλό λοιπόν είναι όταν σβήνετε τη μηχανή του οχήματός σας, να αποσυνδέετε και το φορτιστή.

φορτιστής αυτοκινήτου

Όπως είπαμε και πιο πάνω υπάρχουν εκατοντάδες φορτιστές για το αυτοκίνητο. Πολλοί εξ’ αυτών έχουν ειδικούς οδηγούς που αντιλαμβάνονται την πλήρη φόρτιση της συσκευής και έτσι σταματούν τη ροή ρεύματος. Το ίδιο συμβαίνει όταν δε φορτίζετε κάποια συσκευή. Η ροή ρεύματος διακόπτεται.

2. Αγοράστε συμβατούς φορτιστές με τις φορητές σας συσκευές

Όταν αγοράζετε ένα φορτιστή αυτοκινήτου, σιγουρευτείτε πως είναι συμβατός με το smartphone σας καθώς και με άλλες φορητές συσκευές που έχετε στην κατοχή σας. Για να είμαστε ειλικρινείς, σπάνια θα βρείτε φορτιστές αυτοκινήτου που να μην είναι συμβατοί με το γνωστό πρότυπο του USB αλλά και αν βρείτε, θα είναι κατασκευασμένοι κάπου στο μακρύ παρελθόν όπου τα standards τότε ήταν διαφορετικά. Εμείς, ωστόσο, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε.

φορτιστής αυτοκινήτου

3. Αποσυνδέστε τη συσκευή σας όταν φορτιστεί πλήρως

Αν χρησιμοποιείτε συνεχώς τον φορτιστή αυτοκινήτου για να φορτίσετε το smartphone σας - ειδικά όταν η συσκευή είναι πλήρως φορτισμένη - αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την σταθερή πτώση της ενώ μακροπρόθεσμα θα επηρεάσει τη ζωή της. Όταν η συσκευή σας κοντεύει να φορτιστεί πλήρως, καλό είναι να την αποσυνδέετε για να της επιτρέπετε να εκμεταλλεύεται τη διαθέσιμη ενέργειά της. Φυσικά, αυτό ισχύει και για τους κλασικούς φορτιστές. Καλό είναι γενικά να έχετε κατά νου πως η φόρτιση μέχρι το 80% είναι πιο αποδοτική από αυτή στο 100%.

4. Γρηγορότερη φόρτιση απενεργοποιώντας τη συσκευή σας

Μερικές συσκευές φορτίζουν αρκετά αργά. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν τρόποι για να επιταχύνουμε τη φόρτισή τους. Για να φορτίσουμε πιο γρήγορα τη συσκευή μας μέσα στο αυτοκίνητο, μιας και θέλουμε να τη χρησιμοποιήσουμε ενδεχομένως άμεσα, απλά την απενεργοποιούμε.

φορτιστής αυτοκινήτου

5. Μην εκκινείτε το αυτοκίνητο ενώ έχετε συνδεδεμένη συσκευή στο φορτιστή

Ίσως αυτό να είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε. Όταν μπαίνουμε στο αυτοκίνητο το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να συνδέσουμε το κινητό μας στο φορτιστή και αμέσως μετά να θέσουμε σε λειτουργία το όχημά μας. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημιά στη συσκευή μας αφού στιγμιαία (κατά την εκκίνηση της μηχανής), η μπαταρία του αυτοκινήτου δίνει πολύ υψηλό φορτίο ρεύματος. Αν αυτό το ρεύμα περάσει στη συσκευή μας μέσω του φορτιστή για τον οποιοδήποτε λόγο, τα αποτελέσματα θα είναι μάλλον άσχημα. Άρα, πρώτα εκκινούμε το αυτοκίνητο και μετά συνδέουμε τη συσκευή μας στο φορτιστή του αυτοκινήτου.

φορτιστής αυτοκινήτου

Συμπεραίνουμε ότι…

Η φόρτιση του κινητού στο αυτοκίνητο δεν είναι απαγορευτική. Άλλωστε, αν η συσκευή μας ήταν δεδομένο πως θα πάθει ζημιά, δε θα υπήρχαν οι φορτιστές αυτοκινήτων. Ωστόσο, ένας φορτιστής αυτοκινήτου θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σωστά αν θέλουμε να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις, τις οποίες αναλύσαμε παραπάνω. Κάτι ακόμα που είναι πολύ σημαντικό αλλά δεν αναφέραμε, αφού θεωρούμε πως είναι λίγο αυτονόητο αλλά και λίγο περιττό, είναι η ποιότητα του φορτιστή που θα επιλέξουμε. Αυτό ισχύει γενικότερα για τους φορτιστές όπως και για αυτούς του αυτοκινήτου.

Διαβάστε επίσης: Οδηγός: Υποχρεώστε το iPhone να τραβάει φωτογραφίες JPEG αντί HEIC και αποφύγετε προβλήματα συμβατότητας

Επιπλέον, τα πιο σύγχρονα αυτοκίνητα, ενσωματώνουν το Apple CarPlay και το Android Auto μέσω θύρας USB. Συνδέουμε λοιπόν τη συσκευή μας στο USB και χρησιμοποιούμε το CarPlay ή το Android Auto ενώ αυτή, την ίδια στιγμή, φορτίζεται. Για τη φόρτιση μέσω USB θα αναφερθούμε σε άλλο άρθρο μας που θα έχει να κάνει με ένα αναλυτικό αφιέρωμα στο Apple CarPlay.