Πώς θα κάνετε τα videos που τραβάτε με το iPhone να μοιάζουν με ταινίες του Hollywood;

Πώς θα κάνετε τα videos που τραβάτε με το iPhone να μοιάζουν με ταινίες του Hollywood;
ired.gr

Όπως έχουμε παρατηρήσει, το iPhone έχει τη δυνατότητα να τραβάει μοναδικές φωτογραφίες. Η κάμερά του για παράδειγμα, έχει τη δυνατότητα λήψης video ανάλυσης 4Κ, που είναι πραγματικά εξαιρετική, αφού σε αυτό βοηθά και ο οπτικός σταθεροποιητής εικόνας ο οποίος μετατρέπει τα “κουνημένα” πλάνα σε λήψεις για cinema.

Να σημειώσουμε πως εξίσου εύκολη είναι και η λήψη ενός κακού video από το iPhone. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε μερικά tips καθώς και κάποια gadgets, που θα μετατρέψουν τις λήψεις σας σε clips που θα θυμίζουν ταινία.

Σύντομα tips για λήψεις video από το iPhone

Πρώτα, το εύκολο κομμάτι. Είναι μερικές ενδείξεις που δείχνουν πως τη λήψη την έκανε κάποιος αρχάριος. Ένα από αυτά είναι το zoom. Στις ταινίες, θα δείτε ένα μακρύ, αργό zoom από μία ευρεία λήψη, αλλά πέρα από αυτό, δε θα δείτε ποτέ zoom με την έννοια που εμείς το ξέρουμε. Θα υπάρξει zoom αλλά σε κάτι στο οποίο πρέπει να γίνει όντως εστίαση. 

nikon φωτογραφική μηχανή

Το άλλο είναι η εστιασμένη εστίαση. Αυτό συμβαίνει σπάνια με το iPhone, αλλά αν το autofocus της κάμερας ξεκινήσει να ψάχνει κάποιο αντικείμενο όσο εσείς “τραβάτε”, είναι λογικό το αποτέλεσμα να είναι κακό. Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο, χρησιμοποιείστε το χειροκίνητο focus προσπαθώντας να εστιάσετε σε αυτό που πραγματικά θέλετε, πριν την έναρξη της λήψης.

Διαβάστε επίσης: Οδηγός: Φτιάξτε τις δικές σας απαντήσεις για τις τηλεφωνικές κλήσεις στο iPhone

Επίσης, μην τραβάτε κάθετα videos. Απλά, μην το κάνετε!

Σχεδιάστε τις κινήσεις σας και χρησιμοποιείστε ένα τρίποδο ή κάποιον σταθεροποιητή

Εν αντιθέσει με το zoom, το να μετακινείς την κάμερα κατά την ώρα της λήψης, είναι μία “έγκυρη” τεχνική. Μπορείτε να πλησιάζετε το αντικείμενο, αντί να κάνετε zoom σε αυτό. Μπορείτε επίσης να κρατάτε την κάμερα σταθερή. Οτιδήποτε κι αν διαλέξετε θα πρέπει να το υποστηρίξετε κατάλληλα. Αν θέλετε η κάμερα να μένει “κλειδωμένη” σε μία συγκεκριμένη θέση, τότε χρησιμοποιείστε ένα τρίποδο. Αν επιθυμείτε μία λήψη εν κινήσει, τότε χρησιμοποιείστε μία πλατφόρμα. Διαφορετικά, μπορείτε να κρατάτε τη συσκευή στο χέρι σας, αν θεωρείτε ότι είναι τόσο σταθερό.

σταθεροποιητής iphone

Ο ενσωματωμένος οπτικός σταθεροποιητής εικόνας του iPhone, είναι όντως εκπληκτικός, αλλά αν πραγματικά θέλετε κάτι πραγματικά ομαλό, θα πρέπει να αγοράσετε κάποιο εργαλείο σταθεροποίησης, που λειτουργεί ως αντίβαρο για να κρατάει σταθερή την κάμερα.

Χρησιμοποιείστε ένα μικρόφωνο

Οι καλές ταινίες συνοδεύονται από τον ανάλογο ήχο. Δεν το έχετε προσέξει, διότι πολύ απλά το θεωρείτε αυτονόητο. Για να πετύχετε τον καλύτερο δυνατό ήχο για τις δικές σας ταινίες, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα μικρόφωνο. Υπάρχουν μικρόφωνα που συνδέονται απευθείας στη θύρα lightning του iPhone. Υπάρχει και η δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε τα προ-εγκατεστημένα μικρόφωνα της συσκευής και αργότερα να προσαρμόσετε κατά την επεξεργασία του video, τον ήχο που θα έχει “τραβήξει” ένα άλλο iPhone μέσω των εξωτερικών μικροφώνων. Τόσο απλά!

μικρόφωνο iphone

Αλλά αφού θα μπείτε στη διαδικασία, θα πρέπει να φροντίσετε τον ήχο, όσο και την εικόνα. Μπορεί να δώσετε και παραπάνω βάρος στον ήχο. Για να καταλάβετε τι εννοούμε κάντε το εξής ερώτημα στον εαυτό σας: “Θα ήθελες να δεις μία ταινία με κακές λήψεις αλλά εξαιρετικό ήχο ή θα προτιμούσες να δεις καλή εικόνα αλλά με διακοπές στον ήχο, παραμορφώσεις κ.λπ.;” Γενικά μιλώντας, ο κακός ήχος αναγνωρίζεται και είναι πιο ενοχλητικός από το αντίστοιχα κακής ποιότητας video.

Χρησιμοποιείστε μία γνωστή εφαρμογή για video

Η προ-εγκατεστημένη εφαρμογή της κάμερας είναι αρκετά καλή, αλλά αν θέλετε ακόμα περισσότερο έλεγχο, συμπεριλαμβανομένου του χειροκίνητου focus, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μία “καταξιωμένη” εφαρμογή, όπως είναι το Filmic Pro. Πρόκειται για μία εφαρμογή που χρησιμοποιείται από επαγγελματίες, αφού περιέχει όλα τα εργαλεία για όλες τις λειτουργίες όπως είναι η έκθεση, η ισορροπία των χρωμάτων και η εστίαση. Μπορεί επίσης να τραβήξει video (συγχρονίζοντας και τον ήχο) στα 24 FPS.

filmic pro iphone

Να σημειώσουμε πώς μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε πολλές εφαρμογές, αλλά το Filmic είναι μία εξαιρετική εφαρμογή. Η τιμή της αυτή τη στιγμή στο App Store είναι στα 16,99 € και μπορείτε να την κατεβάσετε από εδώ.

Πώς επεξεργαζόμαστε τα iPhone videos;

Όταν λέμε επεξεργασία, δεν εννοούμε το να κόψουμε τα clips κι αφού τα ενώσουμε να βγάλουμε ένα αποτέλεσμα. Εννοούμε πως πρέπει να κάνουμε αυτές τις λήψεις όσο πιο μικρές γίνεται. Αν η μικρού μήκους ταινία είναι μία λήψη, θα πρέπει να επεξεργαστούμε αυτή και μόνο αυτή. Δε χρειάζεται να χρονοτριβούμε σε μία σκηνή, εκτός αν πρόκειται για κάτι ιδιαίτερο. Σε διαφορετική περίπτωση, το μόνο  που θα πετύχουμε είναι να κάνουμε το κοινό μας να βαρεθεί.

Μία καλή ιδέα είναι να ξεκινήσετε την επεξεργασία πριν πατήσετε το πλήκτρο της εγγραφής. Ρίξτε μία ματιά στο πλαίσιο. Αγνοήστε το θέμα σας και κοιτάξτε πίσω από αυτό. Υπάρχει κάτι που θεωρείτε ότι “χαλάει” το αποτέλεσμα; Αν ναι προσπαθήστε να μετακινηθείτε ώστε να μην το βλέπετε.

iphone επεξεργασία video

Ξεκινάτε τη λήψη. Αφού την ολοκληρώσετε, παρατηρείτε πως η διάρκειά της είναι μεγαλύτερη από αυτή που είχατε αρχικά υπολογίσει. Μπορείτε εύκολα μέσα από την προ-εγκατεστημένη εφαρμογή του iPhone, να περικόψετε το κομμάτι που θεωρείτε περιττό, πατώντας στην επιλογή “Επεξεργασία”. Απλά, μετακινήστε τις άκρες στο κάτω μέρος. Το κομμάτι που βρίσκεται εντός του πλαισίου, θα αποθηκευτεί, ενώ το υπόλοιπο θα περικοπεί.

Φροντίστε να έχετε πλάνο

Τελικά, όλα έχουν να κάνουν με τον καλό σχεδιασμό. Δε χρειάζεται να έχετε μία ολόκληρη παραγωγή στο background, ή μία λίστα με πράγματα που πρέπει να γίνουν. Απλά σκεφτείτε το τι θέλετε να βιντεοσκοπήσετε, πριν πατήσετε το πλήκτρο της εγγραφής.

Εδώ που τα λέμε, ακόμα και να μην έχετε τον παραπάνω επιπλέον εξοπλισμό που αναφέραμε, μπορείτε μόνο με το iPhone να τραβήξετε εξαιρετικά videos. Ενδεχομένως η εξάσκηση πάνω στις τεχνικές λήψης, να είναι το μυστικό. Το πώς δηλαδή θα προσεγγίσεις το στοιχείο που θες να απαθανατίσεις, τον τρόπο για να αποφύγεις τα περιττά στοιχεία στο πλάνο κ.λπ.

Διαβάστε επίσης: Πώς θα επιταχύνετε έως και 5 φορές το YouTube αν δε χρησιμοποιείτε το Google Chrome;

Όταν λοιπόν αποφασίσετε ακριβώς ποιο είναι το θέμα στο οποίο θέλετε να επικεντρωθείτε, τότε τραβήξτε το. Άλλωστε, μπορείτε να αφαιρέσετε τα περιττά, στη διαδικασία του editing. Δύσκολο μεν, εύκολο δε, αλλά όχι ακατόρθωτο.