Google: Ενδέχεται το Android να σταματήσει να διατίθεται δωρεάν

Google: Ενδέχεται το Android να σταματήσει να διατίθεται δωρεάν
ired.gr

Η απόφαση της Ε.Ε. να αναγκάσει τη Google να αποδεσμεύσει τον Chrome και τις εφαρμογές αναζήτησης από το Android, μπορεί να έχουν επιπτώσεις στο μέλλον του δωρεάν μοντέλου του λειτουργικού. Σε μία αναφορά του, ο CEO της Google, Sundar Pichai, αμυνόμενος την απόφαση της εταιρείας, επισημαίνει την απάντησή του σχετικά με το πρόστιμο των $5 δις δολαρίων από την Ε.Ε. Ο Pichai αναφέρει πως ο μέσος χρήστης του Android, θα εγκαταστήσει περίπου 50 εφαρμογές, ενώ μπορεί να απεγκαταστήσει εύκολα τις προ-εγκατεστημένες εφαρμογές. Αλλά αν η Google δε μπορεί να δίνει ως πακέτο τις δικές της εφαρμογές, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να διαταράξει την ισορροπία του Android.

google android

“Αν οι κατασκευαστές smartphone και οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας δεν συμπεριλάβουν τις εφαρμογές μας σε έναν τόσο μεγάλο αριθμό συσκευών, μπορεί να αντιμετωπίσουμε μία αποσταθεροποίηση του οικοσυστήματος του Android,” εξηγεί ο Pichai, αποφεύγοντας προσεκτικά το γεγονός πως οι κατασκευαστές συσκευών, δε θα είναι υποχρεωμένοι να ενσωματώνουν τις εν λόγω εφαρμογές, αλλά θα είναι ελεύθεροι να επιλέξουν.

Διαβάστε επίσης: Οδηγός: Πώς μπορούμε να καθαρίσουμε το πληκτρολόγιο ενός MacBook και ενός MacBook Pro;

Στη συνέχεια επισημαίνει πως η δωρεάν μορφή του Android εξαρτάται πολύ από τις συγκεκριμένες εφαρμογές.

“Μέχρι τώρα, το δωρεάν επιχειρηματικό μοντέλο του Android, σήμαινε πως δε χρεώναμε τους κατασκευαστές smartphone για την τεχνολογία μας,” αναφέρει ο Pichai. “Φοβόμαστε όμως πως η σημερινή απόφαση θα διαταράξει την ισορροπία που είχαμε διαμορφώσει με το Android, κάτι που φυσικά στέλνει ένα σήμα κινδύνου υπέρ των ιδιόκτητων συστημάτων σε ανοιχτές πλατφόρμες,” συνεχίζει.

google android

Ο λόγος του Pichai για τη σταθερότητα του Android, φαίνεται σαν μία σημαντική προειδοποίηση προς τους καταναλωτές, τους κατασκευαστές των συσκευών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ε.Ε. δεν έχει κάνει κάποιες προτάσεις για το πως ακριβώς η Google θα πρέπει να λύσει τις παραβάσεις σχετικά με την ενσωμάτωση των εφαρμογών.

Είναι όμως ξεκάθαρο, πως αν οι κατασκευαστές συσκευών μπορούν να ενσωματώσουν τους δικούς τους περιηγητές αντί του Chrome και τα δικά τους queries, αυτό αυτομάτως θα επηρεάσει τα έσοδα της Google από τις διαφημίσεις που προέρχονται από τον mobile τομέα, που αντιπροσωπεύει πάνω από το 50% των καθαρών εσόδων της ψηφιακής διαφήμισης της εταιρείας.

smartphone android

Η Google από την πλευρά της κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως το επιχειρηματικό μοντέλο του Android θα μπορούσε τώρα να αλλάξει, κάτι που μπορεί να σημαίνει πως η εταιρεία χρειάζεται να σκεφτεί την επί πληρωμή πώληση τους λογισμικού της μέσω αδειών στους κατασκευαστές των συσκευών.

Διαβάστε επίσης: Corning Gorilla Glass 6: Παρουσιάστηκε και εντυπωσιάζει με αντοχή σε έως και 15 πτώσεις

Πρόκειται για ένα άσχημο σενάριο για τους χρήστες, αφού δε θα βρίσκουν τον Chrome και το Google Search στο Android μετά τις νέες διατάξεις που αφορούν την εταιρεία. Δεδομένης της κυριαρχίας της Google στον τομέα της αναζήτησης και των browsers, θα μπορούσε κανείς πολύ εύκολα να πει πως οι απειλές και προειδοποιήσεις του Pichai, μοιάζουν περισσότερο με κάποιου είδους μπλόφα, που θέλει να κάνει την κοινή γνώμη να πιστέψει πως ένα τέτοιο πλήγμα, θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη δωρεάν φύση του Android.