Waze: Μία καταπληκτική εφαρμογή πλοήγησης - GPS

Waze: Μία καταπληκτική εφαρμογή πλοήγησης - GPS
ired.gr

Αν και είναι μία εφαρμογή που είναι πιο διάσημη στις Η.Π.Α., το Waze παραμένει μία από τις κορυφαίες δωρεάν εφαρμογές πλοήγησης αυτή τη στιγμή. Το Google Maps, όπως και οι χάρτες της Apple είναι και αυτές πολύ καλές εφαρμογές, αλλά υστερούν του Waze σε αρκετά σημεία.

Πάμε να δούμε εν συντομία μερικά από τα εκπληκτικά του χαρακτηριστικά.

Βολικό στην οδήγηση

Με το που ανοίξεις την εφαρμογή, παρατηρείς πως τίποτα στην οθόνη δεν είναι περιττό. Έχει πολύ εύκολο χειρισμό και πληροφορεί τον οδηγό με οτιδήποτε συμβαίνει στο δρόμο. Ξεκινάμε από τα ατυχήματα, από τυχόν έργα που γίνονται, από κίνηση (εννοείται) και φυσικά (όχι, δεν είναι αυτονόητο) παρέχει ενημέρωση για το που υπάρχει μπλόκο της αστυνομίας.

waze iPhone

Διαβάστε επίσης: Οδηγός: πώς διαγράφουμε μία ταινία - σειρά από το ιστορικό του Netflix;

Αφού ορίσουμε τη διαδρομή και επιλέξουμε μία από τις διαθέσιμες επιλογές, ενημερωνόμαστε για την απόσταση, την εκτίμηση του χρόνου άφιξης και για όλα τα συμβάντα στη διαδρομή. Επίσης, όσο οδηγούμε, έχουμε στην οθόνη μας και το ταχύμετρο, το οποίο μας προειδοποιεί για τα όρια ταχύτητας στα διάφορα σημεία. Για παράδειγμα οδηγούμε στην Αττική οδό με 120 χιλιόμετρα. Όταν το όριο πέσει στα 100 (το βλέπουμε στην ταμπέλα), την ίδια στιγμή αναπροσαρμόζεται και το Waze.

waze κάμερες

Ένα άλλο χρήσιμο χαρακτηριστικό ιδίως για τους βιαστικούς - γρήγορους, είναι ότι παρέχει πλήρη πληροφόρηση για τις κάμερες ελέγχου της ταχύτητας στο δρόμο. Ξέρετε, αυτές που όταν μας τρώει το δεξί πόδι, μας φωτογραφίζουν και μας έρχεται η γνωστή ειδοποίηση στο σπίτι.

Πώς όμως γνωρίζει τα σημεία που έχει γίνει ατύχημα κ.λπ.;

Το Waze μας δίνει τη δυνατότητα να φτιάξουμε ένα λογαριασμό χρήστη. Αφού λοιπόν τον δημιουργήσουμε, μπορούμε μετά εύκολα και γρήγορα να “επέμβουμε” στο χάρτη και να προσθέσουμε ένα γεγονός. Αν για παράδειγμα βρούμε μπροστά μας ένα ατύχημα ή οδικά έργα, μπορούμε να το προσθέσουμε στο χάρτη, ώστε να μπορούν να ενημερωθούν και οι υπόλοιποι χρήστες. Όταν λοιπόν κάποιος προσθέσει ένα γεγονός, εμείς θα το δούμε στο χάρτη σαν εικονίδιο που όταν πατήσουμε πάνω του θα μας ενημερώνει για το πόση ώρα πριν καταχωρήθηκε καθώς και για διάφορα άλλα στοιχεία.

waze προσθήκη συμβάντος

Αν εμείς φτάσουμε στο σημείο και δούμε πως η κατάσταση (π.χ. βαριά κίνηση) έχει εξομαλυνθεί, μπορούμε να πατήσουμε στο εικονίδιο και να σχολιάσουμε πως η κυκλοφορία έχει κανονική ροή ώστε να το δουν όλοι οι υπόλοιποι χρήστες.

waze iPhone

Άρα, τα στοιχεία που λαμβάνουμε από την κοινότητα του Waze, μάλλον είναι ένας βασικός παράγοντας για να “ξεκολλήσουμε” από το Google Maps ας πούμε.

Spotify

waze spotify

Αν είστε χρήστης της διασημότερης υπηρεσίας συνδρομητικής μουσικής, του Spotify, μπορείτε να την ενεργοποιήσετε όσο χρησιμοποιείτε το Waze μέσα από την ανάλογη ένδειξη. Αυτομάτως θα ξεκινήσει να παίζει η προτεινόμενη μουσική για οδήγηση. Μέσα από το Spotify εικονίδιο εντός του Waze, έχετε τον έλεγχο της μουσικής που ακούτε.

waze spotify

Φωνητική αναζήτηση και πλοήγηση στα Ελληνικά

waze ελληνικά

Το Waze υποστηρίζει με απόλυτη ακρίβεια την ελληνική γλώσσα, τόσο στη φωνητική αναζήτηση του προορισμού όσο και στις εντολές που μας δίνει. Πατάμε στο μικρόφωνο στην μπάρα αναζήτησης και του λέμε που θέλουμε να πάμε στα Ελληνικά.

Άλλες λειτουργίες

Με το Waze μπορούμε να ορίσουμε να αποφεύγουμε τα διόδια, τα καράβια, τους χωματόδρομους και τις επικίνδυνες διασταυρώσεις (που έχουν απότομες στροφές, έλλειψη φωτεινού σηματοδότη κ.λπ.). Μπορούμε επίσης να προγραμματίσουμε τις διαδρομές μας ώστε η εφαρμογή να μας ενημερώνει μέσω του ημερολογίου για την ώρα που πρέπει να ξεκινήσουμε, ώστε να μη φτάσουμε στον προορισμό μας αργοπορημένοι. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα καταχώρησης αγαπημένων διαδρομών, της διεύθυνσης του σπιτιού μας και της δουλειάς μας, ώστε να έχουμε εύκολη πρόσβαση και να αποφεύγουμε την αναζήτηση κάθε φορά.

waze ρυθμίσεις

Επίσης, με το Waze μπορούμε να προσθέσουμε και στάσεις στη διαδρομή μας.

Ασφάλεια

waze διαδρομή

Όταν είμαστε εν κινήσει και θέλουμε να βρούμε τον προορισμό μας, το Waze μας εμφανίζει ένα μήνυμα στο οποίο πρέπει να του επιβεβαιώσουμε πως είμαστε επιβάτες, που σημαίνει πως δεν οδηγούμε εκείνη τη στιγμή. Ναι, οι περισσότεροι πατάμε πως είμαστε επιβάτες για να προχωρήσουμε παρακάτω.

Μία προσωπική εμπειρία

Χρησιμοποίησα το Waze την Τετάρτη το πρωί που είχε το μετρό απεργία, για να έρθω στη δουλειά μου. Ακολουθώντας τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, με αφετηρία τον Άλιμο, είναι σίγουρο πως θα συναντούσα κίνηση, οπότε επιστράτευσα το Waze. Η αλήθεια είναι πως έμαθα όλα τα στενά των γύρω περιοχών, αλλά κέρδισα πολύτιμο χρόνο, αφού έφτασα στον προορισμό μου άνετα, χωρίς κίνηση, κάνοντας ακριβώς την ίδια ώρα, σαν να ήταν μία “κανονική καθημερινή”.

Διαβάστε επίσης: Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα διόδια και τους αυτοκινητοδρόμους μέσα από τους χάρτες της Apple στο iPhone;

Ακριβέστατο, ταχύτατο και με live ενημέρωση για το οτιδήποτε συμβαίνει. Άρα, πώς να μην το προτιμήσεις;