Τα robots της Boston Dynamics μαθαίνουν να τρέχουν, να ανεβαίνουν σκάλες και να κινούνται αυτόνομα

Τα robots της Boston Dynamics μαθαίνουν να τρέχουν, να ανεβαίνουν σκάλες και να κινούνται αυτόνομα
ired.gr

Λίγο πολύ το robot Atlas είχε κάνει αρκετό ντόρο όταν είχε παρουσιαστεί σε video να κάνει μία “κωλοτούμπα” στον αέρα. Στο παρελθόν, υπήρξαν και διάφορα αστεία περιστατικά με το Atlas, τα οποία έκαναν πολλούς να πιστέψουν πως η ρομποτική έχει αρκετό δρόμο μπροστά της για να καταφέρει να παρουσιάσει κάτι αξιόλογο με τη μορφή ενός robot με δυνατότητες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον άνθρωπο.

Πέρα από το Atlas, είδαμε και ένα τετράποδο robot, το SpotMini, που είχε τη  μορφή σκύλου, το οποίο περπατούσε και έκανε διάφορα άλλα “κόλπα”.

Το Atlas όπως είπαμε και πιο πάνω είχε και τις ατυχείς του στιγμές αφού υπάρχουν videos (μερικά εκ των οποίων κυκλοφόρησε η ίδια η εταιρεία), που το δείχνουν να έχει κάποιες πτώσεις.

Διαβάστε επίσης: Με το iOS 11.4 η Apple “αχρηστεύει” τις συσκευές που ξεκλειδώνουν το iPhone μέσα από το καλώδιο lightning

Η Boston Dynamics δεν το έβαλε όμως κάτω και πριν λίγες ώρες κυκλοφόρησε νέα videos στο κανάλι της στο YouTube, στα οποία παρουσιάζει τα δύο της robots να περπατάνε, να πηδάνε πάνω από εμπόδια, να ανεβαίνουν σκαλιά και να πλοηγούνται αυτόνομα.

atlas robot

Όπως θα δούμε και στα videos, οι κινήσεις τους είναι ας πούμε πιο φυσικές όπου σε συνδυασμό με τις νέες δυνατότητες, έχουμε το ανάλογο αποτέλεσμα.

Στα clips δεν παρατηρούμε κάτι που δεν ξέρουμε. Στο πρώτο video βλέπουμε το ανθρωπόμορφο robot Atlas, να τρέχει σε κάποιον εξωτερικό χώρο αποφεύγοντας εμπόδια όπως είναι ένα χοντρό ξύλο, όπου αφού σταματήσει πριν από αυτό, το περνάει από πάνω με ένα άλμα.

Στο επόμενο video που αφορά το SpotMini, φαίνεται να τρέχει μέσα σε ένα χώρο με γραφεία, δείχνοντάς μας παράλληλα τις ικανότητες που έχει στο να ανεβαίνει και να κατεβαίνει σκάλες, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Η Boston Dynamics ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της εκμάθησης, υπήρχε κάποιος που έστριβε το robot, το οποίο λόγω των προηγμένων του συστημάτων την ίδια στιγμή κατέγραφε τη διαδρομή και την απομνημόνευε, δημιουργώντας ένα χάρτη. Στο video, το γεγονός ότι αποφεύγει τα εμπόδια, έχει να κάνει με τις κάμερες που έχει ενσωματωμένες πάνω του.

spotmini robot

Δύο λόγια

Η Boston Dynamics, έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου στην ανάπτυξη των δύο robots. Αδιαμφησβήτητα, μιλάμε για δύο μηχανές με ανεπτυγμένες δυνατότητες. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά σημεία που πρέπει να βελτιωθούν. Για παράδειγμα, το Atlas θα μπορούσε να είναι πιο γρήγορο στις κινήσεις του, να μη σταματά μπροστά στα εμπόδια, να αναπτύσσει μεγαλύτερη ταχύτητα και διάφορα άλλα.

Διαβάστε επίσης: Η Google παρουσίασε τη νέα έκδοση του Android, Android P που βασίζεται στις χειρονομίες με γεύση… iPhone X

Από την άλλη, το SpotMini θα μπορούσε να έχει λίγο πιο φυσικά πόδια, αν και ήδη βρίσκεται σε εξαιρετικό επίπεδο. Η ενσωμάτωση των χαρτών θα μπορούσε να είναι μία πολύ καλή λειτουργία αφού ενδεχομένως να μη χρειαζόταν η εκμάθηση των διαδρομών.