Η Google παρουσίασε τη νέα έκδοση του Android, Android P που βασίζεται στις χειρονομίες με γεύση… iPhone X

Η Google παρουσίασε τη νέα έκδοση του Android, Android P που βασίζεται στις χειρονομίες με γεύση… iPhone X
ired.gr

Η Google χθες παρουσίασε τη νεότερη εκδοχή του Android, Android P, στο συνέδριο που έγινε στο Mountain View της California. Το Android P περιλαμβάνει ορισμένα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά όπως ένα νέο Dashboard για παρακολούθηση της χρήσης και μία νέα λειτουργία για τη βελτίωση της ζωής της μπαταρίας, αλλά αυτό που ενδιαφέρει πιο πολύ τους χρήστες του iPhone, είναι το νέο σύστημα χειρονομιών.

Το Android P υιοθετεί ένα νέο σύστημα που βασίζεται σε χειρονομίες που προσομοιάζει στο iPhone X.

android p

Για χρόνια, το Android έχει χρησιμοποιήσει ένα σύστημα πλοήγησης το οποίο εστιάζει σε τρία πλήκτρα: στο πλήκτρο αφετηρίας, στο “πίσω” και στο “multitasking”. Αυτά πλέον δεν ισχύουν με το Android P, αφού έχουν αντικατασταθεί πλέον από ένα μικρό επίμηκες πλήκτρο στο κάτω μέρος της οθόνης που σίγουρα θα φανεί πολύ γνώριμο στους χρήστες του iPhone X.

Διαβάστε επίσης: Η Apple γίνεται αυστηρότερη με τις εφαρμογές που στέλνουν στοιχεία της τοποθεσίας μας σε τρίτους

Αν σύρεις προς τα πάνω το πλήκτρο του κάτω μέρους της οθόνης, θα εμφανιστεί μία κάρτα με εφαρμογές που έχεις χρησιμοποιήσει πρόσφατα καθώς και μία μπάρα αναζήτησης. Επιπλέον φαίνονται 5 εφαρμογές που προβλέπει η Google πως θα χρησιμοποιήσεις. Από εκείνο το σημείο αν σύρετε εκ νέου προς τα πάνω εμφανίζονται όλες οι εγκατεστημένες εφαρμογές στη συσκευή. Μπορείτε και από την οθόνη αφετηρίας με ένα πιο μεγάλο swipe-up να δείτε τις εγκατεστημένες εφαρμογές.

Όπως συμβαίνει και με το iPhone X, μπορούν οι χρήστες να χρησιμοποιήσουν από παντού τη χειρονομία προς τα πάνω, ανάλογα με την εφαρμογή που χρησιμοποιούν, τη στιγμή που ένα tap τους επιστρέφει στην αρχική οθόνη. Με αριστερό η δεξί σύρσιμο στη μπάρα, μπορούμε να πλοηγούμαστε στις εφαρμογές που είναι ανοιχτές, όπως και στο iPhone X.

Το σύστημα χειρονομιών του iPhone X είναι ενστικτώδες και εύκολο στη χρήση, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Google επέλεξε να υιοθετήσει έναν αντίστοιχο συνδυασμό. Μη ξεχνάμε πως πρόκειται για μία φυσική εξέλιξη, που επιτρέπει το χειρισμό ενός smartphone χωρίς τη χρήση των παραδοσιακών πλήκτρων.

android p

Πέρα από την υιοθέτηση ενός συστήματος χειρονομιών, το Android P έφερε και κάποιες άλλες λειτουργίες, που πιθανότατα θα δούμε και στο iOS 12. Μία από αυτές είναι το νέο Android Dashboard, το οποίο σχεδιάστηκε για να λέει στο χρήστη πόσο χρόνο ξόδεψε στη συσκευή και στις εφαρμογές με όρους ψηφιακής υγείας, με την Apple να αναμένεται να εστιάσει σε κάτι αντίστοιχο τη φετινή χρονιά.

Μία άλλη λειτουργία που μοιάζει με το “Μην ενοχλείτε” και ονομάζεται “Shush”, απενεργοποιεί αυτόματα τις ειδοποιήσεις στη συσκευή όταν αυτή βρίσκεται με την οθόνη προς τα κάτω (γυρισμένη ανάποδα δηλαδή) τη στιγμή που η επιλογή Wind Down επιτρέπει στους χρήστες του Android να ορίζουν μία συγκεκριμένη ώρα που θα ενεργοποιείται η λειτουργία “Shush”.

android p

Ένα ακόμα χρήσιμο χαρακτηριστικό είναι αυτό που ονομάζεται Adaptive Battery και παρατείνει την αντοχή της μπαταρίας δίνοντας προτεραιότητα στις εφαρμογές που έχουν την πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν αμέσως μετά, τη στιγμή που μία νέα “Αυτόματη Φωτεινότητα” παραμετροποιεί τη φωτεινότητα της οθόνης με βάση τις προτιμήσεις του χρήστη.

Διαβάστε επίσης: Οδηγός: πώς μπορούμε να ανακτήσουμε τις φωτογραφίες που διαγράψαμε στο iPhone;

Εσάς πώς σας φαίνεται το νέο Android P; Αντιγράφει τελικά τις χειρονομίες του iPhone X; Πείτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια!