Νέος συνδυασμός χαρακτήρων προκαλεί το πάγωμα των iOS συσκευών που τρέχουν τις εκδόσεις 11.3 ή 11.4

Νέος συνδυασμός χαρακτήρων προκαλεί το πάγωμα των iOS συσκευών που τρέχουν τις εκδόσεις 11.3 ή 11.4
ired.gr

Ένα νέο unicode bug για το iOS εντοπίστηκε σήμερα και φαίνεται μέσα από ένα video από το Everything Apple Pro. Η ονομασία του είναι “black dot” bug αφού είχε παρουσιαστεί πρώτα στο Android και συγκεκριμένα ήταν ένα bug που σχετιζόταν με την εφαρμογή του WhatsApp. Ο συνδυασμός που προκαλούσε το πάγωμα των συσκευών είναι αυτός που φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.

iphone dot bug

Η έκδοση του bug αυτού στο iOS είναι λίγο διαφορετική ως προς τους μηχανισμούς του, αν και παραλλαγές αυτού του emoji με τη μαύρη κουκίδα, δεν προκαλούν το πάγωμα των συσκευών.

Διαβάστε επίσης: Quick Guide: Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε την Οθόνη Κλειδώματος σε iPhone και iPad ;

Αν κάποιος λάβει ένα μήνυμα κειμένου μέσω της εφαρμογής των μηνυμάτων που περιέχει τον παραπάνω συνδυασμό, προσπαθώντας να το ανοίξει, θα παρατηρήσει το πάγωμα της εφαρμογής.

Το πρόβλημα δεν εμφανίζεται μόνο στο iOS αλλά και σε άλλες πλατφόρμες. Ακόμα και στο Mac αν προσπαθήσει κάποιος να εισάγει τον συνδυασμό, θα διαπιστώσει ενδεχομένως πως η χρήση της μνήμης θα πάει σε “άλλο επίπεδο” αφού θα φαίνεται πως έχει δημιουργηθεί ένα αρχείο μεγέθους 30 GB το οποίο θα πρέπει αυτή να διαχειριστεί. Επιπλέον, αν και δεν έχει ακόμα δοκιμαστεί, έχει λογική το συγκεκριμένο bug να αφορά επίσης το watchOS αλλά και το tvOS.

whatsapp black dot bug

Φαίνεται πως ο απόλυτος αριθμός των μη ορατών χαρακτήρων προκαλεί την επ’ αόριστο διεργασία της μηχανής επεξεργασίας του κειμένου και της συμβολοσειράς στα άκρα, οδηγώντας τη στο να κλειδώσει το συνολικό OS αλλά και τις εφαρμογές. Το bug επηρεάζει τις συσκευές που τρέχουν το iOS 11.3 αλλά και τις δοκιμαστικές εκδόσεις του iOS 11.4. Από τη στιγμή που το bug ήρθε στην επιφάνεια και κοινοποιήθηκε, θεωρούμε πως η Apple θα δώσει άμεσα τη λύση μέσω κάποιας ενημέρωσης του λογισμικού.

Μπορούμε να δούμε στην πράξη το bug στο παρακάτω video.

Το ερώτημα είναι άλλο! Αν λάβουμε κάποιο μήνυμα που περιέχει αυτούς τους χαρακτήρες, υπάρχει επιστροφή; Και αν ναι, ποια είναι η λύση; Μέχρι η Apple να κυκλοφορήσει κάποια ενημέρωση του λειτουργικού της συστήματος με την οποία θα διευθετεί το ζήτημα, θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο για να ξεφύγουμε από την παγωμένη οθόνη στην εφαρμογή των μηνυμάτων, μετά την προσπάθειά μας να διαβάσουμε το μήνυμα.

black dot bug iphone

Μία λύση είναι να προσπαθήσουμε να κλείσουμε την εφαρμογή των μηνυμάτων και να χρησιμοποιήσουμε το 3D Touch για να δημιουργήσουμε ένα νέο μήνυμα. Από εκείνο το σημείο μπορούμε να πάμε πίσω και να διαγράψουμε από τη λίστα, το νήμα που περιέχει τον “κακόβουλο” συνδυασμό. Επίσης, μπορούμε μέσω άλλης συσκευής που είναι συγχρονισμένη με το ίδιο iCloud, να διαγράψουμε τη συνομιλία απομακρυσμένα.

Διαβάστε επίσης: Πώς η Google κατάφερε να κάνει ακόμα πιο ασφαλές το iPhone;

Το Unicode είναι περίπλοκο. Είναι σχεδόν απίθανο να εξαλειφθούν όλα τα bugs που σχετίζονται με το κείμενο, ώστε να διατηρηθεί η ομαλή απόδοση του συστήματος. Μη ξεχνάμε πως και στο παρελθόν (το Φεβρουάριο) είχαμε δει στο iOS 11 αντίστοιχο bug, που προερχόταν από έναν ινδικό χαρακτήρα. Και τότε η Apple είχε διαθέσει ενημέρωση για τη διόρθωση του bug.

Εάν ενδιαφέρεστε για την πλήρη τεχνική ανάλυση του bug, μπορείτε να μεταβείτε εδώ.