Με το iOS 11.4 η Apple “αχρηστεύει” τις συσκευές που ξεκλειδώνουν το iPhone μέσα από το καλώδιο lightning

Με το iOS 11.4 η Apple “αχρηστεύει” τις συσκευές που ξεκλειδώνουν το iPhone μέσα από το καλώδιο lightning
ired.gr

Το iOS 11.4 υπολογίζουμε πως θα κυκλοφορήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Μέσα από την έκδοση αυτή, η Apple θα εισάγει νέα πρωτόκολλα ασφαλείας για το iOS, με τα οποία θα αποτρέπει τη χρήση των συσκευών με ένα Mac ή PC αν για 7 ημέρες η συσκευή δεν έχει ξεκλειδωθεί με τον κωδικό-Face ID-Touch ID.

Σύμφωνα με το blog Elcomsoft, που ασχολείται με την ασφάλεια, επισημαίνει πως η τελευταία δοκιμαστική έκδοση του iOS 11.4, περιέχει ένα περιορισμό ασφαλείας που αφορά το USB. Αναφέρεται πως η συγκεκριμένη λειτουργία υπήρχε και στις δοκιμαστικές εκδόσεις του iOS 11.3, αλλά στην επίσημη έκδοση είχε αφαιρεθεί.

Κωδικός iPhone

“Για να βελτιωθεί η ασφάλεια, για μία συσκευή iOS που είναι κλειδωμένη για πάνω από 7 ημέρες και που θέλει να επικοινωνήσει με διάφορα αξεσουάρ μέσω USB, θα πρέπει ο χρήστης να συνδέσει τη συσκευή μέσω καλωδίου lightning, όταν αυτή είναι ξεκλείδωτη, ή να εισάγει τον κωδικό του αφού έχει γίνει η σύνδεση.”

Διαβάστε επίσης: Το πρώτο έξυπνο ρολόι που μετατρέπει τον βραχίονά μας σε οθόνη αφής είναι γεγονός!

Ουσιαστικά, αυτό που συμβαίνει είναι πως αν μία iOS συσκευή δεν έχει ένα επιτυχημένο ξεκλείδωμα εντός μίας εβδομάδας, είτε μέσω βιομετρικών στοιχείων, είτε μέσω κωδικού, η θύρα Lightning της συσκευής, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για τη φόρτιση της συσκευής!

graykey συσκευή

Αυτή ίσως να είναι μία πολύ καλή απάντηση και προς τις εταιρείες όπως είναι η GrayKey, οι οποίες μέσω ειδικών συσκευών μπορούσαν να ξεκλειδώσουν τα iPhones και να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλα τα αρχεία. Το νέο αυτό χαρακτηριστικό, δεν επιτρέπει την επαναφορά της συσκευής ούτε μέσω iTunes, μετά το πέρας των 7 ημερών χωρίς κάποιο ξεκλείδωμα.

Επιπλέον, ακόμα και όταν ένας υπολογιστής είναι “εμπιστοσύνης” (έχουμε δηλαδή επιλέξει την επιλογή “trust” σε προηγούμενη σύνδεση της συσκευής σε αυτόν), δεν παίζει κανένα ρόλο αφού ο χρήστης θα πρέπει να ξεκλειδώσει τη συσκευή του για να γίνει η σύνδεση. Η αναφορά επισημαίνει πως δεν είναι σίγουρο το αν μέθοδοι όπως το GrayKey δουλεύουν με το iOS 11.4.

Κωδικός iPhone

“Σε διαφορετική περίπτωση, η θύρα Lightning θα χρησιμεύει μόνο για τη φόρτιση του iPhone. Το iPhone ή το iPad θα μπορούν να φορτίζονται, αλλά δε θα μπορούν να συνδεθούν με κάποια άλλη συσκευή για ανταλλαγή δεδομένων. Επίσης το ερώτημα “Εμπιστεύεστε αυτόν τον υπολογιστή;” δε θα εμφανίζεται μέχρι η συσκευή να ξεκλειδωθεί μέσω κωδικού ή βιομετρικών στοιχείων.”

ξεκλείδωμα iphone

Πριν από το iOS 11, ένα iPhone ή ένα iPad που ήταν “αξιόπιστο” μέσω iTunes στον υπολογιστή έστω και για μία φορά, είχε τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα τοπικό αντίγραφο ασφαλείας. Με αυτό τον τρόπο, κάποιος θα μπορούσε να θέσει εύκολα τη συσκευή σε DFU mode για να την επαναφέρει έχοντας στη διάθεσή του απεριόριστες προσπάθειες καταχώρησης του κωδικού.

Εξαιρετικά νέα

Ήταν καιρός η Apple να κάνει κάτι τέτοιο. Θεωρούμε ωστόσο πως οι 7 ημέρες θα μπορούσαν να είναι λιγότερες αφού ήδη είναι αρκετές για να μπορέσουν μέθοδοι όπως το GrayKey να ξεκλειδώσουν τη συσκευή.

Διαβάστε επίσης: Νέα πατέντα της Apple δείχνει ένα Apple Watch με στρογγυλή οθόνη

Να υπενθυμίσουμε πως το GrayKey είναι μία συσκευή που χρησιμοποιούν οι αρχές των Η.Π.Α. για να ξεκλειδώνουν τις iOS συσκευές. Εξαρχής είχαμε τονίσει πως η Apple έχει τον τρόπο να “σκοτώσει” αυτές τις συσκευές και όπως φαίνεται, μάλλον το έκανε.