Η Apple γίνεται αυστηρότερη με τις εφαρμογές που στέλνουν στοιχεία της τοποθεσίας μας σε τρίτους

Η Apple γίνεται αυστηρότερη με τις εφαρμογές που στέλνουν στοιχεία της τοποθεσίας μας σε τρίτους
ired.gr

Τις τελευταίες ημέρες, η Apple έχει ξεκινήσει φαινομενικά να κρατά μία πολύ πιο αυστηρή στάση απέναντι στις εφαρμογές που μοιράζονται τις υπηρεσίες τοποθεσίας των χρηστών με τρίτους. Σε ορισμένες περιπτώσεις επίσης, η Apple έχει αφαιρέσει τέτοιες εφαρμογές από το App Store, ενημερώνοντας παράλληλα τους δημιουργούς πως η εφαρμογή τους παραβιάζει δύο μέρη από τις οδηγίες αναθεώρησης των εφαρμογών του App Store.

Μέχρι στιγμής, έχουμε δει αρκετές περιπτώσεις που η Apple κρατά αυστηρή στάση σε τέτοιου είδους εφαρμογές. Η εταιρεία ενημερώνει τους developers μέσω email πως κατά την επαναξιολόγηση, η εφαρμογή τους παραβιάζει τις ενότητες 5.1.1 και 5.1.2 των οδηγιών αναθεώρησης του App Store και αφορούν τη μετάδοση των δεδομένων τοποθεσίας του χρήστη αλλά και της ενημέρωσής του ότι γίνεται συλλογή τέτοιων δεδομένων.

ipad app store

Ας δούμε όμως τι λένε οι κανονισμοί που παραβιάζουν οι εν λόγω εφαρμογές.

Legal 5.1.1 και Legal 5.1.2

“Η εφαρμογή που μεταδίδει δεδομένα τοποθεσίας του χρήστη προς τρίτους, χωρίς να υπάρχει η ρητή συγκατάθεση από το χρήστη για μη εγκεκριμένους λόγους (θα δέχονται κυρώσεις).”

Διαβάστε επίσης: Συγκριτικό: MacBook Pro vs Microsoft Surface Book 2

Η Apple εξηγεί πως οι δημιουργοί θα πρέπει να αφαιρέσουν οποιονδήποτε κώδικα, frameworks ή SDK τα οποία σχετίζονται με την παραβίαση των κανονισμών, πριν η εφαρμογή τους υποβληθεί εκ νέου στο App Store.

Η επιπλέον αυτή αυστηρότητα της Apple απέναντι στις εφαρμογές αυτές είναι όπως φαίνεται απόρροια των νέων κανονισμών για την προστασία των δεδομένων των χρηστών στην Ε.Ε. (GDPR).

app store iphone

Τη στιγμή που η Apple ανέκαθεν ήταν και είναι μία εταιρεία που φημίζεται για την ασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών της, είναι προφανές πως προσπαθεί να επιβεβαιώσει με κάθε τρόπο πως οι δημιουργοί των εφαρμογών, φροντίζουν το ίδιο για τα δεδομένα των χρηστών.

apple maps τοποθεσία

Στις περιπτώσεις που έχουμε δει, οι εφαρμογές δεν κάνουν αρκετά για να ενημερώσουν τους χρήστες σχετικά με το τι συμβαίνει με τα δεδομένα τους. Επιπλέον, για να υποχρεώσει τις εφαρμογές να ζητούν την άδεια του χρήστη για την οποιαδήποτε δραστηριότητα, η Apple φαίνεται να ζητά επιτακτικά από τους developers να εξηγούν το που θα χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα καθώς και με ποιον τρόπο τα μοιράζονται. Επίσης, η εταιρεία είναι αυστηρή με τις περιπτώσεις που τα δεδομένα χρησιμοποιούνται για σκοπούς που δε σχετίζονται με τη βελτίωση της εμπειρίας χρήσης:

“Δε θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ή να μεταδίδετε τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών χωρίς πρώτα να λαμβάνετε την έγκρισή τους, ενημερώνοντάς τους για το πώς και το που θα χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα τους.

app store iphone

Τα δεδομένα που συλλέγονται από τις εφαρμογές δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ή να κοινοποιούνται σε τρίτους για λόγους που δε σχετίζονται με τη βελτίωση της εμπειρίας χρήσης ή με την απόδοση του software/hardware που σχετίζεται με τη  λειτουργία της εφαρμογής.”

Διαβάστε επίσης: Το iPhone των 6.5 ιντσών στο μέγεθος του 8 Plus με το iOS 12 να υποστηρίζει ξεκλείδωμα με Face ID σε οριζόντια διάταξη

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο το πόσο αποδοτική θα είναι η προσπάθεια της Apple για καθαρισμό του App Store από τέτοιες εφαρμογές. Το πρόγραμμα έχει ανακοινωθεί μέσα από ένα δημόσιο tweet, καθώς και από διάφορους developers σε ιδιωτικές αναρτήσεις.