Συγκριτικό: MacBook Pro vs Microsoft Surface Book 2

Συγκριτικό: MacBook Pro vs Microsoft Surface Book 2
ired.gr

Ένας από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της Apple στον τομέα των υπολογιστών είναι η Microsoft, η οποία έχει και τη δική της κατηγορία που εστιάζουν στην παραγωγικότητα και ακούει στο όνομα Surface Book. Το Νοέμβριο η Microsoft κυκλοφόρησε ένα νέο προϊόν, το Surface Book 2, ένα PC που είναι 2 σε 1 και που κατάφερε ελαφρώς να δελεάσει μερικούς από τους πελάτες της Apple.

surface book 2

MacBook Pro και Surface Book 2, είναι δύο πολύ ισχυρά μηχανήματα που ενσωματώνουν μερική από την πιο πρόσφατη τεχνολογία στο κομμάτι των γραφικών και του επεξεργαστή, κάτι που σημαίνει πως οι νέες εφαρμογές, παιχνίδια και διάφορες άλλες λειτουργίες που αφορούν το software, τρέχουν εξαιρετικά και στις δύο συσκευές.

macbook pro

Και το MacBook Pro αλλά και το Surface Book 2 έχουν ένα σχεδιασμό που σε “τραβάει”, αλλά εδώ υπάρχει μία πολύ βασική διαφορά. Τη στιγμή που το MacBook Pro είναι ένα παραδοσιακό laptop με πληκτρολόγιο, το Surface Book 2 είναι ένα laptop 2 σε 1 που φέρει οθόνη αφής και μπορεί να μετατραπεί σε ένα tablet.

Διαβάστε επίσης: Mini guide: Πώς απενεργοποιούμε την αυτόματη διόρθωση στο Mac;

Επιπλέον, η οθόνη του μπορεί να αποσυνδεθεί από το πληκτρολόγιο ώστε να χρησιμοποιηθεί σαν απλό tablet. Από την άλλη το MacBook Pro είναι ενιαίο.

surface book 2

Επίσης, το δημιούργημα της Microsoft, έχει ικανό αριθμό θυρών που απουσιάζουν από το MacBook Pro το οποίο διαθέτει μόνο 4 θύρες USB-C (αν και είναι Thunderbolt 3). Από την άλλη το Surface Book 2 έχει υποδοχή για κάρτα SD, μία θύρα USB-C και δύο θύρες USB-A, κάτι που οι χρήστες της Apple θα ήθελαν πολύ στο MacBook Pro.

surface pen

Το Surface Book 2 έχει οθόνη αφής ανάλυσης 3240 x 2160, αν και φαίνεται να υστερεί από αυτή του MacBook Pro που είναι στα 2880 x 1800. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι τόσο φωτεινή και τόσο “κοφτερή”. Ως προς το trackpad, το MacBook Pro είναι ο νικητής λόγω του μεγέθους της επιφάνειας που εφοδιάζει το χρήστη και με απτική ανάδραση, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα και διάφορες χειρονομίες. Το trackpad είναι ένα πεδίο στο οποίο τα PC laptops δε μπορούν να ακολουθήσουν την Apple, και το Surface Book 2 δεν αποτελεί εξαίρεση.

mabook pro

Κοιτάζοντας το πληκτρολόγιο, το Surface Book 2 έχει πιο μαλακό πληκτρολόγιο το οποίο όμως δεν είναι τόσο “clicky” όπως αυτό του MacBook Pro, αν και όπως γνωρίζουμε το πληκτρολόγιο των MacBook Pro για το 2016 και 2017 αντιμετώπισε κάποια ζητήματα αξιοπιστίας, οπότε η Microsoft μάλλον έχει το πάνω χέρι.

Η προαναφερθείσα δυνατότητα του Surface Book 2 να είναι ένα laptop 2 σε 1, είναι κάτι που η Apple δε μπορεί να συναγωνιστεί, τουλάχιστον προς το παρόν. Με το πάτημα ενός πλήκτρου, μπορείς να αποσυνδέσεις την οθόνη και να μετατρέψεις τη συσκευή σε tablet, χρησιμοποιώντας παράλληλα τα Surface Pen και Surface Dial, τα οποία είναι ιδανικά για δημιουργικές εργασίες.

surface book 2

Επιπλέον, το MacBook Pro δε διαθέτει συσκευές όπως το Surface Pen, με το μόνο χαρακτηριστικό που μπορεί να ξεπεράσει το Surface Book 2 να είναι η Touch Bar, κάτι που δεν μπορεί φυσικά να συναγωνιστεί τη χρησιμότητα της 2 σε 1 ιδιότητας του Surface Book 2.

Εντάξει, το Surface Book 2 έχει πολλές λειτουργίες που είναι χρήσιμες και που δεν υπάρχουν στο MacBook Pro, αλλά η επιλογή μεταξύ των δύο συσκευών είναι αρκετά δύσκολη όταν μιλάμε για κάποιον που ανήκει στο οικοσύστημα της Apple. Η επικοινωνία του iOS με το macOS είναι εξαιρετική και χαρακτηριστικά όπως τα Continuity, Handoff και iCloud θα λείψουν σε κάποιον που έχει συνηθίσει να χρησιμοποιεί συσκευές της Apple. Επίσης, συγκεκριμένο software όπως το Final Cut Pro, είναι πάλι μόνο για τις συσκευές της Apple.

macbook pro

Οπότε, ποια συσκευή από τις δύο είναι καλύτερη; Η απάντηση είναι αρκετά δύσκολη. Θα πούμε απλά ότι από ένα σημείο και μετά είναι θέμα γούστου. Θες να χρησιμοποιείς macOS ή Windows; Η αλήθεια είναι πως οι χρήστες που έχουν βολευτεί με τη συνεργασία του iOS με το macOS δε θα προτιμήσουν το Surface Book 2. Από την άλλη, οι χρήστες που δεν αξιοποιούν τα προσόντα των λειτουργικών συστημάτων της Apple, μάλλον δε θα έχουν τόσους ενδοιασμούς.

Διαβάστε επίσης: Οδηγός: Πώς μπορούμε να δούμε όλες τις συντομεύσεις πληκτρολογίου εντός οποιασδήποτε εφαρμογής στο Mac;

Αν λοιπόν δε σας απασχολεί η μίξη συσκευών διαφορετικών λειτουργικών συστημάτων και οικοσυστημάτων, το Surface Book 2 θα αποτελέσει μία εκπληκτική επιλογή που θα καταφέρει να καλύψει τις ανάγκες σας, προσφέροντάς σας άνεση και λειτουργικότητα.