6 Μαΐου 1998: 20 χρόνια από τότε που ο Steve Jobs παρουσιάζει τον πρώτο iMac

6 Μαΐου 1998: 20 χρόνια από τότε που ο Steve Jobs παρουσιάζει τον πρώτο iMac
ired.gr

Η Apple χθες είχε μία πολύ σημαντική επέτειο. Πριν ακριβώς από 20 χρόνια, ο Steve Jobs αποκάλυψε τον πρώτο χρωματιστό και ημιδιάφανο iMac που θα τον βοηθήσει να σώσει την Apple.

Δέκα μήνες μετά αφού ο Steve Jobs και η ομάδα του είχαν αναλάβει τη διαχείριση της εταιρείας, ο iMac φωνάζει δυνατά πως οι κακές μέρες για την Apple, αποτελούν πλέον παρελθόν.

imac g3

Ο iMac είναι ένας υπολογιστής από άλλο πλανήτη

Είναι αρκετά εύκολο να πούμε το πόσο διαφορετικός είναι ο iMac σε σχέση με άλλα computers. Αν τον τοποθετήσουμε δίπλα στα γκρι ή μπεζ κουτιά του ανταγωνισμού, πραγματικά ξεχωρίζει.

Διαβάστε επίσης: Ο Google Chrome θα απομονώνει τα videos που αναπαράγονται αυτόματα χωρίς τη θέληση του χρήστη

“Φαίνεται σαν να είναι από άλλο πλανήτη”, είχε δηλώσει ο Jobs. “Ένα καλό πλανήτη. Ένα πλανήτη με καλύτερους σχεδιαστές”.

imac εξέλιξη

Ο σχεδιαστής που είναι υπεύθυνος για τον iMac G3 είναι ο γνωστός Jony Ive, όταν τότε ήταν μόλις 31 ετών. Ο Ive ήταν στην Apple για αρκετά χρόνια πριν την επιστροφή του Jobs, αν και ήταν στο χείλος της αποχώρησης. Βέβαια, τα κοινά που τον ένωναν με τον Jobs άλλαξαν τα σχέδιά του οδηγώντας τον στη δημιουργία μίας πραγματικά καινοτόμου μηχανής.

Ο iMac G3 ήταν μία νέα πνοή στη φιλοσοφία που οδήγησε το αυθεντικό Macintosh του 1984. Εκείνη την περίοδο, ο πιο οικονομικός υπολογιστής της Apple κόστιζε $2.000, σχεδόν το διπλάσιο από ένα τυπικό Windows PC. Ο Jobs λοιπόν, ήθελε να δημιουργήσει κάτι οικονομικό, μέσα από το οποίο οι χρήστες θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στο internet.

Ωστόσο, όπως συνέβη και με το αυθεντικό Mac, το project έγινε πιο φιλόδοξο. Το χρώμα του νέου iMac ήταν αυτό του μπλε της θάλασσας (ονομάστηκε Bondi Blue από τα νερά μίας παραλίας στην Αυστραλία), ο iMac G3 έμοιαζε προσιτός και εύκολος στη χρήση.

Η αλήθεια είναι πως δεν άρεσε σε όλους. Πολλοί πίστευαν πως μοιάζει με παιχνίδι, ειδικά λόγω του ποντικιού. Όλοι όμως αντιλαμβάνονταν τη διακριτικότητά του.

imac g3

Τα χαρακτηριστικά του iMac G3

Ως προς τα χαρακτηριστικά, ο iMac G3 είχε για επεξεργαστή τον PowerPC 750 (G3) στα 233 MHz, 32MB μνήμης RAM, σκληρό δίσκο EIDE στα 4GB και υπήρχε η δυνατότητα να επιλέξει κάποιος την ATI Rage IIc κάρτα γραφικών με 2MB VRAM ή την AATI Rage Pro Turbo στα 6MB VRAM.

imac g3

Ο iMac ήρθε επίσης με ένα προ-εγκατεστημένο modem τηλεφώνου, τη στιγμή που τα περισσότερα computers το είχαν ως “extra”. Επίσης, δεν ερχόταν με οδηγό drive για δισκέτα, κάτι που σε άλλα μοντέλα ήταν standard.

Ο iMac ήρθε στην αγορά λίγους μήνες μετά την ανακοίνωσή του από τον Jobs και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 1998. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, είχαν γίνει 150.000 προ-παραγγελίες. Αυτό οδήγησε στην αύξηση της τιμής της μετοχής της Apple σε κάτι παραπάνω από $40.

imac

Ο iMac ανοίγει μία νέα εποχή για την Apple

Ο νέος iMac με τον πολύχρωμο σχεδιασμό του ανοίγει το δρόμο για το iBook laptop, το οποίο έγινε εξίσου διάσημο.

Διαβάστε επίσης: Οδηγός: πώς μπορούμε να καταγράψουμε την οθόνη του Mac;

Μετά από δύο χρόνια, η Apple άφησε πίσω της το σχεδιασμό με τη χρήση χρωμάτων, κάνοντας την αρχή με το λευκό iPod. Σήμερα, όλοι γνωρίζουμε τα χρώματα και τα υλικά των iMac.

Εσάς πώς σας φάνηκε ο iMac G3; Θα τον επιλέγατε;