Το ενδεχόμενο των συνδρομητικών λογαριασμών εξετάζει το Facebook

Το ενδεχόμενο των συνδρομητικών λογαριασμών εξετάζει το Facebook
ired.gr

Το Facebook εξετάζει την πιθανότητα της επιλογής δημιουργίας λογαριασμού επί-πληρωμή στον οποίο δε θα προβάλλονται διαφημίσεις από τη στιγμή που θα υπάρχει ετήσια ή μηνιαία συνδρομή.

Το Bloomberg αναφέρει πως η εταιρεία εξετάζει αυτή την επιλογή μέσα στα μελλοντικά της πλάνα.

Η Sheryl Sandberg, Chief Operating Officer του Facebook, επιβεβαίωσε την πρόθεση της εταιρείας για τη δημιουργία ενός πλάνου συνδρομητικών λογαριασμών, στα πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας.

facebook

“Σίγουρα σκεφτόμαστε διάφορες μορφές οικονομικού χαρακτήρα που περιλαμβάνουν και τις συνδρομές και δε θα σταματήσουμε να επεξεργαζόμαστε τέτοιες ιδέες.”

Διαβάστε επίσης: Το iPhone X είναι η πιο διάσημη συσκευή για το προηγούμενο τρίμηνο παρά τις ανησυχίες για χαμηλές πωλήσεις

Ο Mark Zuckerberg στην πρόσφατη απολογία του στο Αμερικανικό Κογκρέσο δήλωσε ότι η επιλογή της δωρεάν πρόσβασης στο Facebook δε θα σταματήσει να υπάρχει.

Η Wall Street Journal ωστόσο σήμερα αποκάλυψε πως μία μικρή ομάδα υπαλλήλων της εταιρείας, έχει πρόσβαση στους λογαριασμούς των χρηστών χωρίς να χρειάζεται να εισάγουν κάποιον κωδικό. Αφού εισέλθουν στο λογαριασμό μπορούν να δουν και περιεχόμενο που είναι απόρρητο, όπως οι φωτογραφίες που έχει ορίσει ο χρήστης να βλέπει μόνο ο ίδιος. Το Facebook απάντησε πως αυτό συμβαίνει επιλεκτικά για συγκεκριμένους λόγους και συνήθως μόνο σε λογαριασμούς υπαλλήλων.

facebook

Επιπλέον, το Facebook ανέφερε πως όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει, οι υπάλληλοι λαμβάνουν μία ειδοποίηση πως ο λογαριασμός τους έχει “παραβιαστεί”. Ωστόσο, όταν δεν πρόκειται για λογαριασμούς υπαλλήλων αλλά απλών χρηστών, δεν υπάρχει η αντίστοιχη ενημέρωση.

Το Facebook πιέζεται ασφυκτικά για να διευθετήσει τα ζητήματα ασφαλείας που ήρθαν στην επιφάνεια μετά το σκάνδαλο που προέκυψε με την Cambridge Analytica. Τα προβλήματα όμως αφορούν και τη συνεργασία της εταιρείας με κάποιους πολύ κοντινούς της φίλους. Για παράδειγμα, ο συνιδρυτής του WhatsApp, Jan Koum, ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα πως εγκαταλείπει την εταιρεία. Επίσης, ο πρώην επενδυτής Jason Calacanis, είπε πως πούλησε τις μετοχές του επειδή πιστεύει πως ο Zuckerberg είναι τελείως ανήθικος.

facebook

“Κάθε φορά που έπρεπε να πάρει μία απόφαση, κοιτούσε μόνο το προσωπικό του συμφέρον και το πώς θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο την εταιρεία, χωρίς να σκέφτεται την επιρροή στους ανθρώπους που έχτισαν όλο αυτό το σύστημα για τον ίδιο.”

Όσο για την Cambridge Analytica, διαβάζουμε πως βρίσκεται ένα βήμα πριν την πτώχευση μετά το σκάνδαλο με το Facebook και την κατάχρηση των προσωπικών στοιχείων των χρηστών.

mark zuckerberg

Το Facebook δε συμμορφώνεται

Μετά την αποκάλυψη της WSJ σήμερα, συνειδητοποιούμε πως το Facebook δεν έχει σκοπό να συμμορφωθεί και να “μαζέψει” κάπως την κατάσταση σχετικά με το απόρρητο των χρηστών του. Δε γίνεται να απολογείσαι και να υπόσχεσαι πως θα αλλάξεις τα δεδομένα της πλατφόρμας αλλά μετά από μέρες να βγαίνουν στη δημοσιότητα αναφορές που κάνουν λόγο για παραβίαση των λογαριασμών “για συγκεκριμένους λόγους”, χωρίς να ενημερώνονται οι χρήστες που δεν είναι υπάλληλοι της εταιρείας.

Διαβάστε επίσης: Οδηγός: πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την πρόσβαση του Face ID στις εφαρμογές;

Μάλλον ήρθε η στιγμή που θα πρέπει να επιβληθούν σημαντικές κυρώσεις στη διασημότερη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως.