iPhone: Πρέπει η Apple να το κάνει λιγότερο εθιστικό;

iPhone: Πρέπει η Apple να το κάνει λιγότερο εθιστικό;
ired.gr

Ο Tony Fadell, ο πατέρας του iPod όπως έχει συνηθιστεί να αποκαλείται, πιστεύει πως η Apple θα πρέπει να διευθετήσει το ζήτημα που αφορά τον εθισμό στα smartphone της, εννοώντας φυσικά την πιο διάσημη συσκευή στον πλανήτη που ακούει στο όνομα “iPhone”.

Σε πρόσφατη αναφορά του στο Wired UK, ο πρώην αντιπρόεδρος στον τομέα του iPod είπε πως η Apple μπορεί να λύσει το πρόβλημα μέσα από το software. Αυτό που θα πρέπει να κάνει είναι να “ενδυναμώσει τους χρήστες να καταλάβουν περισσότερα σχετικά με το πώς θα πρέπει να χρησιμοποιούν τις συσκευές τους”.

εθισμός iPhone

“Για να το κάνει αυτό, θα πρέπει να επιτρέψει στους ανθρώπους να παρακολουθούν την ψηφιακή τους δραστηριότητα σε κάθε συσκευή και με κάθε λεπτομέρεια”, αναφέρει ο Fadell. “Θα πρέπει να έχεις τη δυνατότητα να παρακολουθείς ακριβώς το πώς ξοδεύεις το χρόνο σου και, αν το θέλεις, να προσαρμόσεις τη συμπεριφορά σου ανάλογα”.

Διαβάστε επίσης: Οδηγός: Πώς να κάνετε το iPhone σας να αγνοήσει τα αδύναμα δίκτυα Wi-Fi

Ο Fadell είπε πως η λύση του παρομοιάζεται με μία ψηφιακή κλίμακα που θα καταγράφει το χρόνο που σπαταλάς στις εφαρμογές, στο web browsing και σε άλλες λειτουργίες:

εθισμός iPhone

“Χρειαζόμαστε μία κλίμακα για το ψηφιακό μας βάρος, όπως έχουμε και για το φυσικό μας βάρος. Τα δεδομένα της ψηφιακής μας κατανάλωσης θα μπορούσαν να είναι ένα ημερολόγιο με το ιστορικό της δραστηριότητάς μας. Θα πρέπει να γίνει ένα υπαρκτό προϊόν όπως μία τραπεζική χρεωστική-πιστωτική κάρτα, οπότε οι άνθρωποι θα μπορούν εύκολα να βλέπουν πόσο χρόνο σπαταλούν κάθε ημέρα στο email, για παράδειγμα, ή στο scrolling των δημοσιεύσεων. Φανταστείτε πως είναι μία εφαρμογή που αφορά την υγεία και μετράει με σαφείς αριθμούς τα βήματα, τους καρδιακούς παλμούς και την ποιότητα του ύπνου.”

Πρόσθεσε επίσης πως η Apple θα μπορούσε να επιτρέπει στους χρήστες να θέσουν τη συσκευή τους σε λειτουργία ανάγνωσης ή σε λειτουργία ακρόασης, αν και κάτι τέτοιο δεν είναι ξεκάθαρο για το πόσο θα μπορούσε να διαφέρει από το “Μην ενοχλείτε”, το οποίο μπορεί να ενεργοποιηθεί όταν ένα iPhone είναι κλειδωμένο ή ξεκλείδωτο.

εθισμός iPhone

Ο Fadell θεωρεί πως η Apple “είναι καλά τοποθετημένη για να αντιμετωπίσει το ζήτημα” και πως το να εισάγει αυτά τα εργαλεία δε θα είναι τόσο δύσκολο.

Ευτυχώς, φαίνεται πως η Apple δουλεύει πάνω σε νέους τρόπους γονικού ελέγχου που μοιάζουν με τις προτάσεις του Fadell. Πιο συγκεκριμένα, παλαιότερα, το Bloomberg News είχε αναφέρει πως το iOS 12 θα φέρει “νέες λειτουργίες για τους γονείς με σκοπό να παρακολουθούν καλύτερα το διάστημα που το παιδί τους χρησιμοποιεί καθεμία από τις εφαρμογές αλλά και το συνολικό χρόνο κατά τον οποίο η οθόνη είναι ενεργοποιημένη.”

εθισμός iPhone

Τον Ιανουάριο η Apple επιβεβαίωσε και η ίδια πως δουλεύει πάνω σε πιο αυστηρούς γονικούς ελέγχους, ακολουθώντας τις πιέσεις των επενδυτών για μείωση του εθισμού στα smartphones. Πιθανότατα τα νέα αυτά εργαλεία να επεκταθούν και στο Mac αλλά και σε άλλες συσκευές.

Διαβάστε επίσης: Οδηγός: πώς να ελέγξετε αν το iPhone είναι καινούργιο, refurbished, από αντικατάσταση ή “χαραγμένο”

Το iPhone έχει κατηγορηθεί πως είναι ένα smartphone που δημιουργεί εθισμό. Έχει παρατηρηθεί σε έρευνες πως όταν οι χρήστες δεν μπορούσαν να βρουν το iPhone τους επειδή το είχαν αφήσει κάπου που δε θυμόντουσαν για παράδειγμα, οι καρδιακοί τους παλμοί αυξάνονταν με το φαινόμενο του άγχους και της έντονης ανησυχίας να κάνουν την εμφάνισή τους. Ελπίζουμε πως οι νέες ρυθμίσεις που εξετάζει και αναπτύσσει η Apple να αντιμετωπίσουν κατά πολύ το συγκεκριμένο φαινόμενο.