TSMC και Apple συνεργάζονται στις microLED οθόνες για το Apple Watch και για νέες συσκευές επαυξημένης πραγματικότητας

TSMC και Apple συνεργάζονται στις microLED οθόνες για το Apple Watch και για νέες συσκευές επαυξημένης πραγματικότητας
ired.gr

Κάνοντας μία αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν, το Bloomberg ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα πως η Apple δουλεύει στην κατασκευή των δικών της οθονών τεχνολογίας microLED, κάτι που επιβεβαίωσε σήμερα και το άρθρο της DigiTimes.

Η αναφορά λέει πως οι οθόνες προορίζονται για τα high-end μοντέλα Apple Watch, καθώς και για μία συσκευή επαυξημένης πραγματικότητας. Οι συσκευές θα έχουν διαστάσεις 1.4” και 0.8” ίντσες αντίστοιχα.

apple watch οθόνη

Το Bloomberg είχε αναφερθεί στις “μυστικές” εγκαταστάσεις της Apple στην Καλιφόρνια στις οποίες ερευνάται και αναπτύσσεται η microLED τεχνολογία στις οθόνες που η ίδια η εταιρεία θα κατασκευάσει για τις συσκευές της.

Νέα αναφορά από τη DigiTimes για το Apple Watch

Η DigiTimes σημείωσε πως η Apple συνεργάζεται με την TSMC για να καταφέρει τις microLED οθόνες στην αγορά, με τη δημιουργία τους να στηρίζεται στο πυρίτιο.

Διαβάστε επίσης: Τα περισσότερα νέα android smartphones είναι κλώνοι του iPhone X. Υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε την εγκοπή;

Έκπληξη προκαλεί το γεγονός πως η DigiTimes εκτιμά πως η Apple θα μπορούσε να ξεκινήσει την παραγωγή των microLED οθονών που θα προορίζονται για το Apple Watch όσο πιο γρήγορα γίνεται μέχρι το τέλος της χρονιάς. Η αναφορά του Bloomberg ήταν πιο απαισιόδοξη (και πιο ρεαλιστική), τοποθετώντας μία τέτοια υλοποίηση για το 2020.

Apple watch οθόνη

Οι MicroLED οθόνες προσφέρουν εκπληκτικά πλεονεκτήματα έναντι των OLED και LCD, με εξαιρετικά μεγαλύτερα επίπεδα φωτεινότητας, καλύτερη ενεργειακή απόδοση και λεπτότερα panels. Ως προς τη μεταφορά μίας τέτοιας υλοποίησης στην αγορά, η Apple αντιμετωπίζει προβλήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με το κόστος. Ένας αναλυτής της DigiTimes επισημαίνει πως μία microLED οθόνη κοστίζει 5 φορές παραπάνω από την αντίστοιχη OLED που χρησιμοποιείται στο υπάρχον Apple Watch.

γυαλιά ar

Το υψηλό κόστος της κατασκευής των microLED οθονών, ενδεχομένως να αυξήσει την τελική τιμή   του Apple Watch κατά πολύ. Αυτο θα μπορούσε να σημαίνει πως η Apple θα κυκλοφορήσει δύο εκδόσεις Apple Watch, εκ των οποίων η μία θα φέρει microLED οθόνη και θα είναι πιο “premium” (άρα και πιο ακριβή) και μία άλλη που θα είναι με OLED οθόνη και θα είναι πιο “casual” και με ορισμένα χαρακτηριστικά να απουσιάζουν.

Γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας;

Ως προς τη φορετή συσκευή που θα φέρει microLED οθόνη αρκετοί είναι αυτοί που κάνουν λόγο για γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας, κάτι για το οποίο γνωρίζουμε πως η Apple εργάζεται, αν και όλες οι προβλέψεις αναφέρουν πως δεν πρόκειται να δούμε μία τέτοια υλοποίηση στο άμεσο μέλλον, εννοώντας φέτος ή του χρόνου.

γυαλιά ar

Κλείνοντας

Η Apple αδιαμφισβήτητα έχει θέσει τα θεμέλια για την ανάπτυξη της τεχνολογίας microLED. Το πότε θα δούμε κάτι τέτοιο να γίνεται πραγματικότητα είναι ακόμα υπό συζήτηση. Η λογική πορεία των πραγμάτων μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως το Apple Watch θα μπορούσε να φέρει microLED οθόνη σε ένα χρόνο από τώρα, μιλώντας δηλαδή για το series 5. Σημαντικό εμπόδιο θα σταθεί και το κόστος των οθονών αυτού του τύπου αν και αναμένουμε η Apple να το παρακάμψει με κάποιον τρόπο.

Διαβάστε επίσης: 5 εκπληκτικές εφαρμογές για Mac - Μάρτιος

Όσο για τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας, εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα αφού ναι μεν έχουμε αναφορές αλλά κανείς δε μπορεί με σιγουριά να πει το πότε θα κυκλοφορήσουν.