1 Απριλίου 1976: Οι Jobs, Wozniak και Wayne ιδρύουν την Apple

1 Απριλίου 1976: Οι Jobs, Wozniak και Wayne ιδρύουν την Apple
ired.gr

Την 1 Απριλίου του 1976 η “The Apple Computer Company” κάνει το πρώτο της ξεκίνημα με ιδρυτές τους Steve Jobs, Steve Wozniak και Ronald Wayne ξεκινώντας να πουλάει για $666 το Apple-1 computer της.

jobs wozniak

Επίσημα η Apple δεν έγινε εταιρεία πριν τις 3 Ιανουαρίου του έτους που ακολούθησε (1977), σε μία στιγμή που ο Wayne δεν ήταν μέρος της επιχείρησης.

Το μέτριο ξεκίνημα της Apple

Οι αρχικές φιλοδοξίες της Apple ήταν μέτριες. Ο Wozniak ξεκίνησε να δουλεύει πάνω στον Apple-1 ως χόμπι με την υψηλότερη προσδοκία του να είναι η παρουσίαση του δημιουργήματός του στους συμμαθητές του στο Homebrew Computer Club της περιοχής του.

apple 1 υπολογιστής

“Έφτιαξα αυτόν τον υπολογιστή για να αποδείξω στους ανθρώπους στο Homebrew πως είναι εφικτό να δημιουργήσεις έναν αρκετά οικονομικό υπολογιστή χρησιμοποιώντας μόνο λίγα chips,” γράφει ο Wozniak στην αυτοβιογραφία του “iWoz: Computer Geek to Cult Icon: How I Invented the Personal Computer, Co-Founded Apple, and Had Fun Doing It.”

Διαβάστε επίσης: 5 εκπληκτικές εφαρμογές για Mac - Μάρτιος

Ο Jobs έπεισε τον Woz πως θα μπορούσαν να έχουν ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία αναπτύσσοντας και πουλώντας τον Apple-1 από το να πουλούσαν τα σχέδιά του. Αυτό οδήγησε τους Jobs, Wozniak και τον πιο μεγάλο Wayne, τον οποίο ο Jobs συνάντησε στην εταιρεία ανάπτυξης video game και computer Atari, να συνεργαστούν παρέα στη δημιουργία της εταιρείας.

steve jobs iphone παρουσιαση

Ο Jobs και ο Wozniak ήταν οι κύριοι οδηγοί πίσω από την Apple. Καθένας από τους δύο έλαβε από 45% του συνολικού ποσοστού με τον Wayne να αρκείται στο υπόλοιπο 10%.

Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες από την ίδρυση της εταιρείας, ο Wayne εγκαταλείπει την εταιρεία εξαργυρώνοντας τις μετοχές του για $800. Τελικά, έλαβε το επιπλέον ποσό των $1.500 για να κλείσει τη συμφωνία οριστικά.

Το Apple II είναι μία ανακάλυψη

apple II υπολογιστής

Από τις αρχές του 1977, η Apple ήταν έτοιμη να κυκλοφορήσει τη νέα της ανακάλυψη που άκουγε στο όνομα Apple II. Σε αυτό το σημείο, η εταιρεία κατάφερε να συγκεντρώσει τη δική της χρηματοδότηση μέσω επιχειρηματικών κεφαλαίων, κάτι της επέτρεψε να επεκταθεί πέρα από τα μικρά, στενά και ταπεινά όριά της. Το 1980, Jobs και Wozniak έγιναν στιγμιαία εκατομμυριούχοι.

Διαβάστε επίσης: Όταν ο Bill Gates παραδέχτηκε ότι ο Mac είναι το μέλλον των υπολογιστών

Σήμερα, όλοι γνωρίζουμε την Apple. Προσφέρει καινοτομία και ποιοτικά προϊόντα τη στιγμή που κάποια χρόνια πριν βρέθηκε ένα βήμα πριν την καταστροφή και τη χρεοκοπία. Η συνεχής ανάπτυξη της Apple δεν την κάνει να απέχει πολύ από το να γίνει η πρώτη ή η δεύτερη εταιρεία στον πλανήτη αξίας ενός τρισεκατομμυρίου. Οι κακές στιγμές αποτελούν παρελθόν και φαίνεται πως οι καιροί έχουν αλλάξει εντελώς!