Νέα εργαλεία από την Apple τον Μάιο για επεξεργασία των δεδομένων iCloud και Apple ID

Νέα εργαλεία από την Apple τον Μάιο για επεξεργασία των δεδομένων iCloud και Apple ID
ired.gr

Ακολουθώντας διάφορες άλλες παρόμοιες ειδήσεις που θέλουν την Apple να συμμορφώνεται με το νέο ευρωπαϊκό κανονισμό για την προστασία των δεδομένων, η εταιρεία σήμερα περιγράφει τα εργαλεία τα οποία θα βοηθήσουν τους δημιουργούς να διαχειριστούν τα δεδομένα των χρηστών που είναι αποθηκευμένα στο iCloud.

Αρχίζοντας από σήμερα, η Apple θα εφοδιάσει με τα ειδικά εργαλεία τους δημιουργούς με σκοπό να επιτρέπεται στους χρήστες να εξάγουν και στη συνέχεια να διαγράφουν τα δεδομένα που βρίσκονται στο iCloud. Αυτό θα γίνει από τη μητρική εφαρμογή καθώς και από Web APIs.

icloud δεδομένα

“Όταν ένας χρήστης ζητά ένα αντίγραφο των δεδομένων του που σχετίζονται με το Apple ID, αυτό περιέχει μόνο τα δεδομένα που έχει η Apple, όπως έγγραφα στο iCloud Drive. Τα δεδομένα που αποθηκεύονται σε CloudKit container τρίτων δεν περιλαμβάνονται σε καμία εξαγωγή που προσφέρει η Apple.  Οι δημιουργοί θα πρέπει να αναφέρουν τη δική τους μέθοδο στους χρήστες που θέλουν αντίγραφο των δεδομένων που είναι αποθηκευμένα σε κάποιο CloudKit container.”

Διαβάστε επίσης: Κυκλοφόρησε το iOS 11.3 για iPhone - iPad και το macOS High Sierra 10.13.4

Η Apple θα δώσει επίσης στους δημιουργούς εργαλεία για περιορισμό των δεδομένων. Αυτό σημαίνει πως όταν ένας χρήστης απενεργοποιήσει για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα το Apple ID του, δε θα υπάρχει η δυνατότητα αποστολής νέων δεδομένων στο iCloud και ο λογαριασμός του χρήστη θα κλειδώνεται.

icloud σύνδεση

“Για να επιτραπεί στους χρήστες να περιορίσουν τον λογαριασμό τους στην εφαρμογή σας, χρησιμοποιήστε το περιοριστικό API που δίνεται από το CloudKit Web Services ώστε να περιορίσετε προσωρινά ένα συγκεκριμένο CloudKit container. Αν ένας χρήστης περιορίσει προσωρινά ένα συγκεκριμένο container, τα υπάρχοντα CloudKit APIs θα εμφανίζουν σφάλματα τα οποία θα πρέπει να χειριστείτε.”

Τη στιγμή που αυτά τα εργαλεία θα αφορούν την Ευρώπη, θα αποδειχθούν αρκετά βοηθητικά και χρήσιμα σε πολλούς χρήστες ανά τον πλανήτη, ιδιαίτερα μετά το σκάνδαλο του Facebook και τη διαρροή των προσωπικών στοιχείων των χρηστών στην Cambridge Analytica.   

Μερικές επισημάνσεις

Να σημειώσουμε πως η  Apple θα εισάγει ένα ενημερωμένο website που θα επιτρέπει στους χρήστες να χειρίζονται το Apple ID τους και εκεί θα ενσωματώσει τα νέα εργαλεία.

οθόνη απορρήτου ios 11.3

Τα δεδομένα που θα μπορεί κάποιος χρήστης να κατεβάσει αφορούν τις επαφές, τις φωτογραφίες, τις μουσικές προτιμήσεις, τις πληροφορίες ημερολογίου και πολλά άλλα.

Από το site αυτό οι χρήστες θα μπορούν να απενεργοποιήσουν το Apple ID προσωρινά ή να το διαγράψουν μόνιμα.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει τρόπος για λήψη των δεδομένων η τη διαγραφή του λογαριασμού χωρίς να υπάρξει επικοινωνία με την Apple.

facebook σκάνδαλο

Ανακεφαλαιώνοντας

Η Apple θα κυκλοφορήσει τον Μάιο αυτά τα νέα εργαλεία για να ακολουθήσει τον Ευρωπαϊκό Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR). Προχθές το απόγευμα η Apple κυκλοφόρησε το iOS 11.3 με το οποίο εισήγαγε και την οθόνη απορρήτου για να γνωστοποιεί στους χρήστες τη χρήση των δεδομένων τους από εφαρμογές της εταιρείας.

Διαβάστε επίσης: Τα περισσότερα νέα android smartphones είναι κλώνοι του iPhone X. Υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε την εγκοπή;

Ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός ήταν κάτι που έλειπε. Κάτι τέτοιο μάλλον θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και αρκετά χρόνια. Το σκάνδαλο με το Facebook αν και κάτι που δεν έπρεπε να γίνει, λειτούργησε εν μέρει θετικά αφού πυροδότησε αντιδράσεις οι οποίες οδήγησαν στη λήψη αυστηρότερων μέτρων για την προστασία των χρηστών, καθώς και στην πρόληψη νέων αντίστοιχων περιστατικών.