Το Facebook έχει συλλέξει το ιστορικό κλήσεων και τα SMS των συσκευών Android

Το Facebook έχει συλλέξει το ιστορικό κλήσεων και τα SMS των συσκευών Android
ired.gr

Το Facebook έχει συλλέξει τα δεδομένα κλήσεων και SMS των Android συσκευών για χρόνια. Πολλοί χρήστες του Twitter επισήμαναν πως όταν κατέβασαν το zip αρχείο με τα δεδομένα τους από το Facebook (δείτε εδώ το σχετικό άρθρο), είδαν ότι εκεί περιέχονταν και το ιστορικό κλήσεων πολλών χρόνων. Ένας μεγάλος αριθμός των χρηστών του Facebook τρόμαξαν, μετά το σκάνδαλο με την Campridge Analytica και τη διαρροή στοιχείων.

Facebook android play store

Τα ευρήματα των χρηστών

“Το αρχείο zip που κατέβασα από το Facebook περιέχει κάθε μία κλήση που είχα κάνει από τη συσκευή μου, καθώς και τα μηνύματα του τελευταίου χρόνου”, λέει ο χρήστης του Twitter Mat Johnson. Ένας άλλος χρήστης, ο Dylan McKay, αναφέρει πως “με κάποιο τρόπο περιέχονταν όλο το ιστορικό κλήσεων με τη μητέρα της συντρόφου μου”. Άλλοι χρήστες βρήκαν το ιστορικό κλήσεων με κοντινές επαφές τους, όπως για παράδειγμα αυτές που αφορούν οικογενειακά πρόσωπα.

Διαβάστε επίσης: Νέα εντυπωσιακή διαφήμιση από την Apple για το Face ID και το Apple Pay με την ονομασία Fly Market

αίτημα για επαφές facebook

Το Ars Technica αναφέρει πως το Facebook έχει ζητήσει πρόσβαση στις επαφές, στα SMS και στο ιστορικό κλήσεων με σκοπό να βελτιώσει τον αλγόριθμο που είναι υπεύθυνος για τις προτάσεις μελλοντικών φίλων καθώς και για να ξεχωρίζει το πότε πρόκειται για προσωπικές φιλίες και πότε για επαγγελματικές. Το Facebook φαίνεται να συλλέγει τα δεδομένα μέσα από την εφαρμογή του Messenger, η οποία πολλές φορές αντικαθιστά την εφαρμογή των μηνυμάτων, πάντα με τη συγκατάθεση των χρηστών.

Το μερίδιο ευθύνης της Google

facebook εφαρμογή android

Τη στιγμή που όλα είναι τόσο ξεκάθαρα, το Ars Technika σπεύδει να επισημάνει πως η τακτική του Facebook η οποία έχει λάβει χώρα εδώ και χρόνια, έγινε επειδή τα δικαιώματα που έδινε το Android δεν ήταν τόσο αυστηρά. Η Google άλλαξε τα δικαιώματα του Android για να τα κάνει πιο ξεκάθαρα αν και οι δημιουργοί δεν έλαβαν υπόψιν τους αυτές τις αλλαγές και συνέχισαν να έχουν πρόσβαση στο ιστορικό κλήσεων και στα SMS μέχρι να απορρίψει η Google το παλιό Android API τον περασμένο Οκτώβριο.

Τι απάντησε το Facebook;

facebook messenger

Το Facebook πήρε θέση για τα ευρήματα των χρηστών λέγοντας ότι είναι φυσιολογικό για τις εφαρμογές να έχουν πρόσβαση στο ιστορικό κλήσεων όταν οι επαφές “ανεβαίνουν” σε εφαρμογές κοινωνικών δικτύων. Έτσι οι χρηστές μπορούν πιο εύκολα να βρουν τα άτομα με τα οποία θέλουν να επικοινωνήσουν.

Ασφαλές το iOS

facebook εφαρμογή iOS

Από την άλλη στο iOS δεν έχει παρατηρηθεί αυτό το φαινόμενο. Τη στιγμή που η Apple επιτρέπει σε συγκεκριμένες εφαρμογές να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα με αρκετούς περιορισμούς για να μπλοκάρουν τις spam κλήσεις και τα μηνύματα κειμένου, παράλληλα αυτές οι εφαρμογές ενεργοποιούνται με έναν τρόπο παρόμοιο με αυτόν της ενεργοποίησης των πληκτρολογίων τρίτων κατασκευαστών. Η πλειοψηφία των εφαρμογών για το iOS δεν έχουν πρόσβαση σε δεδομένα κλήσεων ή SMS, με την εφαρμογή του Facebook να μην έχει τη δυνατότητα να συλλέξει τα στοιχεία αυτά από ένα iPhone.

Υπάρχουν και άλλα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν

Το Facebook θα πρέπει να απαντήσει και σε μερικές ακόμα ερωτήσεις. Αυτές αφορούν το πότε ξεκίνησε η συλλογή των δεδομένων και το κατά πόσο οι χρήστες ενημερώνονταν σωστά από την εταιρεία όταν τους ζητούνταν να συμφωνήσουν στην πρόσβαση σε κλήσεις και σε SMS είτε μέσα από το ίδιο το Android, είτε μετά από πρόταση του ίδιου του Facebook μέσα από την εφαρμογή.

Facebook iOS

Σε μία δημοσίευση χθες το Facebook εξήγησε το πώς δουλεύει η συλλογή στοιχείων επισημαίνοντας πως δεν έγινε αυθαίρετα, αλλά κατόπιν συναίνεσης των χρηστών. Αυτό όμως που δεν επισημάνθηκε είναι το πού χρειάζονται τα δεδομένα, καθώς και το ποια είναι η χρήση τους.

Διαβάστε επίσης: Οδηγός: Πώς μπορούμε να διαγράψουμε οριστικά (όχι απενεργοποιήσουμε) το προφίλ μας στο Facebook;

Οι αποκαλύψεις σχετικά με τη συλλογή στοιχείων, ήρθαν μέσα στην εβδομάδα όπου “έσκασε” το σκάνδαλο που αφορούσε τη συνεργασία του Facebook με την Cambridge Analytica, η οποία είχε πρόσβαση σε προσωπικά στοιχεία 50 εκατομμυρίων χρηστών.