Αναφορά εξετάζει το πώς η αστυνομία ξεκλειδώνει το iPhone των νεκρών ανθρώπων μέσω του Touch και Face ID

Αναφορά εξετάζει το πώς η αστυνομία ξεκλειδώνει το iPhone των νεκρών ανθρώπων μέσω του Touch και Face ID
ired.gr

Μία αναφορά του Forbes έρχεται να καλύψει ένα αρκετά ενδιαφέρον ζήτημα και να δώσει απαντήσεις σε ένα αρκετά εύλογο ερώτημα αρκετών. Το ερώτημα έχει να κάνει με το πώς καταφέρνει η αστυνομία να ξεκλειδώσει μία συσκευή iPhone μέσω του Touch ID, όταν ο ιδιοκτήτης της είναι νεκρός. Η αναφορά περιλαμβάνει ανέκδοτα στοιχεία από αρκετές πηγές νομικής φύσεως, καθώς και μέσα από το FBI, τα οποία προσδίδουν ένα ιδιαίτερο χρώμα στην πρακτική που ακολουθείται στη χρήση του δακτυλικού αποτυπώματος του νεκρού δράστη για το Touch ID.

Touch ID iPhone

Τι δήλωσε ένας ιατροδικαστής του FBI

Μιλώντας στο Forbes, ο ιατροδικαστής του FBI Bob Moledor, εξήγησε πως ένα συχνό πρόβλημα για τους πράκτορες είναι να πάρουν τις απαραίτητες πληροφορίες από το iPhone ενός υπόπτου, πριν προλάβει η συσκευή να ζητήσει κωδικό. Ακριβώς αυτή ήταν η υπόθεση όταν το FBI προσπάθησε να αποκτήσει πρόσβαση στο iPhone του Abdul Razak Ali Artan το 2016:

“Δυστυχώς για το FBI, το δακτυλικό αποτύπωμα του άψυχου δράστη, δεν ξεκλείδωσε τη συσκευή (επρόκειτο για ένα iPhone 5, με τον Moledor μάλλον να μπερδεύεται δεδομένου ότι το Touch ID εισήχθη με το iPhone 5S).

Διαβάστε επίσης: Γιατί η Apple αρχίζει να κυριαρχεί όλο και περισσότερο στο mobile gaming;

Στις ώρες που μεσολάβησαν μεταξύ του θανάτου και των προσπαθειών για ξεκλείδωμα, κατά τις οποίες οι πράκτορες θα πρέπει να κάνουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να ζητήσουν πρόσβαση στη συσκευή, το iPhone είχε πέσει σε ύπνο, οπότε όταν ενεργοποιήθηκε εκ νέου ζητούσε τον κωδικό”, αναφέρει ο Moledor.

Δακτυλικό αποτύπωμα iPhone

Νόμιμη ή όχι η τεχνική παραβίασης;

Η αναφορά ωστόσο συνεχίζει λέγοντας πως πολλές άλλες περιπτώσεις έχουν στεφθεί με επιτυχία, με τις αρχές να έχουν τελικά αποκτήσει πρόσβαση στο iPhone νεκρών δραστών μέσα από το Touch ID. Επικαλούμενη πηγές από τις έρευνες της τοπικής και ομοσπονδιακής αστυνομίας σε Ν. Υόρκη και Οχάιο, η αναφορά επισημαίνει πως είναι σχετικά συνηθισμένα τα δακτυλικά αποτυπώματα του αποθανόντος που πρέπει να πιεσθούν στον σαρωτή του iPhone της Apple.

Σε κάποιες περιπτώσεις, οι αρχές εξετάζουν για πληροφορίες σχετικά με τον δράστη, στο τηλέφωνο του θύματος. Για παράδειγμα, σε μία υπόθεση με διακίνηση ναρκωτικών, το τηλέφωνο του θύματος θα μπορούσε να περιέχει πληροφορίες που θα οδηγούσαν απευθείας στον έμπορο.

Η νομιμότητα της τεχνικής παραβίασης των συσκευών των νεκρών δραστών-θυμάτων, δεν είναι ξεκάθαρη, τη στιγμή που οι αρχές επιμένουν πως δε χρειάζονται κάποιο ένταλμα για να προβούν στην παραβίαση της συσκευής του θύματος.

Touch ID λογότυπο

“Είναι εντελώς νόμιμο για την αστυνομία να χρησιμοποιεί αυτή την τεχνική, ακόμα και αν υπάρχουν κάποιοι ηθικοί φραγμοί που πρέπει να σκεφτούμε.”

Η Marina Medvin, ιδιοκτήτρια της Medvin Law, είπε πως από τη στιγμή που ένα άτομο είναι νεκρό, δεν υπάρχει πλέον το απόρρητο στο σώμα του.

“Δε χρειαζόμαστε ένταλμα για να ψάξουμε το τηλέφωνο ενός θύματος, εκτός αν αυτό είναι κοινόχρηστο”, αναφέρει ο ντετέκτιβ ανθρωποκτονιών Robert Cutshall, ο οποίος δούλεψε στην υπόθεση του Artan.

Touch ID και Face ID

Face ID και ασφάλεια

Σχετικά με το Face ID, ο ερευνητής ασφαλείας της Cloudfare Mark Rogers, εξήγησε πως η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου μπορεί να ξεγελαστεί απλά χρησιμοποιώντας φωτογραφίες ανοιχτών ματιών. Τη στιγμή που ο Rogers δεν είναι ο πρώτος που έχει αυτή την άποψη, η Apple εξακολουθεί να λέει πως το Face ID είναι πιο ασφαλές από το Touch ID.

Ο Rogers προσθέτει πως το Face ID το μόνο που χρειάζεται είναι να δει ένα ανοιχτό μάτι για να ξεκλειδώσει.

Διαβάστε επίσης: Οδηγός: Πώς μπορούμε να κρύψουμε το περιεχόμενο των ειδοποιήσεων στην οθόνη του iPhone;

Βέβαια, ο Rogers ανέφερε πως μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κάποια υπόθεση στην οποία να ξεκλειδώθηκε το iPhone κάποιου ανθρώπου μέσω Face ID.