Χρειάζεται το iPhone έναν αισθητήρα παρακολούθησης της αρτηριακής πίεσης σαν αυτόν του Galaxy S9;

Χρειάζεται το iPhone έναν αισθητήρα παρακολούθησης της αρτηριακής πίεσης σαν αυτόν του Galaxy S9;
ired.gr

Το Samsung Galaxy S9, το οποίο ανακοινώθηκε μόλις πριν λίγες μέρες από την Samsung, ενσωματώνει και έναν αισθητήρα παρακολούθησης και ανίχνευσης της αρτηριακής πίεσης. Ο συγκεκριμένος αισθητήρας μπορεί να προσδιορίσει και τους καρδιακούς παλμούς. Από την άλλη, το αντίπαλο δέος της Νοτιοκορεάτικης εταιρείας, η Apple, δεν έχει προβεί σε μία τέτοια κίνηση στο iPhone. Μήπως όμως ήρθε η στιγμή να το κάνει;

Προηγουμένως, οι συσκευές της Samsung μπορούσαν να μετρήσουν μόνο τους καρδιακούς παλμούς, κάτι που δεν είναι πραγματικά χρήσιμο, για να δικαιολογήσει την προσθήκη του αισθητήρα.

Galaxy S9 iPhone x

Αυτό όμως πλέον έχει αλλάξει, αφού η νέα υλοποίηση της Samsung μπορεί να ανιχνεύσει και την πίεση του αίματος. Μη ξεχνάμε πως η υψηλή πίεση στο αίμα αποτελεί τον βασικό παράγοντα πρόκλησης εγκεφαλικού, εμφράγματος και άλλων σοβαρών προβλημάτων που αφορούν την υγεία μας.

Διαβάστε επίσης: Ο πρώτος θάνατος πεζού από όχημα αυτόνομης οδήγησης είναι γεγονός

Η Apple από τη μεριά της δεν προσθέτει απλά νέα χαρακτηριστικά στις συσκευές της χωρίς να είναι σίγουρη γι’ αυτό που πάει να κάνει. Δεν θα ενσωματώσει για παράδειγμα μία μπανιέρα πάνω σε ένα ποδήλατο, για να πει απλά ότι κατάφερε να το κάνει. Αυτός είναι μάλλον και ο λόγος που αποφεύγει να ενσωματώσει έναν αισθητήρα παρακολούθησης των καρδιακών παλμών στο iPhone και συγκεκριμένα στην τελευταία γενιά του. Αυτός ο τύπος αισθητήρα δε φαίνεται να αποδεικνύεται τόσο χρήσιμος σε ένα smartphone.

Οι πρωτοβουλίες της Apple σχετικά με την υγεία

Ωστόσο, η Apple έχει τη δική της υγειο-κεντρική συσκευή, που δεν είναι άλλη από το Apple Watch. Το framework του HealthKit της εταιρείας, φέρνει ισχυρή λειτουργικότητα σε μία όλο και αυξανόμενη γκάμα από αξεσουάρ υγείας και γυμναστικής. HealthKit και ResearchKit, η πλατφόρμα της Apple για τις ιατρικές της έρευνες, αποδεικνύουν το ενδιαφέρον της εταιρείας για τον τομέα της υγείας.

Apple Watch

Σε αυτή την περίπτωση, η Samsung έκανε ένα γρήγορο sprint μπροστά από την Apple, με το νέο Galaxy S9. Ο οπτικός αισθητήρας του αντιπάλου του iPhone X, δεν ανιχνεύει μόνο τους καρδιακούς παλμούς. Μπορεί επίσης να ανιχνεύσει την αρτηριακή πίεση, “διαβάζοντας” μόνο το δάκτυλο, χωρίς να χρειάζεται κάποιο ειδικό περιβραχιόνιο.

Ομολογουμένως, το χαρακτηριστικό αυτό ήδη δοκιμάζεται ως ένα κομμάτι του κοινού προγράμματος μεταξύ της Samsung και του University of California, San Francisco. Οι πρώτες αναφορές πάντως δείχνουν πως τα αποτελέσματα των μετρήσεων της πίεσης του αίματος από τον αισθητήρα του S9, είναι λίγο διαφορετικά από αυτά του παραδοσιακού βραχίονα χειρός. 

Αισθητήρας αρτηριακής πίεσης galaxy s9

Το iPhone χρειάζεται αισθητήρα για την ανίχνευση της πίεσης του αίματος

Η Apple έχει σχολιαστεί αρνητικά όποτε υιοθέτησε κάποιο χαρακτηριστικό το οποίο αντίπαλες συσκευές το έφεραν ήδη για χρόνια. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η ασύρματη φόρτιση για τα iPhone 8, iPhone 8 Plus και iPhone X. Όπως φαίνεται όμως, ο CEO της Apple, Tim Cook, δε δείχνει να ασχολείται και ιδιαίτερα.

iPhone X

Εδώ που τα λέμε πάντως, ένας αισθητήρας για την ανίχνευση της αρτηριακής πίεσης πάνω στο iPhone, θα μπορούσε να αποδειχτεί σωτήριος. Όπως είπαμε και πιο πάνω, η Apple έχει το Apple Watch το οποίο αδιαμφισβήτητα είναι μία κορυφαία και επιτυχημένη συσκευή. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για την Apple, ώστε να αποφεύγει την ενσωμάτωση ενός τέτοιου αισθητήρα στο iPhone.

Αν κάποιος με άλλα λόγια θέλει να παρακολουθεί διαρκώς την καρδιά του, θα πρέπει να δώσει ένα σεβαστό ποσό για την απόκτηση του Apple Watch ή ενός άλλου αντίστοιχου αξεσουάρ. Κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό από όλους. Πολλοί θα πουν (και με το δίκιο τους κατά μία έννοια) πως από τη στιγμή που δίνουν τόσα χρήματα για την απόκτηση ενός smartphone, είναι “κρίμα” να μην έχει μία τέτοια δυνατότητα.

Galaxy s9 Samsung

Κλείνοντας, θα θέλαμε να πούμε πως ο αισθητήρας του Galaxy S9 δεν είναι απόλυτα ακριβής. Δε γνωρίζουμε τα πλάνα της Apple για το μέλλον. Αυτό που ξέρουμε όμως είναι πως όταν εισάγει μια νέα τεχνολογία, έχει φροντίσει να την έχει αναπτύξει σε ένα τέτοιο επίπεδο που θα είναι αρκετά ακριβής και αξιόπιστη, σε αυτό που καλείται να κάνει.

Διαβάστε επίσης: Οι κατασκευαστές Android συσκευών θα ακολουθήσουν το Face ID της Apple σε τουλάχιστον δύο χρόνια

Το iPhone λοιπόν, χρειάζεται έναν αισθητήρα ανίχνευσης της πίεσης του αίματος, απλά η Apple είτε δε θέλει να τον ενσωματώσει στο smartphone της, είτε “η συνταγή” δεν είναι ακόμα έτοιμη!