Οι κατασκευαστές Android συσκευών θα ακολουθήσουν το Face ID της Apple σε τουλάχιστον δύο χρόνια

Οι κατασκευαστές Android συσκευών θα ακολουθήσουν το Face ID της Apple σε τουλάχιστον δύο χρόνια
ired.gr

Οι ελλείψεις εξαρτημάτων σημαίνουν πως οι κατασκευαστές Android συσκευών θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για να καταφέρουν να ακολουθήσουν το Face ID του iPhone X, σύμφωνα με τους προμηθευτές των εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή της 3D κάμερας της επετειακής συσκευής της Apple.

Αυτό συμβαίνει λόγω της έρευνας και της εξέλιξης που έχει επιτύχει η Apple αφενός και αφετέρου λόγω του αυστηρού ελέγχου στον οποίο έχει υποβάλει την αλυσίδα εφοδιασμού της.

Face id iPhone x

Η αναφορά του Reuters αναφέρει χαρακτηριστικά την άποψη τριών μεγάλων κατασκευαστών εξαρτημάτων.

“Σύμφωνα με τους κατασκευαστές εξαρτημάτων Viavi Solutions Inc., Finisar Corp και Ams AG, η αυξημένη συμφόρηση στα βασικά κομμάτια από την Apple, σημαίνει πως αφήνει πίσω της οποιονδήποτε άλλο θέλει να υιοθετήσει την 3D τεχνολογία, απογοητεύοντας όσους περίμεναν κάτι τέτοιο άμεσα.

Διαβάστε επίσης: Οδηγός: Πώς μπορούμε να δούμε στοιχεία της εγγύησης των συσκευών μας μέσα από τη σελίδα της Apple ;

Αυτό σημαίνει πως η Samsung, η Huawei, η Xiaomi και διάφοροι άλλοι, θα μπορούσαν να είναι συνολικά σχεδόν δύο χρόνια πίσω από την Apple, η οποία παρουσίασε το Face ID όταν ανακοίνωσε την επετειακή συσκευή iPhone X, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Apple, Xiaomi και Huawei αρνήθηκαν να σχολιάσουν κάτι από τα παραπάνω, όπως έκανε και η Samsung, της οποίας οι συσκευές χρησιμοποιούν απλώς την κάμερα για την αναγνώριση προσώπου.”

αναγνώριση προσώπου samsung

Η έξυπνη συμφωνία μεταξύ Apple - Finisar

Στην πλευρά της εφοδιαστικής αλυσίδας, διαβάζουμε πως η Apple έκανε συμφωνία της τάξεως των $390 εκατομμυρίων με τη Finisar σχετικά με το VCSEL laser, ένα βασικό εξάρτημα της 3D κάμερας του iPhone X.

“Ο κατασκευαστής του iPhone (Apple) τον Δεκέμβριο έκανε μία συμφωνία στα $390 εκατομμύρια, με σκοπό να προστατεύσει τα αποθέματα της κατασκευάστριας εταιρείας (Finisar) των VCSEL lasers. Όπως είπαν διάφοροι αναλυτές, η Apple εφοδιαζόταν κατά κανόνα τα VCSEL lasers από την Lumentum, μία εταιρεία με βάση της την Καλιφόρνια, αλλά η αυξημένη παραγωγή του iPhone X ώθησε την Apple στη συμφωνία με τη Finisar.”

iPhone X συσκευή

Αρχικά αρκετοί θεώρησαν ότι αυτή η κίνηση αποτελεί απλά μία επένδυση. Στη συνέχεια αποδείχτηκε πως η Apple προ-πλήρωσε για τις αναμενόμενες παραγγελίες, κλειδώνοντας ουσιαστικά όλο το αποθέματα για την ίδια. Αυτό ουσιαστικά αποτέλεσε μία κίνηση αιφνιδιασμού, αφού κανένας ανταγωνιστής δε θα μπορεί να αγοράσει VCSEL lasers για τη χρήση τους στην αναγνώριση προσώπου.

Ίδια είναι η θέση ενός άλλου προμηθευτή, της Viavi.

Face ID αναγνώριση προσώπου iPhone X

“Πρόκειται να τους πάρει αρκετό χρόνο, για τους πελάτες μας που κατασκευάζουν Android συσκευές, ώστε να καταφέρουν να ασφαλίσουν τα αποθέματα σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού”, αναφέρει ο Bill Ong, ανώτερος διευθυντής των σχέσεων με τους επενδυτές της Viavi, η οποία είναι ο μόνος βασικός προμηθευτής οπτικών φίλτρων που χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν στην 3D ανίχνευση.

Άλλοι προμηθευτές VCSEL αναδύονται το τελευταίο διάστημα, αλλά τα αποθέματά τους είναι αρκετά μικρά και θα είναι διαθέσιμα για ορισμένες εταιρείες, με τη μαζική παραγωγή να μην είναι διαθέσιμη πριν το 2019.

Η προσέγγιση της Gartner

Η Gartner, η οποία προέβλεψε πως μέχρι το 2021 το 40% των smartphones θα έχουν 3D κάμερα για την αναγνώριση προσώπου, ανέφερε πως η κυριαρχία της Apple στην αλυσίδα εφοδιασμού είναι το κλειδί της δύναμής της.

iPhone X truedepth κάμερα

“Η Apple ανέκαθεν ήταν πολύ προσηλωμένη στην αλυσίδα εφοδιασμού της”, λέει ο αναλυτής της Gartner, Jon Erensen. “Όταν φέρνει τέτοιες νέες τεχνολογίες και τις ενσωματώνει στις συσκευές της, αυτός είναι ένας τρόπος με τον οποίο η Apple μπορεί να γίνει ιδιαίτερα απειλητική, διαφοροποιούμενη και παίρνοντας την ίδια στιγμή το πλεονέκτημα της θέσης που έχει στην αγορά”.

Διαβάστε επίσης: Οδηγός: Πώς μετατρέπουμε μία παρουσίαση Keynote σε PowerPoint στο iPhone - iPad ;

Τι πέτυχε η Apple;

Με αυτή της την κίνηση η Apple τι κατάφερε; Κατάφερε να εισάγει μία νέα τεχνολογία και την ίδια στιγμή δέσμευσε τους πόρους αποκλειστικά για την ίδια, κλείνοντας την πόρτα στον ανταγωνισμό για τουλάχιστον δύο χρόνια. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα σε βάθος πλέον τριετίας να έχει τελειοποιήσει την 3D αναγνώριση προσώπου, όταν οι υπόλοιποι κατασκευαστές θα έχουν κάνει μόλις τα πρώτα τους βήματα.