Ο πρώτος θάνατος πεζού από όχημα αυτόνομης οδήγησης είναι γεγονός

Ο πρώτος θάνατος πεζού από όχημα αυτόνομης οδήγησης είναι γεγονός
ired.gr

Ένα όχημα αυτόνομης οδήγησης που είναι σε φάση δοκιμών και ανήκει στην Uber, χτύπησε και σκότωσε μία γυναίκα στο Tempe της Arizona, το βράδυ της Κυριακής. Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο πεζού από ένα όχημα αυτόνομης οδήγησης, σύμφωνα με τους The New York Times.

Περιγραφή του ατυχήματος

Το όχημα της Uber κινούνταν με ενεργή τη λειτουργία της αυτόνομης οδήγησης. Πίσω από το τιμόνι βρισκόταν ένας άνθρωπος για να έχει την επίβλεψη του οχήματος, αλλά όπως επιβεβαίωσε και η αστυνομία, η πεζή επιχείρησε να διασχίσει τον δρόμο από ένα σημείο όπου δεν υπήρχε διάβαση πεζών. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία σχετικά με το ατύχημα.

uber όχημα αυτόνομης οδήγησης

Η Uber συνεργάζεται με την αστυνομία του Tempe ενώ την ίδια στιγμή έχει αναβάλλει όλες τις δοκιμές αυτόνομων οχημάτων της σε Tempe, Pittsburgh, San Fransisco και Toronto. Τα οχήματα αυτόνομης οδήγησης της Uber έχουν εμπλακεί σε συγκρούσεις στο παρελθόν (τα αυτοκίνητα ήταν διαφόρων εταιρειών όπως της Tesla), αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που θρηνούμε θύματα και ειδικά έναν πεζό.

Πιθανοί περιορισμοί και για άλλες εταιρείες

Το περιστατικό αυτό θα επηρεάσει κατά πάσα πιθανότητα και άλλες εταιρείες που κάνουν τις δικές τους δοκιμές σχετικά με την αυτόνομη οδήγηση. Μία από αυτές είναι και η Apple, οπότε εν τέλει περιμένουμε αυστηρότερους κανονισμούς και πιο “σφιχτή” νομοθεσία.

Διαβάστε επίσης: Η Google πιστεύει πως το Android είναι το ίδιο ή και πιο ασφαλές από το iOS

Η Apple έχει δοκιμάσει το δικό της όχημα αυτόνομης οδήγησης στους δημόσιους δρόμους της Καλιφόρνια, κοντά στα κεντρικά της γραφεία στο Cupertino. Τα οχήματα της Apple, που περιλαμβάνουν μία σειρά από Lexus RX450h SUV, εξοπλίστηκαν με αισθητήρες και κάμερες, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί η εμπλοκή τους σε κάποιο ατύχημα.

Apple όχημα αυτόνομης οδήγησης

Μέχρι σήμερα, τα περισσότερα οχήματα αυτόνομης οδήγησης στην Καλιφόρνια και στην Αριζόνα, έχουν χρησιμοποιήσει οδηγούς ασφαλείας πίσω από το τιμόνι τους, ώστε σε περίπτωση ανάγκης ένα πραγματικό πρόσωπο να πάρει τον έλεγχο του οχήματος. Η Καλιφόρνια, υιοθέτησε αυτό το μέτρο τον Φεβρουάριο.

Αρχίζοντας στις 2 Απριλίου, οι εταιρείες στην Καλιφόρνια που δοκιμάζουν οχήματα αυτόνομης οδήγησης, θα μπορούν να αναπτύξουν αυτοκίνητα τα οποία δεν θα έχουν κάποιον άνθρωπο πίσω από το τιμόνι τους. Η Arizona ήδη επιτρέπει την εντελώς αυτόνομη οδήγηση, με τη Waymo να έχει ήδη δοκιμάσει τα δικά της minivans από τον Νοέμβριο.

Waymo όχημα αυτόνομης οδήγησης

Τι δήλωσε επίσημα η αστυνομία;

Η αρχηγός της αστυνομίας του Tempe, Sylvia Moir, ανέφερε πως το ατύχημα που συνέβη δεν οφείλεται σε κάποιο σφάλμα από την Uber.

“Είναι ξεκάθαρο πως θα ήταν δύσκολο να αποφευχθεί η σύγκρουση ακόμα και αν οδηγούσε ένας κανονικός άνθρωπος, δεδομένου ότι η πεζή εμφανίστηκε στον δρόμο ξαφνικά μέσα από τις σκιές”, ανέφερε. Επισήμανε επίσης πως το όχημα της Uber δεν έκανε καμία προσπάθεια για να σταματήσει (φρενάρει).

Διαβάστε επίσης: Η Apple εργάζεται με απόλυτη μυστικότητα στην κατασκευή MicroLED οθονών για το Apple Watch

Η Moir ωστόσο δεν αποκλείει το γεγονός πως μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο στον οδηγό που βρισκόταν πίσω από το τιμόνι του οχήματος της Uber. Η απόφαση θα παρθεί μετά από τα πορίσματα της έρευνας της αστυνομίας σε συνεργασία με άλλους φορείς.