Επισκευή βρεγμένου laptop: τι πρέπει να κάνετε

Επισκευή βρεγμένου laptop: τι πρέπει να κάνετε
ired.gr

Όπως είναι φυσικό, ο φορητός μας υπολογιστής μας ακολουθεί παντού μέσα στο σπίτι. Στον καναπέ, στο τραπεζάκι του σαλονιού, στο κρεβάτι, στην κουζίνα. Είναι πολύ βολικό το laptop, σύμφωνοι. Όμως, η τόση άνεση κρύβει και κινδύνους. Όπως για παράδειγμα, να μας πέσει νερό, τσάι, καφές ή ποτό πάνω στον υπολογιστή. Είναι τρομακτικό θέαμα, όντως, και τα κλάσματα του δευτερολέπτου, όπου παρακολουθούμε αβοήθητοι τη ζημιά να γίνεται, μοιάζουν να παγώνουν στο μυαλό μας. Ωστόσο, τα πράγματα δεν χρειάζεται να τα βλέπουμε τόσο αποκαρδιωτικά, αφού η επισκευή laptop που έχει βραχεί είναι πια ρουτίνα για τα περισσότερα εξειδικευμένα καταστήματα σε αυτό το πεδίο. Ποιες πρέπει να είναι, όμως, οι άμεσες ενέργειές μας, αν συμβεί το μοιραίο, ώστε να μην καταστραφεί το αγαπημένο μας laptop;

Απενεργοποιήστε το laptop και βγάλτε το από το ρεύμα

βρεγμένο laptop

Είναι ύψιστης σημασίας να κλείσετε αμέσως τον υπολογιστή και να τον βγάλετε από το ρεύμα. Η υγρασία είναι από μόνη της καταστροφική για μια ηλεκτρονική συσκευή, αλλά σε συνδυασμό με το ηλεκτρικό ρεύμα κάτι τέτοιο μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο ακόμα και για εσάς. Μόνο αφού κάνετε αυτά τα δύο βήματα, μπορείτε να βγάλετε και την μπαταρία του laptop. Ποτέ όμως μην επιχειρήσετε να ανοίξετε το εσωτερικό του βρεγμένου computer, αν δεν έχετε κόψει την ηλεκτρική παροχή.

Διαβάστε επίσης: Οδηγός: Ρυθμίστε και προσαρμόστε στο iPhone τη λειτουργία “Μην ενοχλείτε κατά την οδήγηση”

Μην κάνετε προσπάθειες να ενεργοποιήσετε ξανά τον υπολογιστή

βρεγμένο laptop

Είναι λογικό κανείς να μην έχει όρεξη να τρέχει το laptop για επισκευή και να επωμίζεται ξαφνικά μια δαπάνη από το πουθενά. Έτσι, δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες laptop που σπεύδουν να το στεγνώσουν με πιστολάκι και έπειτα το ανοίγουν ελπίζοντας ότι όλα θα είναι όπως πριν. Πράγματι, μπορεί αρχικά ο υπολογιστής να δουλεύει σωστά, μιας και η υγρασία δεν θα έχει ακόμα εισχωρήσει στα συστήματά του. Αυτό, όμως, δεν θα πρέπει να σας εφησυχάσει, αφού η υγρασία θα διαβρώσει σιγά σιγά όλο το εσωτερικό του και η ζημιά θα φανεί αργότερα, όταν πλέον θα είναι αργά για οποιαδήποτε επισκευή του laptop.

Σκουπίστε εξωτερικά το laptop

Laptop φοιτητων

Είναι βασικό να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερη υγρασία και εφόσον δεν έχετε τις γνώσεις να το κάνετε αυτό στο εσωτερικό του laptop, τότε μπορείτε να το κάνετε στο εξωτερικό του. Σκουπίστε με ένα καθαρό πανί την οθόνη, το πληκτρολόγιο και τα ηχεία, ώστε να μην εισχωρήσει ακόμα περισσότερο υγρό μέσα στα κυκλώματα.

Διαβάστε επίσης: Τι ξέρει το Facebook για εμάς και πώς μπορούμε να κατεβάσουμε αντίγραφο των δεδομένων μας;

Πηγαίνετε άμεσα τον υπολογιστή σε τεχνικό

Όσο πιο γρήγορα μεταφέρετε τον υπολογιστή στους ειδικούς τεχνικούς για την επισκευή βρεγμένου laptop, τόσο μικρότερη θα είναι η ζημιά από άποψη τεχνική αλλά και οικονομική. Οι τεχνικοί θα ανοίξουν το laptop, θα αφαιρέσουν το υγρό και θα καθαρίσουν όλα τα εξαρτήματα με τα ειδικά καθαριστικά, τα οποία είναι απαραίτητα ακόμα και αν έχει πέσει απλώς νερό στο laptop, αφού τα άλατα του νερού μπορούν να αποδειχτούν πολύ βλαβερά. Παράλληλα, θα διαπιστωθεί αν κάποιο μέρος του computer έχει υποστεί βλάβη, ώστε αυτή να αποκατασταθεί και να γίνει αντικατάσταση του ανταλλακτικού, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.