Μελέτες έδειξαν πως το Apple Watch ανιχνεύει την υπερκαλιαιμία και την κολπική μαρμαρυγή

Μελέτες έδειξαν πως το Apple Watch ανιχνεύει την υπερκαλιαιμία και την κολπική μαρμαρυγή
ired.gr

Η AliveCor, η εταιρεία που κατασκεύασε το EKG band για το Apple Watch με την ονομασία KardiaBand, διεξήγαγε μία μελέτη με την Mayo Clinic κατά την οποία συνδέθηκε το KardiaBand (που ήταν ενσωματωμένο στο Apple Watch) με αλγορίθμους από την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης και όπως αποδείχτηκε, μπορεί να ανιχνεύσει τις υψηλές ποσότητες καλίου στο αίμα. Ιατρικά η κατάσταση αυτή ονομάζεται υπερκαλιαιμία.

Apple watch KardiaBand

Μία δεύτερη έρευνα που έγινε σε συνεργασία με την κλινική του Cleveland επιβεβαιώνει την ικανότητα του KardiaBand να ανιχνεύει επιτυχώς την κολπική μαρμαρυγή.

Μελέτη για την υπερκαλιαιμία

Για την μελέτη που αφορά την υπερκαλιαιμία, η AliveCor χρησιμοποίησε 2 εκατομμύρια ηλεκτροκαρδιογράφους από την κλινική Mayo από το 1994 έως και το 2017, οι οποίοι ήταν συνδεδεμένοι με 4 εκατομμύρια ορούς καλίου καθώς και με μία συσκευή smartphone, ώστε να δημιουργηθεί ένας αλγόριθμος ο οποίος θα μπορούσε να ανιχνεύσει επιτυχώς την υπερκαλιαιμία, σε ποσοστό 91% και 94%.

Διαβάστε επίσης: Πόσο καινοτόμος είναι η Apple τελικά;

Η υψηλή ποσότητα καλίου στο αίμα, μπορεί να δηλώνει αρκετές παθήσεις που μπορεί να έχει κάποιος. Μεταξύ αυτών είναι η καρδιακή ανεπάρκεια, ο διαβήτης και η χρόνια νεφρική νόσος. Το κάλιο μπορεί να ανιχνευτεί επίσης ακόμα και όταν λαμβάνεται φαρμακευτική αγωγή για τις παραπάνω νόσους.

Apple watch iphone KardiaBand

Σύμφωνα με την AliveCor, η υπερκαλιαιμία είναι συνδεδεμένη με τη θνησιμότητα και τις αρρυθμίες της καρδιάς, αλλά για τον λόγο πως είναι ασυμπτωματική, πολλές φορές δεν ανιχνεύεται.

Μέχρι στιγμής, ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να ανιχνευτεί η υψηλή ποσότητα κάλιου, είναι μόνο μέσω της αιμοληψίας, κάτι που η AliveCor σκοπεύει να αλλάξει μέσω της λειτουργίας μη επεμβατικής παρακολούθησης.

Apple Watch kardiaband

H AliveCor αναφέρει πως η τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη, θα μπορούσε να εμποροποιηθεί μέσα από το KardiaBand για το Apple Watch ώστε να επιτρέπει στους ασθενείς να παρακολουθούν καλύτερα την υγεία τους. Ο Vic Gundotra, ο CEO της AliveCor, είπε πως η εταιρεία είναι στα χνάρια που θα καταφέρει να αλλάξει τον τρόπο που η υπερκαλιαιμία ανιχνεύεται, χρησιμοποιώντας προϊόντα σαν το Apple Watch.

Μελέτη για την κολπική μαρμαρυγή

Apple watch ρολόι Apple

Σχετικά με την μελέτη από την κλινική του Cleveland, οι καρδιολόγοι προσπάθησαν να προσδιορίσουν αν το KardiaBand μπορούσε να ξεχωρίσει την κολπική μαρμαρυγή από την σωστή λειτουργία της καρδιάς. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως το KardiaBand ήταν ικανό να ανιχνεύσει την κολπική μαρμαρυγή σε αρκετά καλό βαθμό. Ο αλγόριθμος Kardia μπόρεσε να ερμηνεύσει την κολπική μαρμαρυγή σε ποσοστό 93%-94%. Όταν τα αποτελέσματα πέρασαν από τα χέρια κάποιου γιατρού, το ποσοστό ανήλθε στο 99%.

Apple Watch και Υγεία

Έχουμε τονίσει αρκετές φορές στο παρελθόν πως η Apple μέσα από το έξυπνο ρολόι της, έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία στην υγεία. Το Apple Watch έχει σώσει τη ζωή ανθρώπων προλαμβάνοντας καρδιακά επεισόδια κ.α. Δεν ξέρουμε αν οι φήμες του Bloomberg σχετικά με την πρόθεση της Apple να ενσωματώσει ηλεκτροκαρδιογράφο στο επόμενο Apple Watch θα επιβεβαιωθούν.

Διαβάστε επίσης: Οδηγός: Πώς μπορούμε να δούμε στοιχεία της εγγύησης των συσκευών μας μέσα από τη σελίδα της Apple ;

Αν τελικά δεν δούμε κάτι τέτοιο, η πρόταση της AliveCor θα μπορούσε να είναι μία εξαιρετική επιλογή.