Notch: Μία “κολλητική” καινοτομία του iPhone X

Notch: Μία “κολλητική” καινοτομία του iPhone X
ired.gr

To notch ήρθε για να μείνει. Δεν είναι υπερβολή. Είναι απλά γεγονός και θα δούμε το γιατί στην εξέλιξη του παρόντος κειμένου.

Ας ξεκινήσουμε όμως με ένα απλό αλλά “κουφό” ερώτημα. Τι σχέση μπορεί να έχει η Tottenham, η γνωστή αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα, με το notch; Η πρώτη απάντηση είναι “μα φυσικά, καμία”.

Ο πρώην παίκτης της Tottenham, Ledley King, φάνηκε λίγο άτολμος όταν τράβηξε την κόκκινη κουρτίνα για να αποκαλύψει μία καινούργια συσκευή. Πίσω από την κουρτίνα υπήρχε μία φωτογραφία με κάποιους star της σύνθεσης της αγγλικής ομάδας της Premier League. Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι πως ο Harry Kane, ένας από τους καλύτερους παίκτες της ομάδας, με μία έντονη έκφραση στο πρόσωπό του, κρατάει στα χέρια του μία πολύ γνώριμη συσκευή.

notch android οικοσύστημα

Πάνω από το κεφάλι του αναγράφεται: “Η notch οθόνη του Android Oreo”.

Αυτό ακριβώς: το notch είναι πλέον σήμα κατατεθέν. Το τηλέφωνο στο χέρι του Kane, δεν είναι άλλο από το Leagoo S9 Pro, έναν κλώνο δηλαδή του iPhone X που έκανε την εμφάνισή του στο Mobile World Congress την εβδομάδα που μας πέρασε, στα πλαίσια των “μικρών” Κινέζων κατασκευαστών που παλεύουν να φέρουν προϊόντα στην αγορά όσο πιο γρήγορα μπορούν.

Διαβάστε επίσης: GooPhone X: η κινέζικη εκδοχή του iPhone X

Oukitel, Doogee, Blackview, Ulefone, OtOt και IIa. Η λίστα συνεχίζεται αρχίζοντας να περιλαμβάνει και ονόματα πιο γνωστά στο δυτικό κοινό. Το Zenfone 5 της Asus έχει κάτι παρόμοιο σαν το notch  του iPhone X, τη στιγμή που οι διαρροές θέλουν και την τελευταία ναυαρχίδα της Huawei που θα κυκλοφορήσει, να ακολουθεί το ίδιο μονοπάτι.

Αν ανατρέξουμε στο πρόσφατο παρελθόν θα διαπιστώσουμε πως το notch δίχασε τους καταναλωτές. Γιατί όμως οι Android κατασκευαστές το υιοθετούν μαζικά;

iPhone X συσκευή

Είναι πολύ απλό. “Μερικοί άνθρωποι θα ισχυριστούν πως πρόκειται για αντιγραφή από την Apple”.  Ο επικεφαλής του τομέα marketing της Asus, Marcel Campos, ανέφερε πως “αλλά δεν μπορούμε να απομακρυνθούμε ή να αποφύγουμε αυτό που οι χρήστες ζητάνε”. Με άλλα λόγια, οι notch οθόνες, υπερβαίνουν την ιδιαιτερότητά τους και γίνονται και επίσημα ένα ακόμα “σχήμα οθόνης”.

Μπορεί αυτά τα σχόλια να ακούγονται κάπως “ακατέργαστα”, αλλά είναι στηριγμένα πάνω στην “τιμιότητα”. Αυτό σημαίνει πως το notch δεν είναι μία αναγκαιότητα. Είναι απλά μία στυλιστική επιλογή και από το πρόσφατο παράδειγμα της Apple, φαίνεται πως έγινε αποδεκτό από την τεχνολογική βιομηχανία.

Ulefone T2 Pro συσκευή

Το notch λοιπόν του iPhone X, είναι αναμφίβολα ένας εντυπωσιακός σχεδιασμός. Επίσης είναι προφανές το γιατί υπάρχει. Η Apple ξεκίνησε να φτιάχνει μία συσκευή στην οποία θα κυριαρχούσε η οθόνη όσο το δυνατόν περισσότερο, που σημαίνει την κατάργηση των περιθωρίων (bezels), που σημαίνει την κατάργηση του αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, που σημαίνει την προσθήκη της 3D αναγνώρισης προσώπου, γνωστή και ως Face ID. Που σημαίνει με τη σειρά του ότι θα χρειαζόταν ένα σημείο για να ενσωματώσει όλο αυτό το πολύπλοκο σύστημα.

Διαβάστε επίσης: Leagoo S9: Θα αγοράζατε ένα κλώνο Android iPhone X στα 300€;

Ε λοιπόν το αποτέλεσμα είναι το notch. Η Apple ποτέ δεν προσπάθησε να το “κρύψει”. Απεναντίας, παρότρυνε τους δημιουργούς να προσαρμόσουν το software στις ανάγκες της εγκοπής.

Από την άλλη, αυτές οι Android συσκευές, κάνουν το notch μεγαλύτερο απ’ όσο χρειάζεται. Βέβαια, δεν το χρησιμοποιούν για να ενσωματώσουν κάποιο σύστημα αναγνώρισης προσώπου. Συνήθως εκεί τοποθετούνται η μπροστινή κάμερα για selfies, το ακουστικό και ο αισθητήρας φωτός.

iPhone X συσκευή

Να το μακρύνουμε λίγο ακόμα; 2014. Η χρονιά που η Apple λανσάρει το iPhone 6 και iPhone 6 Plus, δύο συσκευές με νέο σχεδιασμό σε σχέση με τους προκατόχους τους. Ήταν η πρώτη φορά που το iPhone απέκτησε έναν πιο ενδιαφέρον σχεδιασμό. Μετά από τρία χρόνια, αν πας προς την Κίνα, είναι αδύνατον να αρνηθείς τις επιρροές του σχεδιασμού αυτού. Οι στρογγυλεμένες γωνίες και η επίπεδη πλάτη. Οι πλαστικές γραμμές της κεραίας. Η κάμερα που μοιάζει με κόσμημα.

Η Apple δεν εφηύρε αυτά τα στοιχεία αλλά είναι τελείως υπεύθυνη για τον συνδυασμό τον οποίο εταιρείες όπως η Vivo, η Xiaomi, η Meizu και η Oppo υιοθέτησαν καθολικά. Η Apple επίσης είναι υπεύθυνη που δίδαξε στον κόσμο την “λοβοτομημένη γωνία” με το iPhone 5, κατακρημνίζοντας την ίδια στιγμή διάφορα gadgets με παρόμοιες “ακρότητες”.

iPhone X συσκευή

Αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει και με το notch του iPhone X. Και πραγματικά, δεν πρόκειται για κάτι άσχημο. Ένας product manager μίας κινεζικής OEM, επισήμανε πως το notch του αρέσει ως ένας τρόπος να μεγιστοποιήσεις την αναλογία οθόνης προς το σώμα (screen-to-body ratio) αν και δεν ήταν εφικτό να δημιουργηθεί κάτι τέτοιο πριν το iPhone X, με το οποίο οι καταναλωτές το αποδέχτηκαν. Αν λοιπόν πιστέψουμε τις μέχρι τώρα αναφορές, η Google ετοιμάζει την επόμενη έκδοση των Android phone με το να έχουν και επίσημα το notch, προβλέποντας την πλημμύρα των συσκευών, εμπνευσμένων από την Apple.

notch iphone x εγκοπή

Φυσικά, δεν θα ακολουθήσουν όλοι. Η Samsung για παράδειγμα, έχει υποστεί αρκετή δυσφήμιση για το γεγονός πως αντιγράφει την Apple, οπότε θα προσέξει να μην πέσει σε ένα ακόμα λάθος. Την εβδομάδα που μας πέρασε, είδαμε την εταιρεία να παινεύεται για την “μη διακοπτόμενη οθόνη” του Galaxy S9 , με τον επικεφαλή στον τομέα του marketing να αναφέρει χαριτολογώντας πως “όπως πάντα, ξέρετε, δεν υπάρχει το notch”. (αστείο; Ποιος ξέρει;)

asus zenfone 5 συσκευή

Δεν θα κρίνουμε κανένα από τα notched phones. Οι καιροί αλλάζουν, οι τάσεις έρχονται και φεύγουν και αυτό είναι ένα ακόμα παράδειγμα. Πολλές από τις νέες αυτές συσκευές είναι αρκετά ενδιαφέρουσες, παρά τις όποιες αντιδράσεις. Το UleFone T2 Pro ας πούμε, έχει ένα εντυπωσιακό χρώμιο και ένα λευκό σχεδιασμό γύρω από την τεράστια οθόνη των 6.7 ιντσών αναλογίας 19:9. Πρόκειται για μία συσκευή που ενσωματώνει τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων κάτω από την οθόνη. Αυτό δεν ισχύει για το iPhone X. Αλλά ναι, δεν αξίζει τον κόπο ούτε καν να το κοιτάξουμε επειδή αντέγραψε το notch.

Διαβάστε επίσης: Γιατί το iPhone X χρειάζεται το “Notch”;

Η Apple έχει ένα συνήθειο να κυριαρχεί στις εκθέσεις εμπορίου, χωρίς καν να τις παρακολουθεί και το Mobile World Congress 2018 δεν αποτελεί εξαίρεση. Αυτή την εβδομάδα, είναι απίθανο να ξεφύγεις από το notch με τόσες εταιρείες να ακολουθούν την πρόταση της Apple την οποία δημιουργοί και χρήστες αποδέχτηκαν. Μόνο μία ερώτηση μένει: Εσείς;