Γιατί η συσκευή μου δεν απενεργοποιεί πλήρως το Bluetooth και το Wi-Fi στο iOS 11;

Γιατί η συσκευή μου δεν απενεργοποιεί πλήρως το Bluetooth και το Wi-Fi στο iOS 11;
ired.gr

Ένα ερώτημα πολλών εκατομμυρίων. Το iOS 11 έφερε αρκετά νέα χαρακτηριστικά στις συσκευές μας, πολλά εκ των οποίων είναι αρκετά ιδιαίτερα. Πέρα όμως από αυτά, έφερε και κάποιες κατά κοινή ομολογία ενοχλητικές λειτουργίες. Μία από αυτές είναι η έλλειψη δυνατότητας μόνιμης απενεργοποίησης του Bluetooth και του Wi-Fi μέσα από το κέντρο ελέγχου.

Όπως θα έχετε παρατηρήσει, αν προσπαθήσετε να απενεργοποιήσετε Bluetooth και Wi-Fi από το κέντρο ελέγχου μίας συσκευής που έχει εγκατεστημένο το iOS 11, απλώς δεν θα τα καταφέρετε. Θα εμφανιστεί ένα μήνυμα που θα σας ενημερώσει ότι θα γίνει απενεργοποίηση της λειτουργίας μέχρι αύριο. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει πως αν κοιτάξετε την επόμενη μέρα το κέντρο ελέγχου, θα διαπιστώσετε πως το Wi-Fi για παράδειγμα ενεργοποιήθηκε εκ νέου χωρίς να σας ρωτήσει.

Android και Bluetooth

Και ποια είναι η λύση; Η λύση είναι να μπείτε στις ρυθμίσεις της συσκευής και να κλείσετε τους αντίστοιχους διακόπτες για Wi-Fi και Bluetooth, ώστε οι λειτουργίες να μην ενεργοποιηθούν ξανά την επόμενη μέρα, χωρίς να το θέλετε.

Διαβάστε επίσης: Microsoft και Xiaomi συνεργάζονται για τη δημιουργία συσκευών βασισμένων στην τεχνητή νοημοσύνη

Κάτι που μπορεί να μη ξέρετε είναι πως ακόμα και όταν το Bluetooth είναι απενεργοποιημένο φαινομενικά από το κέντρο ελέγχου, η κεραία παραμένει ενεργή, ψάχνοντας για νέες συσκευές διαρκώς. Ο λόγος λοιπόν είναι πως ο χρήστης μίας Apple συσκευής θα έχει συνδεδεμένες μέσω Bluetooth αξεσουάρ όπως το Apple Pencil, τα AirPods και άλλες ασύρματες συσκευές. Αυτό σημαίνει πως η ανάγκη για μόνιμη απενεργοποίηση στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υφίσταται.

Η παραπάνω λογική μπορεί ενδεχομένως να αντιπροσωπεύει μία μερίδα καταναλωτών, αλλά το Bluetooth μάλλον δε δουλεύει έτσι. Φαίνεται πως το Bluetooth είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από ένα απλό χαρακτηριστικό.

Bluetooth iOS

Οι “καθρέφτες Bluetooth” (σημεία τα οποία ανιχνεύουν τις συσκευές μέσω Bluetooth για να στείλουν διαφημίσεις στον χρήστη, την τοποθεσία του στην αστυνομία κ.α.) είναι παντού και όσο η κεραία είναι ενεργή (νομίζοντας εννοείται εμείς πως την απενεργοποιήσαμε από το κέντρο ελέγχου), είναι μία καλή ευκαιρία ώστε οι συσκευές μας να τη χρησιμοποιούν για να στέλνουν τα δεδομένα της τοποθεσίας μας σε αυτούς τους δέκτες.

Κέντρο ελέγχου iOS 11

Δεδομένου ότι το bluetooth υποστηρίζει συνδέσεις μικρής απόστασης, είναι άμεσα αντιληπτό ότι η τοποθεσία μίας συσκευής μπορεί να προσδιοριστεί πολύ καλύτερα όταν βρεθούμε κοντά σε έναν καθρέφτη Bluetooth. Τα δεδομένα τοποθεσίας μας μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την αποστολή στοχευμένων διαφημίσεων καθώς και από τις αρχές (π.χ. αστυνομία) για διάφορους λόγους.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι κάποιο “προνόμιο” των Bluetooth συνδέσεων. Είναι αλήθειες, οι οποίες ισχύουν για όλες τις ασύρματες συνδέσεις όπως και για το Wi-Fi. Η διαφορά όμως είναι πως έχουμε ενεργοποιημένο το Wi-Fi επειδή όντως το χρειαζόμαστε. Πολλοί χρήστες δεν χρησιμοποιούν το bluetooth, οπότε ποιος ο λόγος να μη μπορούν να το απενεργοποιήσουν μόνιμα μέσα από το κέντρο ελέγχου;

Bluetooth λογότυπο

Πριν ξεκινήσουμε να κατηγορούμε την Apple, θα σας παρηγορήσουμε λέγοντάς σας πως και το Android έχει ακριβώς το ίδιο καθεστώς. Ακόμα και αν ο χρήστης έχει απενεργοποιήσει το Bluetooth, οι περισσότερες ενημερωμένες Android συσκευές “κρατούν” ενεργοποιημένη την κεραία του Bluetooth για να συλλέγουν δεδομένα τοποθεσίας. Για παράδειγμα, για να απενεργοποιηθεί πλήρως η λειτουργία της κεραίας σε μία συσκευή Google Pixel που τρέχει την τελευταία έκδοση του Android θα πρέπει ο χρήστης να μπει στις ρυθμίσεις της τοποθεσίας.

κέντρο ελέγχου Android

Οι περισσότεροι χρήστες δεν έχουν ιδέα σχετικά με αυτή τη λεπτομέρεια. Αν λοιπόν ορισμένοι χρήστες Android απενεργοποίησαν το Bluetooth για λόγους απορρήτου, τους καθιστούμε γνωστό πως μοιράστηκαν τα δεδομένα της τοποθεσίας τους χωρίς να το ξέρουν.

Η δίψα για δεδομένα δεν έχει να κάνει με την απληστία. Οι χάρτες και οι υπηρεσίες που χρησιμοποιούν την τοποθεσία, πρέπει να είναι ακριβείς στον προσδιορισμό της για να είναι καλύτερη η εξυπηρέτησή μας. Από την άλλη, τα δεδομένα τοποθεσίας μας, τροφοδοτούν και υπηρεσίες διαφημίσεων όπως αυτές της Google.

Διαβάστε επίσης: Οδηγός: Δείτε πώς να αποκρύψετε αυτόματα το Dock στο Mac

Μέχρι τώρα, δεν το σκεφτόμασταν και τόσο το όλο ζήτημα. Όσο όμως τα defaults standards του Bluetooth γίνονται όλο και πιο επιθετικά, η κατάσταση θα γίνεται όλο και χειρότερη για τον απλό χρήστη ο οποίος δεν θα ξέρει τι γίνεται πραγματικά στο παρασκήνιο. Άρα, ένα αίτημα για μόνιμη απενεργοποίηση του bluetooth ειδικά από εδώ και στο εξής ακούγεται παρωχημένο…