Το iOS και το Android κατέλαβαν για το 2017 το 99.9% της παγκόσμιας αγοράς των smartphones

Το iOS και το Android κατέλαβαν για το 2017 το 99.9% της παγκόσμιας αγοράς των smartphones
ired.gr

Το ρεκόρ του 99.9% των smartphones που πουλήθηκαν παγκοσμίως πέρσι κατάφεραν ανα καταλάβουν το iOS και το Android, με τις υπόλοιπες πλατφόρμες να βγαίνουν εκτός ανταγωνισμού, σύμφωνα με τα δεδομένα που μοιράστηκε σήμερα το Gartner.

Το Android παρέμεινε ως το λειτουργικό σύστημα που έχει υιοθετηθεί περισσότερο με ποσοστό 86% αντί 14% του iOS. Η επικράτηση του Android δεν αποτελεί έκπληξη αν αναλογιστεί κανείς ότι «φοριέται» σε δεκάδες διαφορετικά μοντέλα smartphones, μεγάλου εύρους τιμής, τη στιγμή που το iPhone στοχεύει κατά κανόνα την high-end κατηγορία.

πίνακας λειτουργικά συστήματα 2017

Το Android και το iOS ηγούνται των φορητών λειτουργικών συστημάτων για πολλά χρόνια μέχρι σήμερα, αλλά η μονομαχία έγινε τόσο δυνατή πέρσι, αναγκάζοντας το Gartner να υπολογίσει συγκεντρωτικά τα ποσοστά των BlackBerry και Windows Phone. Τα ποσοστά και των δύο μαζί άγγιξαν το 0.1% για το 2017.

Διαβάστε επίσης: Νέος αλγόριθμος της Google θα προβλέπει - ανιχνεύει τις καρδιακές παθήσεις σαρώνοντας τα μάτια μας

Ως προς την προοπτική, το Gartner υπολογίζει πως από το 1.5 εκατομμύριο smartphones που πουλήθηκαν πέρσι, κάποια έτρεχαν BlackBerry OS, Windows Mobile ενώ τα υπόλοιπα ανήκαν στις υπόλοιπες πλατφόρμες.

Αν και τα BlackBerry και Windows Phone είχαν καλή σχετικά προοπτική, φαίνεται πως τελικά δεν τα κατάφεραν απέναντι στη Google και την Apple. Ειδικά τώρα που το ποσοστό άγγιξε το 99.1%, φαίνεται πως η πορεία των δύο αυτών λειτουργικών συστημάτων, φτάνει στο τέλος της.

συσκευή BlackBerry

Εν των μεταξύ, πρόσφατα η BlavkBerry ανακοίνωσε πως θα συνεχίσει να υποστηρίζει το BlackBerry 10 λειτουργικό της σύστημα για τα επόμενα δύο χρόνια τουλάχιστον ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα τους πελάτες της να επενδύσουν στις συσκευές Android που κατασκευάζονται από την TCL. Η BlackBerry World και διάφορες άλλες υπηρεσίες φαίνεται πως θα τερματιστούν μέχρι το τέλος του 2019.

Πίσω στον Οκτώβριο, η Microsoft ανακοίνωσε πως θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα Windows 10 Mobile με ενημερώσεις ασφαλείας και επιδιορθώσεις σφαλμάτων, χωρίς να αναπτύσσει νέα χαρακτηριστικά. Επίσης τόνισε πως δε θα κυκλοφορήσουν άλλες συσκευές που θα φέρουν τα Windows 10 Mobile.

συσκευή Windows Phone

Η πτώση της BlackBerry συγκεκριμένα είναι αξιοσημείωτη, δεδομένου ότι ήταν μία πρωτοπόρος εταιρεία στον τομέα των smartphones. Οι συσκευές της σθνέχισαν να κερδίζουν σε δημοτικότητα για σχεδόν δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου iPhone το 2007, σε βάρος του μέχρι τότε οδηγού που ήταν η Nokia, κατακτώντας το 2009 το 20% της παγκόσμιας αγοράς.

Διαβάστε επίσης: Tim Cook: Η Apple εστιάζει στα προϊόντα και τους ανθρώπους και όχι στις απαιτήσεις τις Wall Street

Πήρε μόνο μερικά χρόνια μέχρι η δημοτικότητα των iPhone και Samsung Galaxy να οδηγήσουν το iOS και το Android αντίστοιχα στην κορυφη αφήνοντας κατά πολύ πιο πίσω την BlackBerry και την Nokia. Όλα τα παραπάνω, οδήγησαν στα σημερινά αποτελέσματα του Gartner και στον αργό θάνατο των υπολοίπων λειτουργικών συστημάτων φορητών συσκευών.