Η Samsung αποκαλύπτει τον μεγαλύτερο SSD σκληρό δίσκο με χωρητικότητα 30TB

Η Samsung αποκαλύπτει τον μεγαλύτερο SSD σκληρό δίσκο με χωρητικότητα 30TB
ired.gr

Η Samsung έχει αποκαλύψει τον μεγαλύτερο SSD δίσκο ο οποίος έχει χωρητικότητα 30.72 terabytes. Είναι ο πρώτος SSD δίσκος ο οποίος είναι τόσο “γεμισμένος” στις 2.5 ίντσες και σχεδιάστηκε για να κάνει τους καταναλωτές να απομακρυνθούν από τους τυπικούς σκληρούς δίσκους.

Ο PM1643 δημιουργήθηκε από 32 sticks των 1TB NAND flash πακέτων, καθένα εκ των οποίων περιλαμβάνει 16 επίπεδα από V-NAND chips των 512GB. Ο διαθέσιμος χώρος που προκύπτει, μπορεί να φιλοξενήσει 5.700 ταινίες HD ανάλυσης ή 500 μέρες διαρκούς αναπαραγωγής βίντεο. Επιπλέον, έχει την διπλάσια χωρητικότητα από τον μέχρι τώρα μεγαλύτερο SSD δίσκο των 16GB ο οποίος ήταν και πάλι δημιούργημα της Samsung και κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2016.

ssd hdd δίσκοι

Η Seagate θεωρητικά έχει φτιάξει τον μεγαλύτερο SSD δίσκο στα 60TB, αλλά αυτός σχεδιάστηκε στις 3.5 ίντσες και επρόκειτο για μία τεχνολογία επίδειξης η οποία δεν έφτασε ποτέ στην αγορά προς πώληση.

Διαβάστε επίσης: Το νέο LTE chip της Qualcomm αγγίζει τα 2Gbps και είναι ένα σημαντικό βήμα προς το 5G

Εντύπωση προκαλούν και οι ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής του νέου δημιουργήματος της Samsung οι οποίες αγγίζουν τα 2.100MB/s και τα 1.700MB/s αντίστοιχα. Οι ταχύτητες αυτές είναι κατά τρις φορές πιο μεγάλες από την μέση ταχύτητα ενός SSD δίσκου που θα βρει κανείς σε ένα laptop ή έναν σταθερό υπολογιστή. Ως προς την αντοχή, η Samsung είναι αρκετά σίγουρη για τη συσκευή που δημιούργησε και δίνει 5 χρόνια εγγύηση.

Το πότε ο PM1643 θα τεθεί προς πώληση καθώς και η τιμή του δεν είναι ακόμα γνωστά, αλλά η Samsung λέει πως θα θα επεκταθεί στη δημιουργία και διαφόρων άλλων SAS SSD δίσκων χωρητικότητας 16.36TB, 7.68TB, 3.84TB, 1.92TB, 960GB, και 800GB.

ssd δίσκος

Άλλωστε όπως είπε και ο VP του τμήματος μνήμης της Samsung Jaesoo Han, η εταιρεία θα συνεχίσει να κινείται “επιθετικά” στη δημιουργία SSD δίσκων μεγαλύτερων των 10TB ώστε να καλύψει πλήρως τις όλο και αυξανόμενες ανάγκες για περισσότερη μνήμη.

Διαβάστε επίσης: Κεραία Wi-Fi - Συμβουλές βελτίωσης σήματος

Φυσικά, μην περιμένετε να δείτε τον SSD των 30TB να ενσωματώνεται σε κάποιο laptop ή σταθερό υπολογιστή σύντομα. Τέτοιου είδους δημιουργίες όμως που έχουν να κάνουν με τον τομέα “μνήμη”, είναι πρωτοπόρες και ασκούν εν τέλει πίεση στην αγορά, ρίχνοντας τις τιμές των προϊόντων που υπάρχουν ήδη στην αγορά. Αυτό που περιμένουμε τώρα σαν επόμενο στάδιο, είναι η κυκλοφορία φορητών συσκευών, με χωρητικότητα ορισμένα terabytes.

ssd samsung

Δύο λόγια

Τίποτα δεν πρέπει να μας φαίνεται περίεργο. Πριν κάποια χρόνια, ακούγαμε MB και θαυμάζαμε όπως θαυμάζουμε τώρα ακούγοντας για TB. Η τεχνολογία εξελίσσεται και αυτό είναι πολύ καλό. Η δημιουργία ενός τέτοιου SSD δίσκου ακούγεται και είναι όντως εντυπωσιακή. Σε λίγα χρόνια μάλλον, θα είναι μία απλή καθημερινότητα.