5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την τεχνολογία ασύρματων δικτύων 5G

5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την τεχνολογία ασύρματων δικτύων 5G
ired.gr

Σιγά σιγά με τον καιρό η αλήθεια είναι πως η νέα τεχνολογία ασύρματων δικτύων 5G είναι όλο και πιο κοντά. Εμείς φροντίσαμε να συγκεντρώσουμε 5 βασικά στοιχεία που θα πρέπει να γνωρίζετε για το 5G και σας τα παρουσιάζουμε.

1. Είναι γρήγορο, πολύ γρήγορο

Εντάξει, ακούγεται λίγο περίεργο αν αναλογιστεί κανείς το ήδη ταχύτατο 4G. Αλλά ναι, η αλήθεια είναι πως το 5G θα είναι αρκετά πιο γρήγορο από το 4G και γενικότερα τις ταχύτητες LTE. Ενημερωτικά να πούμε πως θα είναι ο τύπος δικτύου με τις μεγαλύτερες ταχύτητες.

Για να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο, η μεγαλύτερη ταχύτητα 4G για Download στις ΗΠΑ είναι κατά μέσο όρο τα 19.42 Mbps, σύμφωνα με το OpenSignal. Το 5G θα αγγίζει την κλίμακα τον Gigabits.

2 5g network

To πρώτο 5G Chipset της Qualcomm, ο Snapdragon X50, υποστηρίζει μέχρι και 5 Gigabits το δευτερόλεπτο. Αυτό σημαίνει πως η διαφορά με την ταχύτητα 4G Download που προαναφέραμε πιο πάνω για τις ΗΠΑ είναι περίπου στις 257 φορές. 257 φορές ταχύτερο. Φαντάζομαι ότι μπορούμε να αναλογιστούμε τα μεγέθη.

Διαβάστε επίσης: Οδηγός: Περιορίστε τη χρήση δεδομένων στο Netflix και κατεβάστε τις αγαπημένες σας ταινίες - σειρές

Η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε βιώσει τέτοιες ταχύτητες, πλην του Google Fiber που αγγίζει το 1 Gbps. Και όλα αυτά τα στοιχεία αφορούν την πρώτη γενιά 5G modems. Τα chipset του μέλλοντος θα είναι αισθητά πιο γρήγορα.

2. Αλλά… δεν είναι μόνο η ταχύτητα

Δεν έχουν να κάνουν όμως όλα με την ταχύτητα. Πλέον, θα επηρεαστεί και η “χωρητικότητα” των ασύρματων δικτύων αφού πλέον θα μπορούν να υποστηρίζονται πολλές περισσότερες συνδέσεις δεδομένων σε σχέση με το παρελθόν. Έχετε βρεθεί ποτέ σε κάποιο μεγάλο event που να παρατηρήσατε πως η σύνδεσή σας ήταν αργή; Αυτό συνέβη γιατί τα 4G δίκτυα υποστηρίζουν όσο το δυνατόν περισσότερες συνδέσεις, μέχρι να υπερφορτωθούν.

3 5g network

Τα 5G δίκτυα λοιπόν αναμένεται να έχουν μεγαλύτερη χωρητικότητα. Θα μπορούν να υποστηρίζουν περισσότερες από ένα εκατομμύριο συσκευές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

3. Το 5G δεν είναι μόνο για κινητά

Συνδυάστε λοιπόν όλα αυτά και θα καταλάβετε γιατί το 5G είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Επιπλέον, δεν θα είναι μόνο για smartphones αλλά για κάθε συσκευή με δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο.

Η τεχνολογία αυτή θα είναι μοναδική για τα οχήματα αυτόνομης οδήγησης, τα οποία θα έχουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν με τον κόσμο γύρω τους όσο πιο γρήγορα γίνεται. Μικότερα “κολλήματα” και μεγαλύτερη χωρητικότητα θα σημαίνει αποτελεσματική επικοινωνία των οχημάτων με τον περίγυρό τους, κάτι που θα τους επιτρέπει να είναι πλήρως αυτόνομα.

4 5g networks

Συσκευές όπως τα έξυπνα ρολόγια, τα virual reality headsets, τα PC και οι έξυπνες οικιακές συσκευές θα βελτιωθούν δραματικά με το 5G. Φυσικά, τρομερές βελτιώσεις θα δούμε και στην ποιότητα των καθημερινών μας συνηθειών όπως είναι τα social media και η πραγματοποίηση μίας video κλήσης.

4. Δεν θα είναι φθηνό

Το κόστος για όλα αυτά δεν θα είναι μικρό. Οι τιμές για τα πακέτα συνδέσεων 5G αναμένεται να είναι υψηλό. Σύμφωνα με τον CEO της Sprint, στις ΗΠΑ θα υπάρξουν αρκετά σημαντικές αυξήσεις.

5 5g networks

Άλλοι πάροχοι τουλάχιστον στις ΗΠΑ δεν έχουν σχολιάσει κάτι αντίστοιχο σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική των συνδέσεων 5G.

Διαβάστε επίσης: Οδηγός: πώς να ελέγξετε αν το iPhone είναι καινούργιο, refurbished, από αντικατάσταση ή “χαραγμένο”

Στην Ελλάδα δεν γνωρίζουμε ακριβώς το πλάνο τιμών, αλλά από την άλλη αν κρίνουμε από την μέχρι τώρα εμπειρία μας με τους εγχώριους παρόχους, μόνο αισιόδοξοι δεν μπορούμε να είμαστε.

5. Είμαστε ακόμα αρκετά μακριά

Πραγματικά έχουμε δει αρκετή πρόοδο τα τελευταία χρόνια αν και έχουμε αρκετό δρόμο μέχρι την εδραίωση του 5G παντού γύρω μας στη μορφή του σημερινού 4G. Οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας και οι εταιρείες παραγωγής του ανάλογου Hardware δεν έχουν πολύ καιρό που ξεκίνησαν τις πρώτες τους υλοποιήσεις για το 2019.

6 5g network

Οι περισσότεροι του χώρου των δικτύων και γενικότερα της τεχνολογίας, θεωρούν πως το 5G θα έρθει λίγο πιο κοντά στους καταναλωτές κάπου το 2020. Μέχρι τότε απλά θα περιμένουμε να κυκλοφορήσουν για να μας δημιουργήσουν πονοκεφάλους όπως θα είναι η περιορισμένη κάλυψη ανά περιοχές και οι συνέπειες στη ζωή της μπαταρίας των συσκευών.