H Apple παραδέχτηκε την διαρροή του πηγαίου κώδικα αλλά δεν ανησυχεί για την ασφάλεια των συσκευών

H Apple παραδέχτηκε την διαρροή του πηγαίου κώδικα αλλά δεν ανησυχεί για την ασφάλεια των συσκευών
ired.gr

Ο πηγαίος κώδικας για το iBoot που διέρρευσε χθες και αφορά την ομαλή ενεργοποίηση των συσκευών με iOS γέννησε πολλά ερωτήματα σχετικά με την μελλοντική ασφάλεια των συσκευών.

Η Apple με δήλωσή της στο MacRumors, αφενός παραδέχτηκε την διαρροή του πηγαίου κώδικα και αφετέρου επισήμανε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας αφού πρόκειται για μία έκδοση του iOS που κυκλοφόρησε τρία χρόνια πριν. Αυτό σημαίνει πως έχουν γίνει τεράστια άλματα στην ασφάλεια ενώ το ποσοστό των συσκευών που φοράνε το iOS 9 είναι πολύ μικρό.

2 ios 9 source code

Το iOS 11 έχει εγκατασταθεί στο 67% των συσκευών με το iOS 10 να καταλαμβάνει το 28% και το iOS 9 να υποχωρεί στο 7%.

Την απάντηση στο ερώτημα για το αν ο κώδικας είναι αυθεντικός την έδωσε η Apple αφού ζήτησε επίσημα από το GitHub να αποσύρει την σελίδα, όπως και τελικά έγινε.

Διαβάστε επίσης: iOS 11: πώς να διαγράψετε παλιά backups από το iPhone - iPad

Τα δεδομένα που διέρρευσαν σχετικά με το iBoot ήταν ελλιπή οπότε δεν υπήρχε η πιθανότητα να γίνει compiled, αν και περιελάμβανε και κάποια αρχεία με περισσότερες λεπτομέρειες για τη λειτουργία του, κάτι που συνδυαστικά με τον κώδικα θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανεύρεση ευπαθειών του iOS καθώς και στη δημιουργία μόνιμου jailbreak.

3 ios 9 source code

O μέσος χρήστης δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τη συγκεκριμένη διαρροή αφού σύμφωνα με την Apple το λογισμικό προστατεύεται από πολλές δικλείδες ασφαλείας όπως το Secure Enclave. Αυτό σημαίνει πως ο κώδικας δεν μπορεί να εκθέσει από μόνος του τις συσκευές.

Σύμφωνα με τον Will Strafasch ο οποίος μίλησε στο TechCrunch, ο κώδικας αυτός θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποκρυπτογράφηση του iOS μιας και δίνει πληροφορίες για τις εσωτερικές λειτουργίες του bootloader.

Διαβάστε επίσης: Ελπίδες για μόνιμο jailbreak μετά από σοβαρή διαρροή πηγαίου κώδικα του iOS 9 στο GitHub

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόση είναι η ζημιά που μπορεί να έχει προκληθεί. Όπως σας είπαμε και χθες, η Apple θα πάρει τα μέτρα ασφαλείας που χρειάζονται για να κλείσουν όλες οι πιθανές τρύπες ασφαλείας.